Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Fico je korunovaný klamár, tvrdí Šefčík (OĽaNO). Tvrdeniam expremiéra Fica sa postavil aj Lipšic
Zdielať na

Fico je korunovaný klamár, tvrdí Šefčík (OĽaNO). Tvrdeniam expremiéra Fica sa postavil aj Lipšic

BRATISLAVA / Počas druhého dňa rokovaní o vydaní predsedu Smeru-SD na väzobné stíhanie to v NR SR poriadne vrie. Poslanec Marek Šefčík (OĽaNO) sa dostal do ostrého konfliktu s opozičnými poslancami Smeru.

"Kočner volal Roberta Fica šéf," poznamenal Šefčík vo faktickej poznámke, ktorou reagoval na opozičnú poslankyňu Smeru Janu Vaľovú. Tá poznamenala, že verí, že sa pravda o Robertovi Ficovi ukáže. Šefčík reagoval tým, že sa s ňou nedá nesúhlasiť. 

Poslanec koaličnej strany OĽaNO v pléne Národnej rady SR poznamenal, že ak už hovoríme o inflácii slov (reagoval na Dušana Jarjabka zo Smeru pozn. red) tak Robert Fico je korunovaný klamár. V pléne národnej rady sa strhla hádka a poslanci Smer-SD vyrušovali počas celej faktickej poznámky poslanca a podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) mu musel vrátiť čas.

Podpredseda parlamentu za SaS Milan Laurenčík tak urobil opätovne, pretože rušenie zo strany poslancov Smeru neutíchalo. Laurenčík zároveň uviedol, že nie je nutné, aby kvôli nepokojným poslancom prerušoval schôdzu, ale môže poslancov vykázať z rokovacej sály. 

Konflikt sa začal tým, že poslanec Šefčík vo svojej predchádzajúcej faktickej poznámke poznamenal, že každý výstup Ficovi predlžuje slobodu. 

S Andrejuvovou som sa nestretol od pohrebu otca, napísal Lpšic

Robert Fico sa v pléne NR SR vyjadril, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa mal stretnúť s predsedníčkou mandátového a imunitného výboru Annou Andrejuvovou (OĽaNO). Lipšic tvrdí, že Fico nehovorí pravdu

"Obvinení, ako aj ich obhajcovia, majú právo zavádzať a klamať. Je to výlučne vecou „taktiky“ obhajoby. Ako prokurátori musíme byť aj zdržanliví aj vo vzťahu k dokázateľne nepravdivým tvrdeniam obvinených alebo ich obhajcov. Obvinený poslanec R. F. dnes uviedol, že má informácie o mojom stretnutí s predsedníčkou mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Annou Andrejuvovou," uviedol Lipšic na svojom profile na sociálnej sieti a poznamenal, že je verejne známou vecou, že poslankyňa Anna Andrejuvová bola v minulosti jeho kolegyňou na Ministerstve spravodlivosti, Ministerstve vnútra, ako aj v Národnej rade SR.

"V pondelok dňa 25. 4. 2022 sa, rovnako ako iní moji bývalí či súčasní kolegovia, zúčastnila pohrebu môjho otca, kde bola mne a mojej rodine vysloviť svoju kondolenciu. Od pohrebu môjho otca som sa s ňou nikdy a nikde nestretol, ani nekomunikoval žiadnym iným spôsobom. Na chate v katastri obce Veľký Ďur dňa 9. 9. 2021 obvinený R. F. povedal: „Ja budem do Lipšica tĺcť, všade teda. To už sú také vyjadrenia na hrane, tak ale nič iné si nezaslúži. On má veľkú nevýhodu, že nemôže na to reagovať.“," pokračoval špeciálny prokurátor a uviedol, že by chcel obvinených vo veciach v dozore prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry požiadať o dve veci.

"Po prvé: útoky na orgány činné v trestnom konaní smerujte na moju osobu, a vynechajte z nich mojich kolegov – elitných kariérnych prokurátorov ÚŠP. Bol som dlhé roky činný vo verejnom priestore, a preto som na takéto útoky zvyknutý. Týmto mimoriadne agresívnym útokom by však nemali byť vystavení ostatní prokurátori ÚŠP, ktorí svojou dlhoročnou službou v orgánoch presadzovania práva preukázali svoju odvahu a oddanosť zákonu a spravodlivosti. A po druhé: nezneužívajte v rámci svojej obhajoby smrť môjho otca a účasť osôb, ktoré sa ním dňa 25. 4. 2022 prišli rozlúčiť," uzavrel šéf ÚŠP. 

Argument Lipšicom používa aj Hlas-SD

Tým, či sa Roberta Fica podarí vydať si nie je istá ani koalícia. "Uvidíme. Ja si myslím, že áno, ale nakoniec ukáže hlasovanie, či to tak aj bude. Tá diskusia je preto, aby sa to naťahovalo a rozhodnutie súdu by sa mohlo stať irelevantným," vyjadril sa Juraj Krúpa (OĽaNO) k vydaniu Roberta Fica na väzobné stíhanie.

"Buď si ctíme tie inštitúcie, ktoré tu sú, alebo si ich nectíme," reagoval Šutaj Eštok na vyjadrenia, že opozícia naťahuje čas. Zdôraznil, že za uplynutý čas od vznesenia obvinenia mohol Fico ovplyvňovať svedkov už niekoľko dní. Zároveň poznamenal, že OČTK by mohli svedkov za ten čas aj vypočuť. ​"My nie sme právny štát," pokračoval a nezabudol spomenúť "mafiánsku skupinku okolo Lipšica". Organizovaná partička je podľa opozičného poslanca aj na Špecializovanom trestnom súde. "Koalícia si pomýlila väzbu s mučiacim nástrojom," uviedol ďalej a dodal, že koalícia chce vidieť Roberta Fica v putách.

Krúpa zopakoval, že nepodlieha tejto hystérii, ktorú vytvára opozícia. Spomenul aj dnešný protest, na ktorý Smer zvážal ľudí autobusmi za jedlo a nocľah. Fico by podľa neho nemal mať problém s dnešnými sudcami, ak mu nevadili tí predchádzajúci z akcií Víchrica a Búrka. Argumentoval aj zahraničím, kde sú najvrchnejší politici stíhaní. "Obvinený je aj exprezident Kiska a máte pocit, že by sa správal tak, ako Fico?" dodal Krúpa.

Už od minulého týždňa sa pritom ozývajú kuloárne hlasy, že Sme rodina vydanie Roberta Fica nepodporí a problém majú aj niektorí poslanci OĽaNO. Podľa informácií TV JOJ si vydaním nie je istá Romana Tabak a Gyorgy Gyimesi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie