Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Budajom: Zabíjanie medveďov bol biznis. Najväčšie škody pácha raticová zver
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Budajom: Zabíjanie medveďov bol biznis. Najväčšie škody pácha raticová zver

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) má pred sebou náročné obdobie. Čoraz viac ho verejnosť i politici kritizujú za napadnutia medveďmi. V najbližších dňoch bude kvôli tomu minister čeliť odvolávaniu. Šéf envirorezortu sa bráni, že v súvislosti s medveďmi problémy nie sú. Prezradil aj to, či sa uzmieril s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina), ktorý ho pred pár dňami kritizoval.

V pléne Národnej rady odštartovali poslanci v utorok schôdzu s neverejným programom. Počas nej sa poslanci venovali správe o činnosti Slovenskej informačnej službe (SIS). Po prerokovaní programu šéf SIS Michal Aláč predstúpil aj pred verejnosť.

„Zaznamenali sme dosť výrazné aktivity niektorých osôb, ktoré ničili životné prostredie,“ povedal Aláč v Národnej rade pre novinárov. Envirominister reagoval, že v oblasti envirokriminality je potrebné posilniť políciu aj inšpekciu životného prostredia. No podľa jeho slov je potrebné na to nájsť financie. V súvislosti s tým ako príklad spomenul prípad ženy, ktorá v garáži za peniaze uskladňovala nebezpečný odpad. „Pôvodne sme boli tranzitnou krajinou, lebo odpady smerovali najmä do Poľska,“ povedal minister s tým, že má na mysli napríklad chemický odpad, ktorého zneškodnenie je finančne náročné. Upozornil, že aj ľudia by v podozreniach na nelegálne skládky mali zbystriť pozornosť a svoje podozrenia nahlasovať polícii.

Problémy s medveďmi

Občanov Slovenska v posledných týždňoch trápia aj útoky medveďov. Tie sa vyskytli na viacerých miestach. „Jelene, srny a diviaky spôsobujú miliónové škody každý rok,“ zdôraznil Budaj. Minulý rok spravila raticová zver škodu v hodnote približne 1,7 milióna eur a diviaky v hodnote približne 108-tisíc eur. Dodal, že európska legislatíva umožňuje na Slovensku zabíjať medvede, ktoré už stratili plachosť, čo tunajší poľovníci aj robia.

​Minister upozornil aj na problém s prikrmovaním diviakov či tzv. trofejný lov, pri ktorom sa cielene prikrmujú diviaky, ktoré sa neskôr zabíjajú. „Odstreľujú sa iba najkrajší samci a samozrejme ostávajú medvedice, ktoré vrhajú ďalšie a ďalšie medvede,“ pokračoval minister Budaj. Zdôraznil, že v minulosti sa z toho stal biznis. 

Presný počet diviakov nie je známy

Minister Budaj v relácii vysvetlil, že v súčasnosti presný počet medveďov nepoznáme. Zdôraznil, že v minulosti sa ukázali prepočty lesníkov za nepresné o viac než 70 percent. „Preto sa metóda pozorovania považuje za nepresnú, lebo medveď má obrovskú kadenciu pohybu,“ povedal minister s dôvetkom, že pri manuálnom počítaní je možné, že lesníci zapíšu jedného medveďa do evidencie aj viackrát. V súčasnosti pracovníci envirorezortu čakajú na výsledky DNA testov, ktoré majú byť presnejšie.

​​Minister tiež poukázal na problém s povolenkami na odstrel. „V minulosti bolo vydaných napríklad 80 povoleniek, zastrelených len 13 diviakov,“ vysvetlil. Problémy s tým podľa enviroministra máme aj na úrovni európskych súdov.

Odvolajú ho?

„Mám odborné argumenty, právo je na našej strane,“ reagoval minister na otázku, či podľa neho svoje odvolávanie ustojí. Dodal, že má k dispozícii aj výsledky zo súdov, ktoré v súvislosti s problematikou s medveďom hrajú v prospech ministra.

„Myslím, že toto (útoky medveďov, pozn. red.) pán minister nezvláda. Bude k tomu výbor a budeme ho vyzývať, aby konal,“ pustil sa pred pár dňami do ministra životného prostredia aj predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). Minister Budaj sa podľa jeho slov s Kollárom o probléme rozprával. Dodal, že mu vysvetlil, že Slovensko nemôže porušovať vlastné zákony ani rozhodnutia súdov. „Nakoniec sme sa rozišli pokojne,“ zakončil. „Doteraz odstrelili 11 medveďov. To je číslo, ktoré je v porovnaní s minulými rokmi vysoké,“ dodal s tým, že Slovensko v súčasnosti nemá nadpriemerný počet útokov.

Čo povedal minister o problematike s PCB látkami? Zistíte vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie