Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Veľvyslanci o aktuálnej situácii: Stojíme na správnej strane histórie. Boh musí malý národ pod Tatrami ľúbiť
Zdielať na

Veľvyslanci o aktuálnej situácii: Stojíme na správnej strane histórie. Boh musí malý národ pod Tatrami ľúbiť

BRATISLAVA / Za darovanie obranného systému S-300 si vláda na čele s premiérom Eduardom Hegerom vyslúžila kritiku najmä z radov politickej opozície. Veľvyslanci Slovenskej republiky Róbert Ondrejcsák a Rastislav Káčer však situáciu vnímajú úplne odlišne. O Slovensku vedia v zahraničí všetci a podľa nich stojíme na správnej strane histórie, čo sa nám nie vždy podarilo.

Veľvyslanec SR v Londýne Róbert Ondrejcsák uviedol, že o ľuďoch, ktorí v kritických chvíľach stáli na správnej strane dejín, píše často.  "Pre niekoho to znie možno príliš pateticky, nadnesene. Aké historické chvíle? Aká správna strana dejín?" poznamenal veľvyslanec vo svojom príspevku. 

Zároveň zdôraznil, že Slovákom sa nie vždy podarilo stáť na tej správnej strane. "Niekedy sa "podarilo" postaviť nikam, alibisticky, príliš často sme sa tvárili, že ani neexistujeme. A potom sme kričali, že prečo nás nikto nechce brať vážne. Teraz nie je čas na alibizmus, resp. teraz je čas na jednoznačné postoje," poznamenal ďalej. 

Stojíme na správnej strane histórie

"Tak, ako revolúcia v roku 1989 bola determinujúcou udalosťou pre generáciu našich rodičov, ruský útok na Ukrajinu je historická chvíľa našej generácie. A áno, opäť to bude znieť pateticky, ale naše deti sa nás budú pýtať, na ktorej strane sme stáli na jar 2022. Na strane slobody, demokracie, Európanstva, na strane napadnutej Ukrajiny, alebo na strane agresívneho militantného režimu, Ruska, ktoré vraždí ľudí, kradne územie, ničí národy, aj svoj vlastný," povedal veľvyslanec Róbert Ondrejcsák s tým, že akokoľvek sa to niektorí pomýlení geopolitici či prisluhovači Kremľa snažia zahmlievať a vydávať za niečo iné, ako napríklad nejakú mytickú bitka USA a Ruska, tak buď klamú alebo sú jednoducho hlúpi.

"Pravda je len jedna: Rusko brutálne napadlo Ukrajinu a my si musíme vybrať na ktorej strane stojíme. Našťastie stojíme pevne na tej správnej strane. A nie, že sme sa len tak tam ocitli, ale sme sa rozhodli tam stáť. Slovami, gestami a činmi. Naša spoločnosť pomáha utečencom, ľuďom v núdzi," pokračoval ďalej a dodal, že svet pozíciu Slovenska registruje. 

"Na medzinárodnej scéne patríme k najhlasnejším podporovateľom Ukrajiny, poskytujeme im všemožnú vojenskú pomoc, vrátane S-300, keby niekto mal chuť počúvať tie nezmysly o tomto systéme, čo tu slovenské deti Goebbelsa zdieľajú, povedzte, že intelektuálne ich prevyšuje aj vedro gitu," doplnil Ondrejcsák ďalej a dodal, že na postoje Slovenska je veľmi hrdý. 

Veľvyslanec zdôraznil aj to, že aktuálne stojíme na správnej strane histórie. "A hanba všetkým zradcom a kolaborantom," dodal na záver. 

Prejavili sme sa ako demokrati, Európania a vlastenci

K aktuálnym udalostiam, ktoré hýbali Slovenskom v posledných dňoch sa vyjadril aj ďalší veľvyslanec Slovenska v Prahe Rastislav Káčer. "Písal som mnohokrát o našej nezrelosti a neschopnosti narábať so svojou štátnosťou. Je to tak. Ale zároveň máme pozoruhodné momenty vzopnutia sa k mimoriadnym výkonom," napísal veľvyslanec s tým, že občas máme aj také divné šťastie v dôležitej chvíli.

Za taký deň označil Káčer aj 8. apríl (2022) a poznamenal, že v takýchto dňoch cíti istý optimizmus a hrdosť. Vidieť premiéra SR s Ursulou von der Leyen a Josepom Borrellom v Kyjeve ho potešilo. Podľa veľvyslanca je Eduard Heger typ premiéra, ktorý nerobí populistické gestá, teátro na sociálnych sieťach, ale koná.

"A koná správne, v súlade s našimi záujmami, so svojimi hodnotami a koná v dobrej spoločnosti. Som na neho hrdý. Dnes sme videli deň vzopnutia. Nie plošné testovanie bolo naše “SNP”," pokračoval Rastislav Káčer a doplnil, že niečo mimoriadne bola práve návšteva návšteva premiéra a darovanie S-300 Ukrajine.

"Gesto spojencov, gesto Európanov, gesto demokratov milujúcich slobodu. Gesto vlastencov. Šťastie máme, že ministrami obrany a zahraničia v týchto šialených vojnových časoch sú Naď a Korčok. Vďaka nim sme schopní takýchto vzopnutí. A vďaka nim máme jasnú podporu spojencov pred rozpínavým Putinistanom. Prichádzajúce jednotky našich spojencov, vrátane najmodernejšej obrannej techniky sú jasný odkaz. Ruským agresorom a aj domácim kuvikom," pokračoval veľvyslanec ďalej a zdôraznil, že mu behá mráz po chrtbe, keď si predstaví, čo by sa dialo, ak by boli Rusi efektívnejší, Ukrajinci menej hrdinskí a "u nás by bola vláda poskladaná so SmeroHlasu a riešili by sme dnes ruský útok na západ od maďarského Užhorodu".

Boh musí malý a zakríknutý národ pod Tatrami ľúbiť

"Boh musí ľúbiť tento malý zakríknutý národ pod Tatrami," doplnil ďalej a zdôraznil, že ak by sme nemali trocha šťastia, celé to mohlo dopadnúť úplne inak. "Okrem hrdosti na Hegera, Korčoka a Naďa a radosti, že občas nám aj šťastie praje cítim aj neuveriteľný hnus. Autentický sociálny demokrat lietajúci privátnym tryskáčom organizuje v zastúpení tlačovku poddôstojníkov a dobrovoľných kolaborantov GRU na Slovensku, aby nám ukázal, ako vyzerá vlastizrada v priamom prenose," dodal ďalej a zdôraznil, že nepozná inú krajinu EÚ a NATO, kde by ešte dnes expremiér bľabotal o vojne medzi USA a Ruskom na Ukrajine a predvádzal takú úroveň úbohosti, zbabelosti a kolaborantstva s nepriateľom.

"Tiso, Tuka a Ďurčanský sa môžu červenať. Toto je deprimujúce, že taká veľká časť slovenskej politiky a aj spoločnosti sa motá v morálnom bahne, strategickej pomätenosti, konšpiračných sieťach alebo bezcharakternej kolaborácii s vojnovým agresorom. Dodám len, že úplne iný "benchmark" nastavil ašpirujúci regent ja juh od nás. Ten už úplne otvorene presedlal na stranu cára tretieho Ríma a dúfa v svoje vazalské odmeny. Pre Putinovu piatu kolónu samozrejme obdivovaný leader... Žijeme šialené časy," uzavrel Rastislav Káčer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie