Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s trojicou odborníkov: Rusko vníma svet inak ako my. Vidí ho ako trvalý konflikt
Zdielať na

Analýzy Na hrane s trojicou odborníkov: Rusko vníma svet inak ako my. Vidí ho ako trvalý konflikt

BRATISLAVA / Témou, ktorá neustále rezonuje nielen v spoločnosti, ale aj v politike je ruská agresia na Ukrajine. Krajinu opustilo už niečo vyše dvoch miliónov utečencov a časť z nich zamierila aj na Slovensko. Podľa odborníkov sa zdá, že plány Vladimirovi Putinovi nevychádzajú tak, ako si to pôvodne želal. Aký bude ďalší vývoj?

Pozvanie do relácie Analýzy Na hrane prijal poslanec a bývalý diplomat Tomáš Valášek (PS), bývalý generál Pavel Macko a politický analytik Grigorij Mesežnikov. 

Dokáže sa Kyjev ubrániť?

Kľúčovou témou je aktuálne aj to, či sa Kyjev dokáže ubrániť pripravovanému útoku zo strany armády Ruskej federácie. Podľa generála Macka je odpoveď určite áno. "Vidíme, že z pôvodných strategických volieb sa niektoré nenaplnili vôbec," poznamenal Macko na margo snahy o obsadenie, anektáciu územia a dosadenie bábkovej vlády. Do úvahy podľa Macka prichádza aj snaha o zničenie zvyšku Ukrajiny, ktorú Rusko nie je schopné zabiť. "Ukrajina je dostatočne silná," doplnil generálporučík vo výslužbe. 

Diplomacia podľa poslanca PS Valáška nezlyhala a našej diplomatickej misii, ktorá opustila územie ako jedna z posledných, zložil poklonu. "Ukrajinu momentálne sledujeme iba zvonka, lebo vo vnútri sa už nedá byť," upozornil Valášek s tým, že súhlasil s hodnotením generála Macko. Upozornil, že Putin sa ukázal ako veľmi slabý stratég, lebo zaceľoval Ukrajinu počas celých ôsmych rokov od kedy anektoval Krym. "Ak Putin očakával, že Ukrajinu zlomí bleskovým útokom, tak sa mýlil," upozornil Valášek s tým, že Putin si na Ukrajine vylamuje zuby. 

Prešiel by na Ukrajine Janukovyč?

Podľa Valáška boli postavičky, ktoré by mohli Ukrajinu viesť v mena Ruska. Diplomat však priznal, že si nevie predstaviť, že by sa s diskreditovanou osobou, akou je exprezident Janukovyč, krajina zmierila. "Toto bol prezident, za ktorého rozkrádanie Ukrajiny dorástlo do takých rozmerov, že mal vlastnú haciendu po vzore Escóbara," uviedol Valášek. 

Podľa Mesežnikova posledných osem rokov, kedy sa vojna začala, ozbrojené zložky Ukrajiny nestrácali čas a pripravovali sa. "Zlikvidovali enormné množstvo vojenskej techniky a zabili množstvo vojakov," poznamenal Grigotrij Mesežnikov s tým, že občianska spoločnosť chce silnú a nezávislú Ukrajinu a preto by politická mŕtvola, ako je Janukovyč neprešla. "Stál na čele režimu, ktorý premenil Ukrajinu na diktátorský režim. Zelenský stojí na čele odporu a jeho popularita je vyššia než 90% percent" poznamenal politický analytik, ktorý si je istý, že Kyjev bude odolávať, hoci to má dopad na ľudí.

Ruská armáda prešla do taktiky Čečenska, a to je postihovať civilné obyvateľstvo. "Ruská armáda strieľa do utekajúcich obyvateľov," pokračoval Mesežnikov s tým, že spomenul aj dnešné úmrtie dieťaťa na dehydratáciu. Na mieste je apelovať na medzinárodné organizácie. 

V akom stave je armáda?

Na Ukrajinu dorazili aj tisícky dobrovoľníkov z iných krajín, ktorí vyrazili na pomoc. Zväčša ide o bývalých vojakov, ale aj ďalších príslušníkov zahraničných ozbrojených zložiek. Podľa generála Macka situácia ešte nie je rozhodnutá. "Rusi majú veľký potenciál a to tylo majú chránené," poznamenal generál vo výslužbe a dodal, že sa vedia zásobovať aj napriek ich zlej logistike.

