Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane s Remišovou a Pellegrinim: Ak by Heger vymenil Korčoka, urobil by lepšie. Líder Hlas-SD pripustil referendum
Zdielať na

Na hrane s Remišovou a Pellegrinim: Ak by Heger vymenil Korčoka, urobil by lepšie. Líder Hlas-SD pripustil referendum

BRATISLAVA / Na aktuálne témy diskutovali v štúdiu Na hrane TV JOJ diskutoval expremiér a líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini a ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). Politici sa nevedeli zhodnúť natoľko, že sa počas relácie niekoľkokrát strhla hádka.

Od lídra opozičnej strany Hlas-SD si premiér Eduard Heger vyslúžil ostrú kritiku. "On nemá v rukách absolútne nič. Je figovým listom Igora Matoviča. My už nemáme premiéra," skritizoval Peter Pellegrini a Hegerovi odporučil, že by mohol vymeniť Ivana Korčoka, lebo tá zahraničná politika ho zrejme baví viac. Ministerka Remišová expremiérovi pripomenula nielen koaličné excesy Andreja Danka, ale aj ratifikáciu nemocníc exministerky Kalavskej, ktorú stopol parlament. 

Koaličná rada nemá oporu v ústave

Nedegraduje premiéra Hegera to, že nie je lídrom strany? Podľa Remišovej nie je žiadna koalícia ideálna a každá z doterajších vlád mala svoje problémy. "Premiér Heger má štyroch koaličných partnerov," poznamenala ministerka s tým, že témou bol premiérov výrok o tom, že nie je šéfom koalície, lebo nad ním sú predsedovia koaličných strán. 

Pellegrini poznamenal, že ďalším koaličným partnerom tejto vlády je ĽSNS. "Igor Matovič si robí zo Slovenska vlastný piesoček," pokračoval ďalej s tým, že aj jeho pokus o cenzúru je len zlomkom toho, čo minister financií stvára. Pellegrini pripustil aj ďalší pokus o referendum a zmenu Ústavy SR.

Je ĽSNS novým koaličným partnerom?

Podľa Veronika Remišovej nehlasovala koalícia s ĽSNS, ale Kotlebova strana hlasovala s nimi. "Naša strana nikdy s fašistami nehlasovala," poznamenala Remišová a dodala, že hoci aj jej zákon podporila väčšina poslancov, ona nikoho o podporu neprosila. 

Pellegrini zdôraznil, že pol štátu je v štrajkovej pohotovosti a to počas doby, kedy sa vláda usmieva a tľapká sa po pleci. Neprijateľný je podľa neho aj prístup k financovaniu samospráv. "Balíček Igora Matoviča nie je protinflačný, lebo nerieši nič, čo sa deje teraz, zajtra a o týždeň," rozčúlil sa koaličný líder a dodal, že s Hlasom Matovič nerokoval ani 10 minút, zatiaľ čo fašistom venoval tri hodiny. 

Likvidácia samospráv?

Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že pomoc bola aj plošná, ale aj adresná. "Všetci ekonómovia sa zhodujú, že na Slovensku máme príliš vysoké daňové zaťaženie," uviedla Remišová s tým, že práve preto znížili dane rodičom detí, ktorým takto zostane viac financií. Sťažnosti samospráv a upozornenia, že možno budú musieť zatvárať škôlky, označila Veronika Remišová za prehnané šírenie paniky. 

Pellegrini uviedol, že samosprávy majú problémy už dnes, a nie ešte o rok. Veronike Remišovej kontroval tým, že zákon, ktorý schválili, je nedokonalý a pre ľudí v tomto prípade neurobili nič, čo by im pomohlo teraz. "Toto sa nedá počúvať," rozčúlil sa Pellegrini, keď sa v štúdiu Na hrane TV JOJ dostal do ostrej hádky s ministerkou. Remišová trvá na tom, že na pomoc ľuďom slúžil jednorázový balíček pomoci. 

Drahšie budú opäť potraviny aj komodity

Vláda plánuje plynové šeky, ktoré by občanom mali pomôcť. Veronika opäť pripomenula zastropované ceny elektriny. "Máme polovičné ceny z toho, čo je v Čechách," povedala ministerka s tým, že šeky, ktoré vláda plánuje, budú podporou na vykrytie zvýšených výdavkov na energie. "Nechcem hovoriť podrobnosti, kým to nebudeme mať schválené na koaličnej rade," poznamenala líderka Za ľudí. 

Pellegrini skritizoval to, že riešenie ponúkala strana Hlas-SD ešte pred mesiacmi. "Prepáčte, ale ja keď pôjdem nabudúce do diskusie s pani ministerkou, tak si asi dám lexaurin," posťažoval sa expremiér Pellegrini. Zdôraznil aj to, že vláda nijako nepomohla ľuďom s nízkymi príjmami. 

Bude sa znižovať DPH a dane tak, ako navrhol Sulík?

Budeme tankovať lacnejšie? Prístup Maďarska, ktoré Slovákov začína pomaly na čerpacích staniciach Slovákov otáčať, je podľa Remišovej proti európskemu právu. "Toto opatrenie pomôže najmä šoférom drahých áut," povedala na margo návrhu Richarda Sulíka a poznamenala, že ju mrzí, že platy učiteľov aktívnejšie nerieši práve minister školstva za SaS. Reagovala tak na to, že Igor Matovič tvrdil, že vyššiu daň z ropy by použil na plat sestričiek a učiteľov.  Pellegrini pripomenul, že návrhy na pomoc so zdražovaním Hlas-SD predkladal, ale koalícia to zmietla zo stola. "Mohli ste si na to dať váš štempel," osopil sa expremiér na ministerku MIRRI. 

Čísla nepustia

Exkluzívny prieskum odhalil, že ľudia najmenej dôverujú vláde a najviac armáde. Podľa Remišovej sú výsledky jednotlivých inštitúcií skvelou vizitkou rezortných šéfov. Pellegrini za výsledkom vidí to, že politickú kultúru rozkladá Igor Matovič a to od svojho príchodu do politiky. "Každým rokom sa to zhoršuje," dodal expremiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie