Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SaS došla trpezlivosť: Sulík zvažuje odchod z koalície, rozhodnutie však neoznámi hneď
Zdielať na

SaS došla trpezlivosť: Sulík zvažuje odchod z koalície, rozhodnutie však neoznámi hneď

BRATISLAVA / Igor Matovič podľa lídra SaS klamal. Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že útoky Igora Matovičova o spolčení sa s opozíciou sú lži. Sulík dáva Matovičovi za vinu nielen rozvrat verejných financií, ale aj to, že proti koalícii poštval väčšinu národa.

Sulík uviedol aj to, že si kladú otázku, aký zmysel má zostať v koalícii s človekom, ktorý väčšinu času venuje útokom na koaličného partnera. "Naša trpezlivosť a vôľa nie sú nekonečné," poznamenal Sulík s tým, že ich odchod z koalície a vlády začína byť reálnym rizikom.

"Vznikla celkom efektívna koalícia s fašistami," poznamenal Sulík ďalej s tým, že práve teraz bol schválený návrh poslanca, ktorý kandidoval za ĽSNS. Tento návrh bol v koalícii zamietnutý a je možné aj to, že tento návrh skončí na Ústavnom súde SR. Sulík pokračoval v duchu, že rozhodnutie o odchode, alebo zotrvaní nepríde hneď. 

"Za klub SaS sa ohradzujem voči obvineniam Igora Matoviča," pokračovala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová, ktorá tvrdí, že týmito tvrdeniami sa Igor Matovič snažil prekryť svoje vlastné hlasovanie s ĽSNS. "Ak si niekto chce spytovať svedomie, nemal by podlo klamať," pokračovala Zemanová a doplnila, že OĽaNO svoje hodnoty nepošliapalo po prvý raz, ale udialo sa to už počas hlasovania o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

Minister školstva pokračoval s tým, že návrh zákona, ktorým sa oháňal Igor Matovič na vláde nikto nevedel. Skonštatoval aj to, že platy učiteľov a ďalších pracovníkov sa nedajú naviazať na konkrétnu daň tak, ako to prezentuje Igor Matovič. 

Sulík o stretnutí s Robertom Ficom povedal, že trvalo asi tri až štyri minúty a týkalo sa jeho odvolávanie, ktoré už malo byť vybavené. Išlo mu o to, že zajtra a v piatok nebude prítomný, pretože má voľno. Mal by ísť s dcérou na narodeninový výlet. 

Opozičný návrh na zmeny vo verejnom obstarávaní pri záverečnom hlasovaní v parlamente v stredu schválili, keď ho podporili aj poslanci koaličného hnutia Sme rodina. Nezaradený poslanec Jozef Šimko (kandidoval za stranu Kotlebovci-ĽSNS) chcel novelou zákona o verejnom obstarávaní riešiť dôsledky pri nadobúdaní nájomných bytov mestami a obcami.

Šimko, ktorý je aj primátorom Rimavskej Soboty, pôvodne navrhoval, aby Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) mohol ukladať pokuty v závislosti od miery zavinenia a závažnosti protiprávneho konania samospráv pri obstarávaní nájomných bytov. Súčasnú právnu úpravu s určením výšky pokuty 5 % z hodnoty zákazky bez ohľadu na okolnosti prípadu označil za nesprávnu. „Sankcie, ktoré vyrubil Úrad pre verejné obstarávanie, boli udelené na základe nesúladu medzi jednotlivými právnymi normami za striktné dodržanie postupu, ktorý stanovili Štátny fond rozvoja bývania a ministerstvo dopravy a výstavby," uviedol Šimko. Podľa neho sám ÚVO hromadne berie späť svoje žaloby, ktorými chcel dosiahnuť neplatnosť kúpnych zmlúv.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh predkladateľa na vypustenie prve časti jeho pôvodného návrhu, ktorou chcel riešiť systém sankcionovania verejných obstarávateľov a obstarávateľov v budúcnosti. Bol by totiž problém uviesť ho do súladu s európskou legislatívou.

Výšku pokút za porušenie pravidiel obstarávania nájomných bytov označil predkladateľ za neúnosnú pre mnohé obce a mestá. Navrhol, aby bolo možné samosprávam odpustiť pohľadávky štátu voči ním. „Nadobúdanie nájomných bytov financujú mestá a obce z verejných prostriedkov, ktoré musia v prípade zániku poskytovania sociálneho bývania vrátiť. Dostávajú sa tak do víru veľmi nepriaznivých situácií, pretože im hrozí nútená správa a zastavenie ďalších rozvojových aktivít," upozornil Šimko. Touto situáciou sú podľa neho dotknutí aj dobromyseľní užívatelia sociálnych nájomných bytov, pričom pre vyhlásenie neplatnosti zmluvy medzi samosprávou a zhotoviteľom môžu prísť o strechu nad hlavou.

Opozičný poslanecký návrh, ktorý aj v prvom čítaní podporili tiež poslanci zo Sme rodina, kritizovali viacerí poslanci z klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie