Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Estráda pokračuje: Igor Matovič obvinil Richarda Sulíka z najväčšej politickej podlosti
Zdielať na

Estráda pokračuje: Igor Matovič obvinil Richarda Sulíka z najväčšej politickej podlosti

BRATISLAVA / Hoci parlament dnes nebude hlasovať o návrhu zákona, ktorý súvisí s pomocou rodinám alebo o legislatíve na mimoriadne zdanenie spoločnosti Slovnaft, prestrelka pokračuje.

Zákonodarci budú o troch vládnych návrhoch, ktoré bude prerokovávajú v skrátenom legislatívnom konaní hlasovať v utorok o 11:00. Zároveň si však schválili, že dnes (20.5. 2022) rokovať aj po 14:00. Rokovanie je klasickou živnou pôdou na slovné útoky zo strany opozície. Ako sme si však už zvykli, táto koalícia sa dokáže osočovať sama. 

Matovič obviňuje z najväčšej politickej podlosti

Vyzývať poslancov, aby nehlasovali za pomoc rodinám, lebo by sa ich to mohlo dotknúť tým, že by mali nižšie platy, to bola najväčšia podlosť, aká zaznela v politike. V pléne NR SR to povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na parlamentné vystúpenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Ten sa vyjadroval k návrhu zákonu o financovaní voľného času dieťaťa. Ako uviedol minister a expremiér Matovič, keď táto veta zaznela, tak si povedal, že "musí vystúpiť". Podľa neho sa takto nevyjadrovali v minulosti ani Robert Fico (Smer-SD), Peter Pellegrini (Hlas-SD) alebo Marian Kotleba (ĽSNS).

"Ty si jeden mizerný minister financií," reagoval na Matoviča poslanec Peter Cmorej (SaS), podľa ktorého Matovičove osobné nápady vyšli štát na 800 miliónov eur. Ako príklad Cmorej spomenul očkovaciu lotériu. Zákon o financovaní voľného času dieťaťa počíta s tým, že každý mesiac by dieťa vo veku päť až 18 rokov mohlo získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 50 eur. Taktiež sa majú zvýšiť rodinné prídavky a daňový bonus na dieťa. Poslanci o zákone diskutujú v prvom čítaní.

Za ľudí chce presadiť 500 miliónov

Ak parlament nakoniec neschváli návrh na razantnejšie zvýšenie prídavkov na deti, daňového bonusu a zavedenie príspevku na voľnočasové aktivity pre deti, strana Za ľudí navrhne alternatívne riešenie v sume 500 miliónov eur.

Na tlačovej besede to uviedol hlavný ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý, pričom tretina z tejto sumy by boli výdavky spojené so zvýšením životného minima a adresných dávok, ktoré sú na životné minimum napojené. Pričom ide najmä o prídavky na deti, rodičovský príspevok, dávky v hmotnej núdzi, či príspevky pre ťažko zdravotne postihnutých. S návrhom na razantnejšie zvýšenie životného minima prišla aj strana Sloboda a Solidarita, ako aj opozičná strana Hlas-SD.

Druhú tretinu zo sumy 500 miliónov eur by podľa Meravého tvorili náklady spojené so zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane pre pracujúcich, čo by zvýšilo čisté príjmy pre zamestnancov aj samostatne zárobkovo činné osoby. Zvyšnú tretinu by predstavovali výdavky na vyšší daňový bonus a prídavky na nezaopatrené deti. "Inflácia zasahuje všetkých, aj strednú triedu," povedal. Podľa Meravého by išlo o kombináciu adresných a plošných opatrení.

Súvisiace články

Najčítanejšie