Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Marián Viskupič (SaS) o zvyšovaní platov učiteľov veľa neprezradil: Aký názor má na prípadný štrajk?
Zdielať na

Marián Viskupič (SaS) o zvyšovaní platov učiteľov veľa neprezradil: Aký názor má na prípadný štrajk?

BRATISLAVA / Finančná podhodnotenosť dôležitých profesií sa na Slovensku za posledné desaťročia stala štandardom. Zdravotníkom už pred niekoľkými týždňami praskli nervy a nevyhovujúce podmienky v rezorte sa rozhodli vyriešiť štrajkovou pohotovosťou. Na nízke mzdy sa však dlhodobo sťažujú aj učitelia. Aké majú možnosti.

Divákov diskusnej relácie Na hrane TV JOJ zaujímali nielen dôvody SaS, ktorá zásadne odmietla zvýšenie daní pre veľké firmy, ale aj to, ako si rezort v rukách tejto strany poradí s navýšením platov učiteľov. Tí už pred časom protestovali pred úradom vlády a v hre je aj štrajk, ktorí pedagógovia odložili kvôli vojne na Ukrajine.

Zatiaľ čo predseda parlamentného výboru pre financie, rozpočet a menu Marián Viskupič (SaS) vníma zvyšovanie daní, ako cestu do pekla, o rastúcich platoch učiteľov toho prezradil pomerne málo. Podľa Viskupiča je dôležité poznamenať, že na mieste je položiť si otázku, kde na to štát vezme peniaze. "Len obsluha štátneho dlhu nás tento rok stojí 600 miliónov eur," poznamenal saskár a doplnil, že učitelia dostali jednorázovú odmenu. "Mali jednorázovú podporu, ale zvýšenie sa plánuje od 1. júla," pokračoval a doplnil, že nárast platov bude, ale treba skákať do takej výšky, akú si môžeme dovoliť. 

Jednorázovú odmenu však dostali aj zdravotníci a zdá sa, že vyššie platy si pomyslene vydupú práve hroziacim štrajkom. Majú ísť štrajkovať aj pedagógovia? Dozviete sa vo videu:

​Viskupič odmietol aj to, že by výška daní priamo ovplyvňovala kvalitu zdravotníctva či školstva. "My padáme a padáme tým, že tým ženám rastú dane, pretože pán Kažimír bol majstrom v nenápadnom zvyšovaní daní," podotkol a zhodnotil, že zle na tom nie je ani Írsko, ktoré má dane v porovnaní s nami nízke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie