Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Politológ Tomáš Koziak: Komunikácia vlády sa zlepšuje, ale stále je to jej najväčšia slabina
Zdielať na

Politológ Tomáš Koziak: Komunikácia vlády sa zlepšuje, ale stále je to jej najväčšia slabina

BRATISLAVA / Dva roky od volieb pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Tomáš Koziak. Najväčšou prehrou tejto vlády bola podľa Koziaka nezvládnutá pandémia. Slabinou je však stále aj komunikácia členov vlády.

Politológ považuje za odrazový mostík hodnotenia preferencie voličov. "Aj podľa toho, ako padajú voličské preferencie, sa dá povedať, že neúspechy prevládajú nad úspechmi," uviedol Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ. "Je to najlepším dôkazom, že výkon tejto vlády a jednotlivých strán, ktoré sú jej súčasťou, nie je vo verejnosti hodnotený pozitívne," pokračoval a zdôraznil, že na situáciu sa treba pozrieť komplexne. 

"Čo sa týka všeobecnej charakteristiky a čo je spoločné pre všetky neúspechy je nepripravenosť na vládnutie. Ako keby tie jednotlivé vlády neboli pripravené na objem moci, ktorý im voľby priniesli. To sa týka predovšetkým OĽaNO," povedal politológ na margo vlády, ktorá s obmenou na poste ministra zdravotníctva a predsedu vlády, pomaly oslávi druhé výročie. "S tou mocou, ktorú dostali sa nevedeli vyrovnať," doplnil s akcentom na nominácie na jednotlivé posty krajských úradov, ale aj na ďalšie posty štátnej správy.

Aktuálnu vládu nie je fér porovnávať s predchádzajúcimi

Dôvod je podľa odborníka jednoduchý - prevzala si krajinu v bezprecedentnej situácii. "Nechcem byť človekom, ktorý používa klišé, čím sa vety o pandémii už stali, ale to klišé treba aplikovať. Táto vláda nastúpila za podmienok aké nemala žiadna iná vláda pred ňou," vysvetlil politológ prečo nie je možné jednotlivé vlády v tomto prípade porovnávať. Pandémia podľa neho síce nemôže za všetko, ale zohrala rozhodujúcu úlohu. Zároveň túto úlohu vláda nezvládla úspešne.

"Pod nezvládanie pandémie sa podpísala aj nezvládnutá komunikácia jednotlivých členov vlády navonok," pokračoval Tomáš Koziak a dodal, že práve komunikácia je dlhodobou slabinou tejto vlády. "Videli sme to aj v prípade schvaľovania obrannej dohody s USA. Signifikantná je komunikačná nemohúcnosť tejto vlády," zhodnotil Koziak. 

Podľa odborníka treba spomenúť aj spôsob, akým koalícia vznikala a to, že jej súčasťou sa stalo aj hnutie Sme rodina. "Súčasťou koalície sa stal pomerne silný Boris Kollár, ktorý bol kontroverzným politikom už v minulosti, a tie jeho slová o tom, že bude drahou nevestou sa v negatívnom slova zmysle naplnili," doplnil odborník, ktorý zdôraznil, že aj to je príťažou tejto vlády. 

Komunikačne víťazí rezort zdravotníctva a polícia

Odborník vyzdvihol zmenu v komunikácii ministerstva zdravotníctva. "So začiatkom sa to nedá ani porovnávať a kiež by to bolo takto od začiatku," povedal Koziak a zdôraznil, že zdravotníctvo robí skvelú prácu aj v oblasti vyvracania hoaxov.

Práve táto schopnosť je v aktuálnej situácii nesmierne dôležitá a presne túto schopnosť ocenil aj na polícii Slovenskej republiky, ktorá vedia rovnako úspešný boj s hoaxami. "Ak prechádzame k pozitívam, polícia si zaslúži byť na veľmi vysokých priečkach," doplnil. 

Za pozitívum politológ považuje aj to, že vláda rozviazala polícii ruky a niektorí sa už dočkali aj odsúdenia. "Kasta našich ľudí a tí, ktorí sú za ňu zodpovední, ako Bödör, alebo Gašpar, sú postupne obviňovaní a čakajú na súd,"  uviedol Koziak s tým, že netreba zabúdať na obrovské kauzy na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. "Kto sa trocha pozná s poľnohospodármi vie, o čom hovorím. Tam sa bez úplatku nedalo vybaviť nič," pokračoval politológ s tým, že aj tieto prípady sa začínajú odkrývať a zdá sa, že spravodlivosť si nájde tých ľudí, ktorí ju potrebujú. "Za to treba túto vládu pochváliť," dodal. 

Súvisiace články