Jasno
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Politológ Jozef Lenč: Za prepadom dôvery v hlavu štátu je pokrytectvo
Zdielať na

Politológ Jozef Lenč: Za prepadom dôvery v hlavu štátu je pokrytectvo

Archívna reportáž z Prezidentského paláca

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč uviedol, že po relatívne dlhom čase, kedy sa zdalo, že návrat dôvery v politiku a politikov nemusí byť úplnou utópiou, sme sa opäť ocitli v situácii, kedy žiadna politička, či politik bez ohľadu na to, či sedí vo vedení politickej strany, alebo zastáva ústavnú funkciu, nepožíva dôveru väčšiny voličov. "Ba naopak," poznamenal odborník. 

Lenč zdôraznil, že drvivej väčšine neverí ani 30 % populácie. "V prípade lídrov mimoparlamentných strán sú čísla až tragikomické. V rozmedzí novembra 2021 a marca 2022 sa ukázalo, že politici, vedení túžbou vyhrať v samovražednom boji o preferencie, strácajú dôveru občanov a to najmä, ak hrajú hru na to, kto je väčší luhár alebo vlastizradca, pokrytecky ukazujúc na toho druhého," zhodnotil politológ s tým, že najprekvapivejší je pokles dôveryhodnosti hlavy štátu. 

"Príčiny desaťpercentného poklesu dôveryhodnosti môžu byť viaceré. Natíska sa jednoduchá premisa, že za to môžu verbálne útoky nespokojných populistov od Fica po Matoviča. Isto môžu. Svoje tiež zohráva i to, čo za prepadom vidí prezidentská kancelária, ktorá prostredníctvom hovorcu Strižinca odkázala, že prezidentka v týchto krízových časoch robí rozhodnutia, ktoré sú správne a nie populárne. Lenže tu nejde o popularitu, ale o dôveryhodnosť," pokračoval Lenč s tým, že práve tu sa dostávame ku kameňu úrazu, ktorý by prezidentská kancelária mala brať na zreteľ.

Za poklesom je pokrytectvo

"Najväčším zdrojom nedôvery je pokrytectvo. A žiaľ, toho sa dopúšťa aj prezidentka. Dva zásadné príklady. V čase, keď sa vyjadrila, že nepôjde do Číny na otvorenie ZOH, kvôli porušovaniu ľudských práv - správne rozhodnutie - zúčastnila sa slovenského dňa na Expo v Dubaji," poznamenal politológ s tým, že Dubaj je štátom, ktorý porušuje práva v obdobnej miere ako Čína a plus sa angažuje vo vojne v Jemene a v destabilizácii pokusov o demokraciu naprieč Blízkym východom.

Takéto rozhodnutie označil Lenč za pokrytecké. "Rovnako pokrytecky vyznela aj návšteva spred týždňa, kedy prezidentka privítala vo svojom úrade ministra zahraničných vecí štátu Izrael. Ak si odmyslíme fakt, že prezidentka by mala prijímať návštevy na úrovni hláv štátov a nie rezortných ministrov, je to celkom nevhodné, tak by sa v čase vojny u našich susedov, ktorí trpia i tým, že im silný sused anektoval územie, nemusela vyznávať z priateľstva so štátom, ktorý v roku 2019 anektoval územie Sýrie, čo odmietla uznať celá EÚ," uviedol ďalej a zdôraznil, že Izrael opakovane porušuje rezolúcie OSN a ľudské a občianske práva na svojom území či na územiach, ktoré okupuje.

"Selektívne prehliadanie skrivodlivostí je cestou "do pekla". Politici, najmä prezidentka republiky, by mali mať primárne na zreteli to, že pokrytectvom v politike neohrozujú iba svoje preferencie, ale podrývajú dôveru v inštitúcie, ktoré reprezentujú a tým aj dôveru v systém liberálnej demokracie, ktorý i bez toho má množstvo odhodlaných nepriateľov," uzavrel politológ Jozef Lenč. 

Súvisiace články