Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Smer chce opäť odvolávať ministra Mikulca. Je to normálny gauner, tvrdí Fico
Zdielať na

Smer chce opäť odvolávať ministra Mikulca. Je to normálny gauner, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril, že Roman Mikulec (OĽaNO) robí za Igora Matoviča špinavú robotu a všade pchá svoje špinavé prsty. Smer-SD oznámil aj to, že plánuje dva protesty proti vláde. 

"Špinavej robote venuje celý svoj pracovný deň," pokračoval Fico počas úvodu. Expremiér sa nevyhol ani nevyberaným výrazom na adresu ministra, ale aj lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča. Preto Smer-SD bude už na najbližšej schôdzi iniciovať ďalšie odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca. Obviňuje ho opäť z toho, že plní to, čo si uňho objednáva šéf koalície Igor Matovič. 

​Smer-SD je krajne nespokojný aj s tým, ako sa vláda popasovala s ekonomickou pomocou, ktorú vo štvrtok predstavila koalícia na čele s premiérom Hegerom. "Kupujú si Rómov, pretože si myslia, že im dajú hlasy do komunálnych volieb," povedal Fico s tým, že je aj ďalší dôvod, prečo ho chcú väzobne stíhať. "Chcú ma dať do väzby, lebo som na tlačovkách hovoril o zločinoch Kisku a Matoviča," pokračoval Fico.

Podľa exministra financií Ladislava Kamenického sa vláda na nedostatok financií iba vyhovára. Na margo prešľapu, kedy v prezentácii bolo zle vypočítané, koľko dajú na pomoc náhradným rodinám (7 500 rodičov dostane po 100 eur, čo nie je 7,5 milióna eur, ako bolo v prezentácii, pozn.red) reagoval Kamenický takto: "Veď vy neviete počítať!" (predstavitelia vlády na tlačovke uviedli, že ide o preklep)

"Keď sledujem Igora Matoviča, ktorý rozpráva, že vďaka týmto opatreniam sme výkladnou skriňou Európy, tak to nie je už ani na smiech, ale na psychiatrickú liečebňu," poznamenal exminister na záver. Podpredseda národnej rady Juraj Blanár uviedol, že vláda už dva rok ignoruje Tripartitu a nevedie žiaden sociálny dialóg. Podľa Roberta Fica dnes nejde o spravodlivosť, ale "oni sa naplašili a tlačia Smer-SD do záhuby".

Hlas-SD reaguje podobne

"Chcem opäť zdôrazniť, že strana Hlas-SD nie je stranou extrémistickou, ale ani populistickou," poznamenal s tým, že nebude počuť pokusy o o návrhový populizmus. Pomoc vlády sa podľa lídra Hlasu netýka veľkej skupiny ľudí vrátane dôchodcov, ale aj veľa ďalších ohrozených skupín. 

"Nebudem tu hádzať sumy od buka do buka," uviedol v úvode expremiér Pellegrini a pripomenul opatrenia, ktoré navrhovala jeho strana. "Náš návrh sa zásadne líši v tom, že sme neopomenuli 1 600 000 ľudí," povedal Pellegrini s tým, že aj bežné pracujúce rodiny cítia zdražovanie. Hlas v návrhu, ktorý predložil do parlamentu navrhuje aj to, aby čistých 100 eur dostalo každé dieťa bez rozdielu. 

"Vyzývam vládu, aby rozšírila svoju pomoc a schválila aj tieto návrhy," uzavrel Pellegrini a dodal, že očakáva aj to, že reakciou bude arogancia a tvrdenia, že s opozíciou sa nevyjednáva.  HLAS - SD počas pandémie, vojny a rastúcej inflácie navrhoval celý rad sociálnych opatrení, ktoré koalícia nepodporila. "Čakali sme, že pomoc bude štedrá, pretože jej opatrenia meškali a zaostávali za susednými krajinami. To sa dnes, žiaľ nestalo," zdôraznil líder HLASu - sociálna demokracia.

"Náš návrh oproti tomu, ktorý predložil minister práce sa zásadne odlišuje v tom, že sme neopomenuli vyše 1,6 milióna  pracujúcich ľudí zhruba do príjmu 1 680 eur, ktorí si môžu uplatňovať takzvanú nezdaniteľnú časť so svojho príjmu. Inými slovami, navrhujeme vyplatiť 100 eur na každého jedného človeka, pretože aj oni si zaslúžia pomoc", zdôraznil líder HLASU - sociálna demokracia. "Na základe tohto návrhu by každá rodina napríklad s tromi deťmi, mohla dostať jednorazovo 500 eur, " informoval Pellegrini.

Súvisiace články