Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Progresívne Slovensko bude mať nového predsedu. Kandidatúru oznámil Michal Šimečka
Zdielať na

Progresívne Slovensko bude mať nového predsedu. Kandidatúru oznámil Michal Šimečka

BRATISLAVA / Novým predsedom Progresívneho Slovenska bude zrejme mladý Michal Šimečka, ktorý sa nedávno stal podpredsedom Európskeho parlamentu. Ako líder chce vybudovať silné hnutie a sústrediť sa na zápas o demokraciu a liberálne hodnoty.

Jediným kandidátom na predsedu Progresívneho Slovenska je Michal Šimečka. Súčasná predsedníčka Irena Bihariová kandiduje na post podpredsedníčky hnutia.

"V Progresívnom Slovensku to nikdy nebolo o jednom človeku a ja tiež nie som prilepená na stoličke predsedníčky. Vojna na Ukrajine spôsobila, že témy zahraničnej politiky sú a v najbližšom čase budú vo verejnom priestore kľúčové, preto považujem Michala Šimečku za najvhodnejšieho predsedu nášho hnutia," uviedla Bihariová.

Svoje kvality podľa nej dokázal aj nedávnym získaním prestížneho postu podpredsedu Európskeho parlamentu a považuje ho za svojho prirodzeného nástupcu, ktorý povedie hnutie do najbližších volieb. Bihariová sa chce ako podpredsedníčka venovať najmä sociálnym a ľudskoprávnym témam, na ktoré by podľa nej v čase rastúcej inflácie, poddimenzovaného sociálneho systému a nárastu extrémizmu malo dávať PS ešte väčší dôraz.

Na pozíciu podpredsedníčok a podpredsedov hnutia kandiduje okrem Bihariovej aj Zora Jaurová, Lucia Plaváková, Martin Hojsík, Michal Truban a Tomáš Valášek. Na 12 pozícií členiek a členov Predsedníctva kandiduje dovedna 30 kandidátiek a kandidátov. Snem PS sa uskutoční v sobotu 7. mája v Bratislave.

Slovensko musí vyhrať zápas o demokraciu, zdôraznil Šimečka

Kandidát na post lídra Progresívneho Slovenska o svojom zámere informoval aj na sociálnej sieti. "Rozhodol som sa kandidovať za predsedu hnutia Progresívne Slovensko. Nebolo to jednoduché či náhle rozhodnutie. Urobil som ho po zrelej úvahe a dlhých rozhovoroch s kolegami a kolegyňami z PS, ale aj s mnohými z vás," začal Šimečka s tým, že ako prvé sa chce poďakovať súčasnej líderke Irene Bihariovej, ako aj bývalým predsedom Ivovi Štefunkovi a Michalovi Trubanovi. 

"Slovensko čaká neskutočne náročné obdobie - pokračujúca vojna na Ukrajine a obrovská geopolitická neistota, skokové zdražovanie potravín, energií a bývania, stúpajúca nevraživosť v spoločnosti. Robert Fico s fašistami to všetko zneužívajú a parlamentné voľby 2024 budú v skutočnosti zápasom o demokraciu a európsku budúcnosť Slovenska. Som presvedčený, že ak má tento zápas Slovensko vyhrať, bude potrebovať silné a plnoformátové PS.," pokračoval Šimečka ďalej. 

Podľa podpredsedu Európskeho parlamentu to znamená hnutie, ktoré dôrazne háji liberálne hodnoty, prozápadné smerovanie a boj proti klimatickej kríze, ale má aj kvalitný ekonomický, zdravotnícky či vzdelávací program, a odborníkov a odborníčky na celú paletu tém, ktoré trápia ľudí na Slovensku.
"Musíme byť schopní konštruktívnej spolupráce, pretože aj ako opozičná strana cítime zodpovednosť za štát a demokraciu. Musíme si ako PS zachovať našu energiu a vášeň pre zmeny, ale aj vecný tón komunikácie, profesionalitu v riadení a schopnosť dennodenne a trpezlivo pracovať na riešení reálnych problémov, s ktorými sa stretávajú ľudia na Slovensku. Do volieb sú dva roky, a presne takéto hnutie chcem ako predseda PS budovať, ak mi členovia a členky dajú na sneme dôveru," uviedol ďalej a dodal, že ako podpredseda Európskeho parlamentu zároveň využije všetky svoje kontakty, skúsenosti a možnosti, aby demokracia a európska budúcnosť Slovenska odolali hrozbám extrémistov a populistov. "Tých doma, aj v zahraničí. Zvlášť v dnešnej dobe sa spolupráca demokratických síl v Európe stala životne dôležitá," doplnil na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie