Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S trolmi na sociálnych sieťach budú bojovať elfovia. Gabriel Tóth chce rozbehnúť ambiciózny projekt
Zdielať na

S trolmi na sociálnych sieťach budú bojovať elfovia. Gabriel Tóth chce rozbehnúť ambiciózny projekt

BRATISLAVA / Podľa šéfa agentúry Katedra komunikácie Gabriela Tótha, ale aj ďalších odborníkov, je Slovensko aktuálne v informačnej vojne. Aj preto sa mladý odborník na komunikáciu rozhodol predstaviť svoj ambiciózny plán.

Elfovia na interente sú ľudia, ktorí dobrovoľne bojujú s trollými farmami a dezinformáciami. Ako to robia? Nahlasujú nenávistné prejavy voči určitej skupine, alebo človeku a zároveň sa snažia brániť šíreniu dezinformácií. Gabriel Tóth z agentúry Katedry komunikácie, ktorá sa špecializuje na analytiku online platforiem a sociálnych sietí, prišiel s ambicióznym plánom - vychovať profesionálnych elfov. 

Zámer zverejnila Katedra komunikácie na svojom profile na sociálnej sieti a zakrátko sa dostala aj do skupín aktivistov spolu s apelom na možných dobrovoľníkov a to aj z radov študentov, ktorí by radi prispeli k zlepšeniu online prostredia.

Slovensko je v informačnej vojne

"Myšlienka spustiť projekt “profesionálnych” elfov je založená na tom, že dnes sa Slovensko nachádza v hybridnej vojne, ktorej cieľom je oslabiť solidaritu s Ukrajinou alebo dôveru v inštitúcie," povedal šéf KK Gabriel Tóth pre Noviny PLUS TV JOJ.

Problém na sociálnych sieťach pomenoval jasne. "Protistrana v tejto vojne využíva obrovské trollie farmy, teda ľudí platených za to aby šírili falošný obsah. Sme preto presvedčení že musí existovať aj profesionálna protistrana, teda skúsených a trénovaných moderátorov obsahu, ktorý by chránili diskusie pred trollmi a platenou propagandou," pokračoval Tóth s tým, že aj jeho samého záujem verejnosti úprimne prekvapil.

"Tešíme sa že naša myšlienka padla na úrodnú pôdu a za pár hodín sme dostali už desiatky životopisov. Ľudia chcú pomôcť, niektorí dokonca aj bez nároku na honorár," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie