Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy odkazujú Matovičovi: Nerobte si prorodinnú politiku na náš účet
Zdielať na

Samosprávy odkazujú Matovičovi: Nerobte si prorodinnú politiku na náš účet

BRATISLAVA / Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Vláda SR čerpala prostriedky na pomoc rodinám z finančných zdrojov samospráv. Tiež nesúhlasí s tým, že vláda prijíma rozhodnutia s dopadmi na samosprávy bez toho, aby ich s predstaviteľmi samospráv vopred konzultovala a zohľadnila ich požiadavky.

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali prezident ÚMS a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček, viceprezident ÚMS a primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a zástupcovia členských miest ÚMS. ÚMS nepovažuje za dobrý nápad, aby sa prorodinná politika riešila na úkor financií pre samosprávy, ktoré za tieto peniaze poskytujú služby svojim obyvateľom.

"Nepovažujeme za dobrý nápad, že sa rieši prorodinná politika vlády a koalície braním peňazí samospráve. Rovnako nás uráža, keď ministerstvo financií, ale aj iní ministri rozprávajú o tom, že máme dosť peňazí," zdôraznil Rybníček. Ako dodal, sú to peniaze občanov miest a obcí Slovenska.

Primátor Hlohovca a nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár (Spolu) pre Noviny PLUS TV JOJ špecifikoval, že súčasťou je aj plošný daňový bonus, ktorý sa má zvýšiť na 70 eur a od januára až na 100 eur. "Všetky dane z príjmov fyzických osôb sa rozdeľujú samosprávam. Je to 630 miliónov eur o ktoré dostanú samosprávy menej. Kollár zdôraznil to, že samosprávam rastú výdavky o 10 až 15 %, resp. infláciu pociťujú mestá a obce rovnako," uviedol s tým, že zvýšenie daní z ubytovania je podľa neho nemysliteľné, pretože by išlo o zvýšenie daní aj tým, ktorým sa žiadna pomoc od štátu neušla. Samospráva pritom nemôže zostavovať deficitný rozpočet a tak môže len šetriť na investíciách do športu či kultúry, alebo na prevádzkovaní škôlok a sociálnych resp. opatrovateľských služieb. 

Nerobte si prorodinnú politiku na náš účet

"Žiadame Vládu SR a ministerstvo financií, aby našli finančné prostriedky na prorodinnú politiku vo svojich vlastných rezervách. Sme presvedčení o tom, že tieto peniaze nájsť vedia tak, aby to nebolo na úkor obyvateľov našich miest a obcí," dodal.

"Nepovažujeme za prijateľné, aby opatrenia vlády, ktoré majú byť v konečnom dôsledku financované z rozpočtu samospráv, vláda so samosprávami vôbec nekonzultovala," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Ako dodal, vláda so samosprávami nekonzultovala ani dvojnásobnú valorizáciu platov, ktorá stála Bratislavu sedem miliónov eur.

„Financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb nás stojí každý rok 1,5 milióna eur a navyšovanie financovania cirkevných a súkromných škôl Bratislavu stojí každý rok dva milióny eur," poznamenal Vallo s tým, že toto všetko sa udialo bez toho, aby o tom vopred vedeli a dozvedeli sa o tom iba z médií.

Od roku 2019 síce Bratislava podľa Valla získala na zvýšení výnosu z dane z príjmov fyzických osôb viac o deväť miliónov eur, v dôsledku spomenutých opatrení však o tento výnos už kompletne prišla. „Ak sa schváli daňový bonus tak ako je navrhnutý, Bratislavu to bude stáť ročne 35 miliónov eur," skonštatoval primátor hlavného mesta. Ako dodal, v každej krízovej situácii, ktorá v posledných rokoch nastala, samosprávy aktívne pomáhali, aby obyvatelia čo najmenej pociťovali nedostatky štátu, či išlo o COVID testovanie, pomoc v domovoch seniorov, alebo v školách. „Pokračujeme aj v prípade utečeneckej krízy. Potrebujeme však, aby nás vláda brala ako partnerov, nie ako služobníkov, ktorým z pozície sily niečo nadiktuje. Takto nedokážme čeliť ďalšej kríze," uzavrel Vallo.

Súvisiace články

Najčítanejšie