Polojasno
19°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Yuval Noah Harari na Guardiane: Každý zničený ruský tank zvyšuje odvahu Ukrajincov vzdorovať
Zdielať na

Yuval Noah Harari na Guardiane: Každý zničený ruský tank zvyšuje odvahu Ukrajincov vzdorovať

BRATISLAVA / Historik Yuval Noah Harari vo svojom texte na The Guardian vysvetľuje prečo Vladimír Putin konflikt s Ukrajinou už prehral.

"Po týždni vojny sa zdá čoraz pravdepodobnejšie, že Vladimir Putin smeruje k historickej porážke. Môže vyhrať všetky bitky, ale aj tak prehrať vojnu. Putinov sen o prestavbe ruského impéria vždy spočíval na lži, že Ukrajina nie je skutočný národ, že Ukrajinci nie sú skutočným národom a že obyvatelia Kyjeva, Charkova a Ľvova túžia po vláde Moskvy," uviedol Harari v texte pre The Guardian

Historik tieto tvrdenia jednoznačne spochybňuje. "To je úplná lož. Ukrajina je národ s viac ako tisícročnou históriou a Kyjev bol veľkou metropolou už vtedy, keď Moskva nebola ani dedinou. Ale ruský despota povedal svoju lož toľkokrát, že tomu zrejme sám verí. Pri plánovaní svojej invázie na Ukrajinu, mohol Putin počítať s mnohými známymi faktami. Vedel, že Rusko vojensky prevyšuje Ukrajinu. Vedel, že NATO nepošle vojakov na pomoc Ukrajine. Vedel, že európska závislosť od ruskej ropy a plynu prinúti krajiny, ako Nemecko, váhať s uvalením prísnych sankcií," vyratúval v článku Harari.

Tieto skutočnosti označil za známe fakty na základe ktorých mal Vladimir Putin v pláne tvrdo zasiahnuť. "Na základe týchto známych faktov mal v pláne tvrdo a rýchlo zasiahnuť Ukrajinu, zvrhnúť jej vládu, nastoliť v Kyjeve bábkový režim a zbaviť sa západných sankcií. V tomto pláne však bola jedna veľká neznáma," zdôraznil Harari.

Nenávisť je najškaredšia z emócií, ale pre utláčané národy dôležitá

Podľa historika zabudol na to, čo sa Američania naučili v Iraku a Sovieti v Afganistane. "Je oveľa jednoduchšie dobyť krajinu, ako si ju udržať. Putin vedel, že má moc dobyť Ukrajinu. Ale akceptoval by ukrajinský ľud moskovský bábkový režim? Putin vsadil na to, že to urobia. Koniec koncov, ako opakovane vysvetľoval každému, kto je ochotný počúvať, Ukrajina nie je skutočný národ a Ukrajinci nie sú skutočným národom," pokračoval ďalej Harari s tým, že v roku 2014 ľudia na Kryme Ukrajinci len ťažko odolávali ruským útočníkom a Kremeľ si myslel, že ani rok 2022 nebude iný.

"S každým ďalším dňom je čoraz jasnejšie, že Putinov hazard zlyháva. Ukrajinský ľud vzdoruje z celého srdca, získava obdiv celého sveta a vyhráva vojnu," poznamenal a doplnil, že nás čaká veľa temných dní. Harari uviedol, že Rusi si možno ešte podmania celú Ukrajinu, ale aby vyhrali vojnu, museli by Rusi Ukrajinu udržať a to sa im podľa historika nepodarí, pretože by im to musel dovoliť ukrajinský ľud. Pravda je však podľa Harariho taká, že každý zničený ruský tank a každý zabitý ruský vojak zvyšuje odvahu Ukrajincov vzdorovať, rovnako ako každý zabitý Ukrajinec prehlbuje nenávisť voči útočníkom.

"Nenávisť je najškaredšia z emócií. Ale pre utláčané národy je nenávisť skrytým pokladom. Pochovaná hlboko v srdci dokáže udržať odpor po celé generácie. Na obnovenie ruského impéria potrebuje Putin relatívne nekrvavé víťazstvo, ktoré povedie k relatívne nenávidenej okupácii. Tým, že Putin prelieva stále viac ukrajinskej krvi, zabezpečuje, že sa jeho sen nikdy nesplní. Nebude to meno Michaila Gorbačova napísané na úmrtnom liste ruského impéria: bude to Putinovo," zhodnotil historik s tým, že Gorbačov nechal Rusov a Ukrajincov aby sa cítili ako súrodenci, zatiaľ čo Putin z nich urobil nepriateľov a zabezpečil, že ukrajinský národ sa bude odteraz vymedzovať voči Rusku.

Národy sú postavené na príbehoch

"Národy sú v konečnom dôsledku postavené na príbehoch. Každý ďalší deň pridáva ďalšie príbehy, ktoré budú Ukrajinci rozprávať nielen v temných dňoch, ktoré nás čakajú, ale aj v nasledujúcich desaťročiach a generáciách. Prezident, ktorý odmietol utiecť z hlavného mesta a povedal USA, že potrebuje muníciu, nie odvoz, ale aj vojaci z Hadieho ostrova, ktorí povedali ruskej vojnovej lodi, aby sa „vysrala“, civilistov, ktorí sa snažili zastaviť ruské tanky tým, že im sedeli v ceste. To je látka, z ktorej sú postavené národy. Z dlhodobého hľadiska sú tieto príbehy viac ako tanky," poznamenal  a zdôraznil, že ruský despota by to mal podľa vedieť rovnako dobre, ako ktokoľvek iný.

Putin podľa historika ako dieťa vyrastal na diéte príbehov o nemeckých zverstvách a ruskej statočnosti v obliehaní Leningradu. "Teraz produkuje podobné príbehy, ale obsadil sa do úlohy Hitlera. Príbehy ukrajinskej statočnosti dávajú odhodlanie nielen Ukrajincom, ale celému svetu. Dodávajú odvahu vládam európskych národov, vláde USA a dokonca aj utláčaným občanom Ruska," poznamenal, že ak sa Ukrajinci odvážia zastaviť tank holými rukami, nemecká vláda si môže trúfnuť dodať im nejaké protitankové strely, americká vláda si môže trúfnuť odrezať Rusko od Swiftu a ruskí občania sa môžu odvážiť demonštrovať svoj odpor voči tomuto nezmyselnej vojny.

Vojna na Ukrajine podľa neho ovplyvní budúcnosť celého sveta. Ukrajinci podľa historika v posledných dňoch celému svetu dokázali, že že Ukrajina je veľmi skutočný národ, že Ukrajinci sú veľmi skutočný národ a že rozhodne nechcú žiť pod holým nebom.

Súvisiace články