Skoro jasno
15°
Bratislava
Na hrane so Šeligom a Rašim: Igor Matovič je človek, ktorý potrebuje pomoc, povedal lekár z opozície
Zdielať na

Na hrane so Šeligom a Rašim: Igor Matovič je človek, ktorý potrebuje pomoc, povedal lekár z opozície

BRATISLAVA / Je vládna pomoc dostatočná? To prezradil exkluzívny prieskum pre Na hrane TV JOJ. O aktuálnych témach sa v relácii rozprával koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) a Richard Raši (Hlas-SD).

Parlament dnes o 19:00 schválil skrátené legislatívne konanie pre tri návrhy. To, že by koalícia visela na šnúrke od opozičných gatí Juraj Šeliga odmietol. "Vládna SaS bola nahradená fašistami," povedal Raši. Šeliga sa ho vzápätí opýtal, či myslí tých istých fašistov s ktorými Hlas-SD nevydal Roberta Fica.

Raši oponoval, že na skrátenie legislatívneho konania nebol v tomto prípade žiaden dôvod. Zopakoval aj to, že Hlas-SD bude trvať na svojich pripomienkach o senioroch a pracujúcich ľuďoch.  

Koalícia s fašistami

"Smejem sa z pána Rašiho, že hovorí s kým a čo prešlo. Ja môžem za nás povedať, že žiadne dohody neboli," uviedol Šeliga s tým, že v skrátenom legislatívnom konaní sú veci, ktoré sú absolútne odôvodnené. Súhlasil s tým, že otáznikom zostáva Matovičovo "krúžkovné"

"Ministerka Kolíková je ministerkou tejto vlády a keď hovorí o tom, že sa nám tu rúca právny štát, tak by sme sa nad tým mohli zamyslieť," uviedol Raši a Šeliga poznamenal, že mohli rokovať, keby nepolitikárčil. Raši však ďalej argumentoval výdavkami vlády v minulosti, ako bolo celoplošné testovanie.

Pokračoval aj v nadpríjmoch, ktoré vyzbierala vláda. "Nechcem ísť do úplného detailu, ale ide sa zaviesť zvýšené výživne na dieťa," poznamenal Šeliga s tým, že čo sa týka cien, tak MF SR má pomerne veľa nástrojov, ako si ich ustrážiť. Tie sa od včera už stihli dvihnúť.

Drahé palivo aj energie

"Svojím spôsobom Slovnaft profituje aj z toho, že kupuje ruskú ropu," povedal Šeliga s tým, že všetko je so všetkým prepojené. Slovnaft patrí pod MOL a ten má vďaka maďarskej vláde dobrý kontakt s Ruskom. 

Ďalší vývoj podľa Šeligu ďalší vývoj s cenami energií závisí od ďalšieho vývoja trhu. "My sme s návrhmi na zníženie DPH na energonosiče už prišli," uviedol Raši s tým, že je rád, že si tento návrh Sulík osvojil, pretože okrem zníženia a energošekov podľa neho nie je.

"Nejdem sa zbavovať zodpovednosti, ale ministerstvo hospodárstva v tomto hrá prím," pokračoval Šeliga s tým, že o príspevku na bývanie rokovali. Skúsenosť z ČR podľa Šeligu ukazuje, že toto je byrokraticky extrémne náročné. Raši kontroval tým, že vláda je pomalá, nič nerobí a stále analyzuje.

S pomocou je nespokojných až 77 % ľudí

Každý tretí dôchodca je pod hranicou chudoby a opozícia vláde stále vyčíta, že práve seniorov z tejto pomoci vynechala. Prieskum ukázal, že pomoc za nedostatočnú považuje veľká časť respondentov. Šeliga poznamenal, že výsledok je taký preto, že celý proces trval extrémne dlho.

Zdôraznil, že sú aj ďalšie problémy, ktoré vláda musí riešiť. Pridal k tomu platy učiteľov, zdravotných sestier. "Dejú sa procesy, ale okolo je toľko komunikačného balastu, že toho majú ľudia plné zuby,"  rozčúlil sa Šeliga. Raši doplnil, že vláda mala pre zdravotníkov vyčleniť financie z pandemickej pomoci.

"Za nedostatočnú považuje pomoc až 77 % ľudí," zvýraznil Raši s tým, že to, čo predvádzajú Matovič so Sulíkom je vrchol. "Tie hádky ohrozujú dva najsilnejšie rezorty. Musíte uznať, že problémom je aj minister Matovič, ktorý do týchto hádok výrazne vstupuje," uviedol podpredseda Hlasu. Šeliga uznal, že má pravdu a rokovania sú mimoriadne náročné, ale verí, že dovládnu. "Ja verím, že nedovládnu," povedal sarkasticky Raši. 

Pomoc samosprávam má byť pôžička

"Peniaze v rezervných fondoch majú samosprávy rezervované na investície a projekty a nie sú to peniaze, ktoré majú voľne odložené," pokračoval Raši, čím reagoval na Šeligu, ktorý hovoril o tom, že štát bude výpadky pre samosprávy fixovať. "Ten výber, čo sa týka daní, je lepší. Nepopieram, že náklady sú vyššie," poznamenal Šeliga. 

Problém je aj s nemocnicami, pri ktorých to vyzerá, že možno nestihneme plán obnovy. Šeliga tvrdí, že to určite stihneme a Lengvarský návrh predloží už na budúci týždeň. "Politické rozhodnutie ešte neprišlo," kontroval s tým, že práve politici to potrebujú dostať na stôl a podložené dátami. 

"Každý vie, čo je to stavať. Štyri nové nemocnice sa za štyri roky nepostavia, pretože to fyzicky nie je možné,"vysvetľoval Raši s tým, že riešením by bolo investovať do projektov, ktoré sú už schválené ako Ružinov, Martin a financie posunúť do regiónov. 

Z prieskumu preferencií je jasné, že voľby by vyhral Hlas-SD, druhá by bola SaS a tretí Smer-SD. Napriek katastrofálnym číslam strany Za ľudí, Juraj Šeliga neplánuje kandidovať na kandidátke inej strany. Povedal, že sa bude snažiť o to, aby Hlas-SD vládu neskladal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie