Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Členovia Za slušné Slovensko vyzývajú poslanca Šeligu, aby sa vzdal mandátu: Juraj, odíď
Zdielať na

Členovia Za slušné Slovensko vyzývajú poslanca Šeligu, aby sa vzdal mandátu: Juraj, odíď

BRATISLAVA / Hlasovanie s ĽSNS, ale aj podpora vládneho návrhu z dielen Igora Matoviča na pomoc rodinám rozhnevala aj platformu Za slušné Slovensko. Jej členovia a členky v Banskej Bystrici, ale aj členovia platformy Nie v našom meste vyzvali poslanca Za ľudí, aby sa vzdal mandátu tvrdiac, že hlasovanie s fašistami, ale aj podoba zákona Igora Matoviča je neodpustiteľná a diskriminačná.

Na poslanca NR SR za stranu Za ľudí Juraja Šeligu sa členovia iniciatívy Za slušné Slovensko v Banskej Bystrici, ale aj členovia a členky občianskej platformy Nie v našom meste, obrátili formou otvoreného listu, ktorý zaslali poslancovi a médiám. Práve platforma ZSS v Banskej Bystrici organizovala všetky zhromaždenia a jej základnou misiou je dodnes boj proti extrémizmu a radikalizácii.

Juraj Šeliga, odíď

"Žiadame ťa, aby si sa vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR. Musíme sa ozvať aj z pozície našej osemročnej práce v boji proti ĽSNS a im podobným zoskupeniam a z pozície, že naša občianska platforma vznikla ako reakcia na zvolenie Kotlebu do pozície predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja," uviedli zástupcovia a zástupkyne z Banskej Bystrice s tým, že s mnohými krokmi a rozhodnutiami  Juraja Šeligu nemuseli súhlasiť, ale jeho posledné hlasovanie je pre nich signálom, že poslanec zahodil ideu slušného Slovenska.

„Politika by nemala byť špinavá hra o svoj vlastný prospech. Slovensko je parlamentná demokracia, ktorú tvoria aktívni občania a zodpovední politici. My všetci voláme po tom, aby do politiky išli slušní ľudia, ktorým záleží na Slovensku a sú pripravení zodpovedne vykonávať službu vo verejnom záujme," citovali členovia z manifestu Za slušné Slovensko.

"Juraj, včera si sa spreneveril všetkému, kvôli čomu sme stáli na námestiach. Hlasoval si spolu s Marekom Kotlebom, Mizíkom, Krupom a ďalšími fašistami za nezmyselný zákon, pri ktorom minister financií protizákonne obišiel všetky pravidlá štandardného legislatívneho procesu. To môžeme nazvať všeličím, napríklad opľutím právneho štátu, ale určite to nie je slušné Slovensko," pokračovali ďalej s akcentom na problematický obsah zákona. 

Odsudzujú aj obsah zákona

"Nemôžeme opomenúť aj samotný obsah zákona, pretože nielen od začiatku pandémie bojujeme za to, aby sa s rodinami zo zraniteľných komunít zaobchádzalo dôstojne. Prorodinný zákon, ktorý si včera podporil, obsahuje systém podpory krúžkov, ktorý de facto absolútne vylučuje rodiny, ktoré si skrátka nemôžu dovoliť smartfóny a nemajú neobmedzený prístup k internetovému pripojeniu," vyčítajú členovia z platformy, ktorí nedokážu pochopiť ani to, že poslanec hlasoval za takú formu krúžkovného, a to po skúsenosti z dvoch rokov okliešteného online vzdelávania pre deti zo zraniteľných komunít, na ktoré upozorňovalo mnoho ľudskoprávnych organizácií vrátane platformy. 

"Staviame sa aj za samosprávy, ktoré vďaka tomuto zákonu prichádzajú o potrebné zdroje na spolufinancovanie unikátnych rozvojových projektov, ktoré sa pripravovali mesiace až roky v spolupráci všetkých socioekonomických partnerov. Juraj, takto sa v právnom štáte zákony za miliardu ročne neprijímajú. Juraj, s fašistami sa nerobia dohody, s fašistami sa nehlasuje," dodali na záver. 

Za občiansku platformu Nie v našom meste a banskobystrických organizátorov a organizátorky iniciatívy Za slušné Slovensko podpísali výzvu Jurajovi Šeligovi Gabriela Birošová, Jakub Pohle, Ivana Figuli, Ingrid Krajčovičová, Jozef Sedilek, Jaromír Krško, Zuzana Szabóová, Dagmar Sedíleková, Beata Hirt, Jolana Nátherová a Martina Strmeňová. 

O stanovisko sme požiadali aj poslanca a bývalého podpredsedu NR SR Juraja Šeligu a správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie