Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politológ Štefančík: Za Pellegriniho neschopnosťou vymedziť sa voči Republike sa skrýva politický pragmatizmus
Zdielať na

Politológ Štefančík: Za Pellegriniho neschopnosťou vymedziť sa voči Republike sa skrýva politický pragmatizmus

BRATISLAVA / To, že na otázku spolupráce s Republikou Milana Uhríka Peter Pellegrini neodpovie ukázal v rámci otázok, ktoré do vysielania Na hrane posielajú diváci. Čo sa za tým skrýva odpovedal politológ Radoslav Štefančík.

Medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a lídrom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim došlo k zaujímavej zhode. Mohla za to divácka otázka, ktorú prostredníctvom aplikácie Slido, zaslal do relácie Na hrane divák televízie JOJ. Otázka bola jasne položená, ale odpoveď Petra Pellegriniho pomerne vyhýbavá.

Po kongrese povieme...

"Poprosím stručnú odpoveď áno, alebo nie," začínala sa otázka od diváka, ktorá hypoteticky navodzovala, že jediná vláda, akú by Peter Pellegrini dokázal zložiť, by tvorila aj strana Republika. "To nie je dnes otázka dňa," reagoval Pellegrini s tým, že Republika sa k súčasnej situácii postavila zvláštne a sama sa vytesňujú na okraj. "Ale, čo bude v budúcnosti.... myslím si, že momentálne nezvažujeme spoluprácu s touto stranou," povedal Pellegrini s tým, že oficiálne sa vymedzili proti OĽaNO. "Ak rozhodne predsedníctvo, tak tam bude aj Republika," dodal expremiér Peter Pellegrini.

Richard Sulík oponentovi z opozície podržal stranu. "Zaviazať sa dva roky pred voľbami s kým áno a s kým nie..." uviedol Sulík s tým, že oni fašistov z ĽSNS a Republiky vylúčili, ale tiež by si bez kongresu nedovolil povedať viac. 

Je za tým politický pragmatizmus, uviedol politológ

Podľa Radoslava Štefančíka z Ekonomickej univerzity v Bratislave sa nedokážu voči niektorým stranám vymedziť len určití politici. Peter Pellegrini je jedným z nich.

"Keď hovoríme o konkrétnych politikoch, tak pri Smere je to aj celkom pochopiteľné, pretože oni počítajú s tým, že po voľbách budú s Republikou spolupracovať a budú k tomu potrebovať aj dákeho tretieho partnera," vysvetlil Štefančík. Na druhej strane máme strany, ktoré zo spolupráce vylúčili toľko politických subjektov, že nie je jasné, s kým by vôbec dokázali zložiť koalíciu.

"Pellegrini je pragmatickým typom politika, ktorý chápe, že medzi ním a Igorom Matovičom to nikdy fungovať nebude a aj preto si môže dovoliť sa takto otvorene vyjadriť," poznamenal Štefančík a dodal, že rovnako sa OĽaNO vymedzilo voči Hlasu a tak sa jedná o klasický prípad - "Keď neprídu vaši k naším, tak neprídu naši k vašim".

"Čo sa týka Republiky, vyzerá to tak, že Pellegrini sa drží svojho pragmatizmu a s koalíciou Smer, Hlas a Republika počíta. Zrejme by mu bolo trápne potom vysvetľovať, prečo do takejto spolupráce išiel," uzavrel Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie