Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentka Čaputová: Vysoký rast cien niektorých produktov na svetových trhoch nie je kvôli ich nedostatku
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Vysoký rast cien niektorých produktov na svetových trhoch nie je kvôli ich nedostatku

BRATISLAVA / Po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽaNO) prejavili vôľu odpútať sa od energetickej závislosti od Ruska, nasledovala ostrá kritika opozície. Peter Pellegrini (Hlas-SD) v relácii Na hrane TV JOJ skritizoval za výroky nielen ju, ale aj premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Richard Sulík ešte vo štvrtok (17.3. 2022) v statuse podporil premiéra Hegera, na ktorého sa zosypala kritika pre jeho absenciu na stretnutí premiérov v ukrajinskom Kyjeve. Cestu mu neodporučili bezpečnostné zložky štátu a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) následne priznal, že je to chyba. 

​Po ostrej kritike premiéra Hegera sa líder strany Hlas-SD pustil aj do prezidentky Zuzany Čaputovej a to práve kvôli jej podpore odpojenia sa od komodít z Ruska. Sulík obhajoval iné možnosti, ako sa domácnosti k plynu dokážu dostať. Jedným spôsobom sú aj tankery so skvapalneným plynom. 

"Slovenské domácnosti spotrebujú asi 55 tankerov so skvapalneným plynom," vysvetľoval ďalej, že v prípade, ak by došlo k odpojeniu od Ruska, tak by možno bolo nevyhnutné odpojiť časť priemyslu a muselo by sa kombinovať rôzne zdroje. 

Minister hospodárstva však zdôraznil, že zemného plynu by malo mať Slovensko dostatok aj počas budúcej vykurovacej sezóny. „Momentálne to tak vyzerá, pretože ten plyn z Ruska tečie. Priteká viac plynu ako pred vojnou na Ukrajine. Od apríla plníme zásobníky. Plán B sú tankery so skvapalneným plynom LNG,“ povedal líder SaS. 

Pellegrini zdôraznil, že obrovským problémom by bola ropa. "Ceny budú podstatne drahšie, ako ich vidíme dnes. Ja sa bojím či nedôjde k zlyhaniu dodávok," vyslovil sa expremiér a líder Hlasu a zdôraznil, že by sme nemali hazardovať a upozornil na nerozvážne a unáhlené zastavenie odoberania plynu z Ruska. Pellegrini je presvedčený, že Európska únia musí byť solidárna pri uvažovaní o zastavení odoberania ruských energií.

„Treba si dať na to pozor. V stredoeurópskom regióne sme totiž inak závislí na ruských energiách ako v západnej Európe,“ povedal Pellegrini s tým, že on sa bojí budúcej vykurovacej sezóny čo sa týka dostatku plynu pre slovenských odberateľov.

"Chcem sa tu prezidentky zastať. Požiadal som ju o stretnutie a prezidentka povedala, že v médiách jej správa nebolo správne interpretovaná. Ani ona, ani premiér nie sú bez štipky predstavivosti," argumentoval minister hospodárstva zo SaS. Obaja politici sa v relácii Na hrane TV JOJ venovali aj samotnému zdražovaniu potravín, ale aj problematike nárastu cien za palivá.

Nárast cien spôsobuje geopolitická situácia, nie ich nedostatok

Prezidentka apeluje na konkrétnu a adresnú pomoc. "Cielené kompenzačné opatrenia pre nízkopríjmové skupiny ľudí sú nevyhnutné. Zhodli sme sa dnes v diskusii s ekonomickými odborníkmi Viliamom Páleníkom, Jánom Pokrivčákom a Ivanom Miklošom, s ktorými som sa o potravinovej bezpečnosti a vyšších cenách potravín rozprávala. Svet prechádza z jednej krízy do druhej," zverejnila na svojom profile po zasadnutí odbornej skupiny. 

Po zasadnutí s odborníkmi uviedla, že čiernym dňom ešte nie je koniec. "Dôsledky pandémie a prebiehajúca ruská agresia na Ukrajine majú a budú mať vplyv aj na infláciu a zvyšovanie cien niektorých komodít. Najmä palív, energií a potravín. Slovensko je súčasťou jednotného európskeho trhu, a preto obavy z nedostatku potravín dnes nie sú na mieste," uviedla ďalej s tým, že prijímanie opatrení, ktoré najviac ohrozeným skupinám ľudí pomôžu dôsledky zdražovania prekonať, je na mieste.  

"Ekonómovia apelujú tiež na zachovanie dobrého fungovania vnútorného trhu Európskej únie, lepšiu transparentnosť a kontrolu prípadného neúmerného navyšovania obchodných marží. Naopak, neodporúčajú plošné zavádzanie regulácií alebo znižovanie nepriamych daní," pokračovala ďalej a doplnila, že na porade zazneli aj zaujímavé postrehy. 

"Dôležitým postrehom z našej spoločnej diskusie je, že vysoký rast cien niektorých produktov na svetových trhoch je kvôli napätej geopolitickej situácii podmienený skôr burzovými výkyvmi spôsobenými neistotou trhov a nie ich skutočným alebo potenciálnym nedostatkom v budúcnosti," dodala na záver, z ktorého vyplýva, že agresia Ruskej federácie má priamy vplyv na nárast cien. 

Súvisiace články

Najčítanejšie