"Keď prídu tanky do mesta, tak sú bez pešej pechoty na nič," poznamenal Macko a dodal, že Rusi už nemajú čím prekvapiť, ale majú dosť sily udržiavať súčasný stav. "Vôľa bude na Ukrajine stúpať a u Rusov klesať," uviedol Macko a doplnil, že výhodou je aj to, že Ukrajinci dokážu Rusov odpočúvať. "Spravodajské a strategické zložky chýbajú," poznamenal s tým, že Ukrajina vedie účinnú obranu a Rusom chýba dych, koordinácia a disciplína. Úlohu podľa Macka zohralo aj to, že Rusko svojim vojakom nepovedalo, že idú do vojny. 

Bezletová zóna - áno, či nie?

Valášek zdôraznil, že Ukrajine potrebujeme pomôcť a to nielen z etických dôvodov, ale aj z bezpečnostných. "Ak si myslíme, že Rusko sa zastaví na Ukrajine, tak sa mýlime," poznamenal poslanec a bývalý diplomat pri NATO s dodaním toho, že čo sa podarí na Ukrajine, sa môže podariť aj inde. "Dodávame Rusku zbrane a nehovoríme o symbolickej pomoci," zhodnotil Valášek s tým, že rovnováha medzi treťou svetovou vojnou a pomocou, je krehká. 

Podľa Mesežnikova je možnosťou dať Ukrajine naše Migy a dohodnúť sa s Poliakmi. "Nie som vojenský stratég, ale politicky premýšľam, že bezletová zóna by mohla rozdeliť aj ruské špičky," zdôraznil Mesežnikov s tým, že tretej svetovej vojne sa treba vyhnúť, ale nie tolerovaním ruskej agresie.

Jadrová hrozba a zníženie závislosti na Rusku

Bývalý generál Pavel Macko poznamenal, že v prípade jadrového útoku, by víťazom nebol nikto. "Ak by došlo k ohrozeniu Ruska, alebo masívnemu útoku, tak by podľa ich doktríny mohlo dôjsť k tomu, že jadrové zbrane použijú ako prví," zhodnotil Macko. 

Podľa Valáška sa v rámci energetiky nedá ísť z nuly na 100, pretože Rusko aktuálne vyváža 40 percent. "My svojimi nákupmi ruského plynu financujeme ruskú vojenskú mašinériu," povedal Valášek a pripomenul alternatívy, medzi ktoré patrí aj zelená energia, ale aj možnosti z Alžírska a Kataru. Tak hlúpo, ako kedysi Sovietsky zväz, ktorý Nemecku počas vojny dodával uhlie a ropu, bude podľa poslanca v budúcnosti vyzerať aj líder Smeru-SD Robert Fico. Reagoval na jeho tlačovú konferenciu, kde Smer-SD deklaroval, že odpojenie od ruských zdrojov je vražedné. 

Podľa Mesežnikova je Fico, ako keby z inej planéty. "Ukrajina sa predsa bráni. To, čo sme videli, je vystúpenie ruského spojenca," poznamenal odborník s tým, že Fico sa stal agentom a spojencom Ruska. "Ukrajina je pod neuveriteľným tlakom a odoláva ozbrojenému konfliktu," vyratúval s tým, že mestá sú rozbombardované rovnako, ako pamiatky či pamätník Holokaustu. 

​​S ruskou propagandou sa u nás roztrhlo vrece

"My si musíme uvedomiť, že už pred sebou máme len tie horšie strategické voľby," poznamenal Macko na margo hybridnej vojny, ktorú si neuvedomujeme a mali by sme. Macko upozornil, že Rusko vníma svet inak ako my. Zatiaľ čo demokratická časť sa sústredí na jeho hodnoty a spravodlivosť, Rusko vníma predovšetkým svet ako narastajúci konflikt. "Hybridná vojna nie je len informačná vojna, ale zahŕňa aj podvratnú činnosť a sabotáže," upozornil generál vo výslužbe s tým, že reálny vojnový konflikt je až jeho finále. 

Zoznam ľudí aj serverov, ktoré  komunikujú proruskú propagandu, zverejnila spoločnosť Gerulata Technologies. Mesežnikov uviedol, že tu vzniklo za uplynulé roky niekoľko platforiem, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku. "Tento ekosystém ju následne aj ovplyvňoval," doplnil politický analytik s tým, že tento zoznam od Gerulaty vyzdvihuje konkrétne vysokopostavené politické mená. Upozornil však aj na správanie sa expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý sa správal ako ruský troll. 

"Sú tu ľudia, ktorí sa snažia surfovať politické vlny a testujú, čo bude fungovať. Príkladom je Hlas-SD, ktorý za posledných pár dní úplne otočil," poznamenal Valášek s tým, že treba konať a diplomatov, ktorí sú vlastne agentmi a týchto trollov koordinujú, treba vylúčiť. "Nečakal by som na EÚ," poznamenal na margo zdržanlivosti našej diplomacie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie