Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po eventovke pôsobí na hraniciach ďalšia firma blízka OĽaNO: Stačia im páčiky a charizmatické hnutia, zhrnul Lenč
Zdielať na

Po eventovke pôsobí na hraniciach ďalšia firma blízka OĽaNO: Stačia im páčiky a charizmatické hnutia, zhrnul Lenč

BRATISLAVA / Podrobné vysvetlenia očakáva strana Sloboda a Solidarita (SaS) od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) v prípade medializovaných informácií o výbere firiem, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní pomoci utečencom z Ukrajiny. V stanovisku to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák. Boris Kollár zároveň v relácii Na hrane uviedol, že on Mikulcovi odmieta robiť advokáta.

Denník N tento týždeň informoval, že na štátom organizovanej pomoci utečencom sa podieľala aj firma, ktorá pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ozvučovala volebnú noc v roku 2020. Zároveň sa však mala k práci na hraniciach dostať aj firma, ktorá doteraz zariaďovala eventy. 

„V prípade medializovaných informácií očakávame podrobné vysvetlenia ministra vnútra Romana Mikulca. Je pravdou, že konanie ministerstva vzbudzuje viaceré otázky. Budúcnosť pôsobenia Romana Mikulca vo funkcii však ponechávame na rozhodnutí strany OĽaNO a premiéra Eduarda Hegera,“ priblížil hovorca SaS.

Parlament má na budúci týždeň v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o odvolaní Mikulca z funkcie ministra. Schôdzu inicioval opozičný Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Jeho predseda Robert Fico v stredu 23. marca na tlačovej besede povedal, že dôvodom na odvolávanie sú „škandalózne zmluvy“ súvisiace s prechodom utečencov z Ukrajiny cez územie SR. Podľa Fica sa zneužíva vyhlásená mimoriadna situácia, keď zákazky dostávajú priamym zadaním firmy, ktoré nemajú kapacity a skúsenosti na to, čo majú zabezpečiť.

Odvolávanie Romana Mikulca podporí aj Hlas-SD, čo v relácii Na hrane TV JOJ potvrdila podpredsedníčka strany Denisa Saková, ktorá ministra podrobila ostrej kritike. Roman Mikulec je v aktuálnej vládnej garnitúre najodvolávanejším ministrom, pričom naposledy ho parlament odvolával z funkcie minulý mesiac vo februári.

OĽaNo stačia páčiky na sociálnych sieťach a charizmatické hnutia​

Jozef Lenč pre Noviny PLUS uviedol, že na politike našich ľudí sa nič nezmenilo. "Tak, ako sme boli 14. júla 2021 najlepšie pripravení na pandemickú vlnu delta variantu (premiér Heger), tak sme boli 14. februára 2022 pripravení na krízu spojenú s príchodom utečencov z Ukrajiny (minister Mikulec). Výsledok? Eventová agentúra vybraná Mikulcom ma riadiť krízu, ktorú štát nezvláda. A ak sa to nepodarí? Aspoň zorganizuje - za štátne - festival na hraniciach," uviedol politológ. 

"Apropo, ak sa niekomu zdá, že v tomto smere zlyhávajú najmä okresné úrady, nemal by byť nijako prekvapený, keďže prednostov úradov vyberali akčné päťky vedené eventovým špecialistom OĽaNO s. r. o. poslancom Pročkom. V každom prípade "premiér Eduard Heger (OĽaNO) priznáva problémy," poznamenal ďalej s tým, že bol to premiér Heger, kto skonštatoval, že pandémia ukázala, že Slovensko funguje len v dobrom počasí.

"V tom zlom to hasíme, ako sa dá, ale to nie je správne," povedal Heger a Lenč dodal: "A tak ostáva už len veriť, že si raz koalícia uvedomí, že má zodpovednosť za súčasnosť a najmä budúcnosť Slovenska a nebude mať stále iba silné slová a potom už len zúfalo hasiť problémy ad hoc eventami," pokračoval pre politológ. 

"Zbavovanie sa systému našich ľudí sa buď nepodarilo, alebo nechcelo podariť. Ako kvalifikácia OĽaNO stačí, že niekto pekne píše o Igorovi Matovičovi, alebo patrí k charizmatickému hnutiu, ktorého jedinou kvalifikáciou je zvučenie volebnej noci OĽaNO," uzavrel Politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie