Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tanečník Michail Baryšnikov: Netrestajte ruských umelcov a športovcov kvôli vojne
Zdielať na

Tanečník Michail Baryšnikov: Netrestajte ruských umelcov a športovcov kvôli vojne

BRATISLAVA / Podľa Baryšnikova, popredného sólistu klasického baletu v 70-tych a 80-tych rokoch, by ruské umelkyne a umelci nemali platiť za vojnu na Ukrajine. Michail Baryšnikov nepodporuje uvalenie vysokých sankcií na kolegov umelcov alebo športové hviezdy. Rusko sa podľa neho tiež vydalo na cestu, z ktorej nebude návratu.

Tanečník baletu sa vyjadril, že kultúra by nemala byť vedľajšou škodou Putinovej invázie na Ukrajinu. O jeho postoji informoval The Guardian. Tento mesiac patrili dirigent Valerij Gergiev a operná sopranistka Anna Netrebko k tým, ktorí prišli o prestížne pôsobenie na Západe pre svoje väzby na režim Vladimíra Putina. „Otvorená výmena v umení je vždy dobrá vec,“ povedal Baryšnikov. 

"Nemyslím si, že je správne klásť váhu politických rozhodnutí krajiny na chrbty umelcov alebo športovcov, ktorí môžu mať vo svojej domovskej krajine zraniteľných rodinných príslušníkov. Pre ľudí v týchto exponovaných pozíciách je neutralita silným vyhlásením. A ak chcete, aby som bol konkrétny, Daniil Medvedev by mal hrať Wimbledon," poznamenal umelec, ktorý za bývalého režimu utiekol do Kanady a následne do Spojených štátov. Minulý týždeň britský minister športu Nigel Huddleston povedal, že vláda bude preverovať, či športovci vstupujúci do Spojeného kráľovstva „nie sú podporovateľmi Vladimíra Putina“.

Ruskí umelci v exile nemôžu zostať ticho

Baryšnikov tiež uviedol, že sa obáva, že Rusko čoskoro znemožní svojim mladým ľuďom akúkoľvek budúcnosť. "Práve teraz musí Rusko prekročiť Rubikon. Buď nájde spôsob, ako ukončiť tento súčasný konflikt a bude žiť v otvorenej globálnej spoločnosti, alebo bude zatlačené späť a to bez nádeje na zotavenie," povedal. 

Nakoľko má umelec aktuálne dojem, že len tým, že je niekto Rus sa stal toxickým, založil platformu, ktorá združuje umelcov z Ruska. Pripojil sa tak k prominentným umelcom, ktorí kritizujú Kremeľ. Prostredníctvom stránky True Russia chcú šíriť pochopenie ruskej kultúry a získavať finančné prostriedky na pomoc utečencom.

Do kampane sa zapojili aj ruský spisovateľ Boris Akunin a popredný ruský ekonóm Sergej Guriev. Spoločne vyslali výzvu ostatným ľuďom v exile a tvrdili, že nemajú právo zostať nečinní: "Státisíce Ukrajincov, ktorí prišli o svoje domovy, živobytie, svojich milovaných a dokonca aj o život, nesú celú ťarchu. Ale aj my všetci, ktorí hovoríme po rusky a patríme do ruského kultúrneho sveta, čelíme ranám." 

Rusko, ako za Trigorina

Baryšnikov zo svojho domova v New Yorku povedal, že každý známy Rus si teraz musí vybrať. "Je na individuálnom rozhodnutí každého umelca, či sa rozhodne prehovoriť alebo nie. Pokiaľ ide o mňa, budem citovať jeho svätosť, pápeža Františka. „Vojna je šialenstvo! Prestaň prosím! Pozri na túto krutosť!‘ Je mi jasné, komu tie slová smerujú. Jednoducho povedané, Rusko je už späť v časoch Stalina. Umenie je vedľajšia škoda a je nemožné špekulovať, ako to dopadne," vyjadril sa tanečník, ktorý mal sľubnú kariéru v Kirovovom divadle (dnes Mariinsky Teatr) v Leningrade (dnes Petrohrad).

Svoj vtedajší odchod definoval prostredníctvom postavy Trigorina z Čechovovej hry Čajka: "Cíti sa ako úbohý starý roľník, ktorý príde na železničnú stanicu len preto, aby videl, ako sa jeho vlak vyťahuje v obláčiku pary. Beží, aby ho stihol, no vie, že nech robí čokoľvek, vlak sa bude pohybovať stále ďalej a ďalej do diaľky. Rusko je nebezpečne blízko scenáru tohto chudobného roľníka a som si istý, že existujú milióny Rusov, najmä mladých ľudí, ktorí by radšej sedeli v tomto vlaku."

Ruské divadlá začínajú opúšťať domáci, ale aj zahraniční umelci. Z Marrinského divadla odišiel Xander Parish, z Baľšoja v Moskve odišla Olga Smirnova a bude pôsobiť ako primabalerína v Holandsku. Z Michailovského divadla v Petrohrade odišla slovenská sólistka Andrea Laššáková, ktorá v Rusku pôsobila posledných sedem rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie