Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V správe ochrankyne práv Patakyovej sa objavil núdzový stav aj kolúzna väzba. Parlament jej poslednú správu vzal na vedomie
Zdielať na

V správe ochrankyne práv Patakyovej sa objavil núdzový stav aj kolúzna väzba. Parlament jej poslednú správu vzal na vedomie

Archívna reportáž s ombudsmankou Máriou Patakyovou

BRATISLAVA / Verejná ochrankyňa práv v pléne NR SR prezentovala svoju poslednú správu o stave ľudských práv na Slovensku. Za minulý rok podala dve podania na Ústavný súd. Tak, ako u prezidentky Zuzany Čaputovej, sa odvolala na výrok Jamesa Baldwina. Poslanci z aktuálneho parlamentu v hlasovaní o 17:00 po prvý krát vzali jej správu na vedomie.

Zo 130 prítomných poslancov hlasovalo za správu 81, proti bolo 15 poslancov a zdržalo sa 33 poslancov. Súčasný parlament tak po prvý raz za dva roky vzal správu o stave ľudských práv z dielne ombudsmanky Márie Patakyovej na vedomie. Patakyová na poste končí na záver aktuálneho mesiaca (marec). Výsledky hlasovania podľa poslaneckých klubov sú dostupné tu.

Na Slovensku je spravodlivosť v zmysle medzinárodných dohôd a ústavných práv občanov problematická napríklad v rámci poisťovní. Sociálna poisťovňa, ale aj úrady práce prispôsobovali k akceptovaniu jej záverov až spätne. Pre Národnú radu si Patakyová pripravila legislatívne odporúčania.

Patakyová odporučila aby sa parlament zaoberal mandátom ombudsmanky pre ľudské práva v prípade núdzového stavu. Ten by Patakyová navrhovala rozšíriť. "Keď dochádza k masívnym zásahom, potreba vyhodnocovania sa zvyšuje," uviedla Patakyová. Verejný ochranca ľudských práv nemôže podávať návrhy na Ústavný súd z hľadiska zrýchlených konaní a tak ani nemôže rýchlo zasiahnuť a vyžadovať nápravu. 

Ombudsmanka apeluje aj na zmierenie kolúznej väzby. Odporučila, aby ľudia v kolúznej väzbe mohli častejšie navštevovať ich rodinný príslušníci. Extrémny sa Patakyovej zdá aj spôsob, akým sú ľudia v kolúznej väzbe eskortovaný. 

Upozornila aj na problémy štátnej karantény v štátom nariadených zariadeniach. "Toto ďalej už nebude možné," poznamenala Patakyová s tým, že vymáhaním pohľadávok sa budú ďalej zaoberať príslušné súdy. Navrhla novelizovať aj venovať pozornosť vyhradeným priestorom v súvislosti s predvedením na políciu. "Niečo také slovenská legislatíva nepozná a Patakyová parlament požiadala parlament o nápravu.

Zaoberala sa aj problematikou sprevádzajúcich osôb a to nielen u detí, ale aj v prípade tehotných žien. "V súčasnosti je tento systém veľmi neprehľadný," poznamenala s tým, že prístup zdravotníctva znižuje dôveru matiek, ale aj detí a rodičov. 

Odškodnenie v prípade nežiadúcich účinkov očkovania proti covidu považuje za nedostatočné. Podľa Patakyovej treba takéto odškodnenie zo strany štátu rozšíriť na všetky povinné očkovania a s ním súvisiace nežiadúce účinky. "Očkovanie je zásahom do telesnej integrity," uviedla ľudskoprávna ombudsmanka.

Mária Patakyová upozornila aj na problematiku československých dôchodcov, ktorí majú problém so započítaním rokov. "Vítam krok ministerstva práce, ktoré sa tieto problémy rozhodli zahrnúť do svojej novely," poznamenala na margo nielen starobných dôchodkov, ale aj predčasných dôchodkov. 

Patakyová sa nevyhla ani problémom s asistentmi hendikepovaných detí a asistentmi pedagóga. Školský zákon z dielne ministerstva školstva označila za nedostatočne špecifikovaný a apelovala na nápravu. V prípade asistentov pedagóga dochádza k rozkolu v tom, že asistenti nesmú poskytovať dieťaťu asistenciu na fyzickej úrovni. 

Podobne je na tom aj využívanie dronov, kedy chýba kontrolný orgán, kam by sa tieto zariadenia mohli prihlasovať a žiadať o letové povolenia. Takýto postup vyžaduje Európska únia, ale na Slovensku nie je možné tento postup dodržať. Na prezentácii správy sa zúčastnili aj zástupcovia a zástupkyne veľvyslanectiev, ktorí si vypočuli prezentáciu a svojou prítomnosťou vyjadrili podporu činnosti verejnej ochrankyne práv.

MINULÝ ROK V ČÍSLACH

V roku 2021 pracovala Kancelária verejného ochrancu práv celkovo s 2 671 agendovými písomnosťami a riešila päť konaní z vlastnej iniciatívy verejnej ochrankyne práv. Z tohto počtu agendových písomností bolo 2 149 podnetov. Počty zahŕňajú aj prenesené podnety z roku 2020, ktoré boli prenesené do roku 2021.

Verejná ochrankyňa práv konštatovala porušenie základného práva a slobody 163 krát v 119 podnetoch.

KDE BADAŤ PROGRES, STAGNÁCIU A REGRES

Tak, ako informovala ombudsmanka členov a členky ľudskoprávneho výboru počas prezentácie výročnej správy o oblastiach, ktoré sa podľa nej posunuli vpred, stagnujú, alebo pri nich vníma regres, urobila tak aj v pléne parlamentu.

Zopakovala, že víta, že v minulom roku došlo k ospravedlneniu vlády v dvoch veciach, ktorým sa dlhodobo venovala. Vláda sa ospravedlnila za policajnú raziu v Moldave nad Bodvou a za sterilizácie v rozpore s právom. Možno to vnímať ako pozitívny krok vpred, zároveň však bude potrebné riešenie dotiahnuť do konca, zabezpečiť nápravu a chyby neopakovať.

Pozitívne tiež je, že v roku 2021 bola v medzirezortnom pripomienkovom konaní prerokovaná pripravovaná novela zákona o Policajnom zbore, v ktorej je zadefinovaný právny rámec kompetencie policajta umiestniť zadržanú osobu do určeného priestoru.

Na základe vznesených pripomienok od verejnej ochrankyne práv boli v legislatívnom návrhu zapracované aj limity tohto oprávnenia, ktorých účelom je minimalizovať priestor pre svojvôľu a porušovanie základných práv a slobôd zadržaných osôb. Taktiež v oblasti väzenstva by malo dôjsť novelou k humanizácii.

Na druhej strane sa však ani v uplynulom roku neposunuli vpred otázky o zabezpečení minimálneho právneho rámca pre páry osôb rovnakého pohlavia, neobstarali sa telové kamery, stagnuje tiež napríklad problematika reštitúcií.

Za krok späť považuje ombudsmanka zmenu v súvislosti s policajnou inšpekciou, pretože novelou zákona sa posilnila pozícia ministra vnútra, a nie nezávislosť inštitúcie. Pravidelne na to upozorňovala od roku 2013 už verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a od roku 2017 aj Mária Patakyová.

Ledecký sa za správu postavil

Predseda Výboru NR SR pre sociálne veci Vladimír Ledecký (klub SaS) dnes pri rokovaní o správe činnosti verejnej ochrankyne práv poďakoval Márii Patakyovej za jej prácu a upozornil na neschopnosť koalície obsadiť post komisára pre deti . 

„Pani ombudsmanka ukázala, že aj politická voľba, ktorou pred piatimi rokmi prešla, neznamená automaticky zaslepenú oddanosť vládnej koalícii, ktorá ju do pozície zvolila. Apolitickosť úradu ombudsmana či komisára je pre výkon funkcie kľúčový,“ uviedol Ledecký. 

Poslanca NR SR Ledeckého mrzí, že vládna koalícia opakovane nedokáže zvoliť komisára pre deti. „Mrzí ma, že koalícia opakovane nedokáže zvoliť vášho kolegu na pozíciu komisára pre deti. Zatiaľ čo z pohodlia parlamentných lavíc riešime svoje egá a funkcie, vo vylúčených komunitách nám vyrastá generácie detí, ktoré len kvôli miestu svojho bydliska nemajú prístup ku kvalitnému vzdelaniu,“ reagoval.  

„Ďakujem kolegom, ktorí dnes po prvýkrát v rámci aktuálnej vládnej koalície správu pani verejnej ochrankyne práv vzali na vedomie. Som presvedčený, že hodnoty ako ľudskosť a solidarita nepoznajú kultúrno-etické vojny či farbu politického trička. Pani Pataykovej patrí zároveň obrovská vďaka za jej prácu,“ uzavrel Ledecký. 

Súvisiace články

Najčítanejšie