Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smer-SD chce znížiť marže obchodným reťazcom. Chyba sa nesmie prekrývať ďalšou chybou, nesúhlasí ekonóm
Zdielať na

Smer-SD chce znížiť marže obchodným reťazcom. Chyba sa nesmie prekrývať ďalšou chybou, nesúhlasí ekonóm

BRATISLAVA / Expremiér Robert Fico na tlačovej konferencii tvrdil, že vláda sa s balíčkom pomoci sústredila najmä na rodiny s deťmi. Reálne podľa nich vláda pomôže rodinami zvýšením o 25 eur a jednorázovým príspevkom, ktorý sa pohybuje okolo 70 eur.

Líder opozičného Smeru-SD uviedol, že aktuálne stoja len obedy v školách 39 eur za jedno dieťa. "Táto vláda zrušila obedy zadarmo," poznamenal Robert Fico. Obedy však neboli zadarmo, ale boli dotované štátom. Ako ďalšiu chybu vníma opozičná strana aj "ožobračovanie samospráv". Rozbitú koalíciu označil Robert Fico za bonus. 

"Nepodporíme tento zákon, lebo je likvidačný, diskriminujúci a zlý," uviedol Fico s tým, že znova zopakoval, že aktuálna vláda je v područí zahraničných záujmov a preto bankový odvod neprichádza  do úvahy. Líder Smeru-SD opäť spomenul aj referendum s tým, že verí, že prezidentka Čaputová bude mať odvahu ho vypísať. Zároveň však sú otázky pre ústavných právnikov opätovne považované za nejasné a nedobre položené. 

Znižovanie marží v obchode

Smer-SD bude trvať na znižovaní marží obchodných reťazcov. "Vyzývame vládu SR, aby využila zákon o cenách v prípade mimoriadnej situácie," pokračoval Fico s tým, že v takomto prípade a pri takejto inflácii by prichádzala do úvahy regulácia cien. Zároveň Fico poznamenal, že nebudú navrhovať zníženie DPH.

„My nepýtame peniaze zo štátneho rozpočtu, my nejdeme cestou znižovania DPH, ale chceme hovoriť o regulácii cien, ktorá je založená na znižovaní marží obchodných reťazcov na Slovensku," priblížil predseda Smeru Robert Fico, podľa ktorého bude zrejme odvolávanie ministra nevyhnutné.

„Predkladáme návrh, kde žiadame vládu SR, aby využila zákon o cenách. Zákon o cenách, ktorý je platný od roku 1996 umožňuje v prípade mimoriadnej situácie na trhu, a toto je mimoriadna situácia na trhu, vláde pristúpiť k regulácii cien vybraného okruhu potravín s tým, že ako nástroj na túto reguláciu využije marže obchodných reťazcov," doplnil Fico s tým, že na trhu sú komodity, ktoré sa predávajú s maržou 200 percent. Cieľom tak je pri zachovaní elementárnej miery ziskovosti znížiť vysoké marže, čím by sa aj do určitej miery garantovalo, že ceny vybraného okruhu potravín budú pod kontrolou.

Podľa slov podpredsedu strany Smer-SD Richarda Takáča strana rovnako žiada, aby vláda do 15. júla predložila Národnej rade SR na základe zákona o cenách základný zoznam potravín, pri ktorých by sa zastropovali ceny použitím týchto marží.

Chyba sa nesmie naprávať ďalšou chybou, reaguje ekonóm

S cestou, ktorú navrhol Smer-SD sa nestotožňuje ekonóm Ján Müller"V momente, keď štát začne regulovať marže a začne zasahovať do voľného obchodu, tak to vždy deformuje trh a prináša trvalé ekonomické následky," uviedol Müller pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že aktuálnu situáciu vyrieši len zvýšenie príjmov. "Všetci sa musíme viac snažiť," povedal ekonóm a spomenul aj rýchlu a adresnú pomoc, ktorá by mala byť cielená práve na tých, čo zarábajú najmenej a sú priamo ohrození chudobou. Išlo by nielen o jednorodičov, rodičov s nízkymi príjmami, ale aj dôchodcov. Müller zdôraznil aj to, že prvé čo by sa malo udiať je zvýšenie životného minima.

Hoci Smer-SD na tlačovej konferencii reagoval, že nehrozí, že by sa reťazce rozhodli Slovensko opustiť, Müller má iný názor a dokonca pre Noviny PLUS uviedol, že presne toto sa udialo vo finančníctve, kedy majú poisťovne na Slovensku len pobočky, ale materské firmy už nie.

Znamená to, že na Slovensku už neplatia dane, ani nezamestnávajú ľudí. To isté by si podľa Müllera mohli povedať aj obchodné reťazce a jednoducho svoje materské firmy presťahovať"Práve odchod niektorých firiem spôsobila séria zlých rozhodnutí zo strany vlády a zlé podnikateľské prostredie," dodal ekonóm a tému uzavrel s tým, že zahraničný manažéri už teraz Slovensko odmietajú a to práve kvôli politickej situácii, ktorú považujú za nestabilnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie