Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hrane s Mirom Kollárom a Michalom Kaliňákom: Tento štát nedokáže v prípade útoku ochrániť ani 50 % obyvateľov
Zdielať na

Na hrane s Mirom Kollárom a Michalom Kaliňákom: Tento štát nedokáže v prípade útoku ochrániť ani 50 % obyvateľov

BRATISLAVA / Starostovia a primátori po pandémii riešia ďalšiu krízu. Okrem ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou z Ukrajiy, čelia samosprávy aj problémom s energiami a nedostatočným počtom miest v škôlkach. Ministerstvo financií zároveň oklieštilo samosprávam financie a tie budú bojovať s vážnymi problémami.

Štát nezvládol čo mohol, tvrdia kritici

Rezort vnútra čelí kauze, ktorá je podľa mnohých ďalšou kvapkou v mori jeho zlýhaní. Miro Kollár poznamenal, že nezvláda nielen manažovanie utečeneckej krízy, ale zároveň jeho komunikáciu označil za arogantnú. Klientelizmus je podľa opozičného poslanca zrejmý a na sociálnej sieti sa vyjadril, že minister zrejme aj klame. 

"Pokiaľ tá eventovka zaistí, že bude fungovať tam, kde štát zlyhal, tak prosím. Politicky ale minsiter Mikulec musí skončiť," uviedol ostro s tým, že nedokázal zmobilizovať ani úrady, ktoré sú v jeho priamej kompetencii. 

 "Máme deja-vu z prvej, ale aj druhej vlny, keď štát suplovali samosprávy a dobrovoľníci," poznamenal Kaliňák, riaditeľ ZMOS-u a doplnil, že je to vizitka, ako dlhodobo zlyháva náš krízový manažment. Ide podľa neho aj o hriech z minulosti. Starosta Vyšného Nemeckého uviedol, že keď si vláda robila PR tlačovku, za ním na magistráte nikto nebol. Slová o nezáujme zo strany vlády potvrdil aj Miroslav Kollár, ktorý je primátorom Hlohovca a rovnako sa podieľal na situácii na hraniciach. 

"Sme v rade EU, kde prednosta okresného úradu nemá žiadne právomoci. Čo od neho teda chceme?" poznamenal s tým, že reforma Roberta Kaliňáka bola čiernym Petrom, ktorý samosprávam ostal. "Mňa by zaujímalo, čo sme robili od 17. októbra, keď minister obrany Jaroslav Naď povedal, že vedel, že konflikt na Ukrajine bude," rozhorčil sa Kaliňák na margo zadania pre samosprávy, že majú nakupovať postele a matrace. 

"Táto krajina nie je pripravená na to, aby aspoň 50 % občanov dokázalo ochrániť," poznamenal Miroslav Kollár a potvrdil to aj riaditeľ ZMOS-u, ktorý zdôraznil, že do krytov sa neinvestovalo roky. 

​Ako pomôcť zraniteľným matkám a ich deťom?

V Hlohovci sú desiatky Ukrajincov, ktorí prišli v úvode s tým, že o tých sa mesto postaralo. Kollár potvrdil, že ich umiestnil do voľných ubytovacích kapacít mesta. Kaliňák potvrdil to, že všetky informácie, ktoré sa týkajú aktuálnej situácie mestá zverejňuje. "Nikto však nevie, čo bude o 14 dní," povedal riaditeľ Združenia miest a obcí. Miro Kollár zdôraznili, že je problém s dlhodobým ubytovaním, najmä nekomerčného charakteru. "25-tisíc nájomných bytov Borisa Kollára zatiaľ nestojí," povedal sarkasticky bývalý koaličný poslanec. 

Problémom sú aj školy a škôlky. Bez toho nedokážeme matky začleniť do pracovného systému. Zároveň majú veľký problém nárastu detí satelity Bratislavy. Kapacity sú obrovským problémom v rámci celej Bratislavy. Len v rámci priľahlých dediniek chýba 200 miest pre deti v materských školách. To, že materské školy sú problém, potvrdil aj Kollár. Vláda sa má podľa Kollára aktuálne dohadovať aj na tom, ako financovať napríklad ukrajinské skupinky detí, kde by sa zapojili aj ukrajinské matky. "Sú to previazané nádoby a peňazí na financovanie škôlok bude menej," poznamenal Kollár. 

"Treba improvizovať, čo nám ide výborne," pokračoval Kaliňák s tým, že treba ísť do alternatívnych tried a nafukovať kapacity, čo to len pôjde. Zároveň by bolo treba povedať, že hygiena by mohla mať privreté oči," uviedol Kaliňák. Kollár upozornil aj na to, že platy pôjdu znova z financií samospráv, ktoré vláda okresala a tak bude. Obaja sú presvedčení, že samospráva bude mať pod týmito opatreniami, ktoré znižujú financie veľký problém. Nebude nielen na večerné osvetlenie, ale bude problém prevádzkovať aj napríklad čističku vôd.

Lex Fecko je podľa hostí katastrofa

Odčlenenie jednotlivých obcí tak, ako to navrhuje Martin Fecko z OĽaNO, by bola pre vidiek, ale aj samosprávy likvidačná. Výhrady Ireny Bihariovej, ktorá upozornila, že takýmto spôsobom je možné vylúčiť aj rómske osady. Kaliňák upozornil, že stopnúť to mal minister vnútra v rámci komunálnej legislatívy. "Martin Fecko im chce uškodiť," súhlasil Miro Kollár. 

Obaja politici sa vyjadrili aj k posunu termínu komunálnych volieb, pričom sa vysmiali predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi zo Sme rodina, ktorý 37 % opýtaných v prieskume považuje za väčšinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie