Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister práce Krajniak o zvyšovaní životného minima: Pri určitej výške by štát skrachoval
Zdielať na

Minister práce Krajniak o zvyšovaní životného minima: Pri určitej výške by štát skrachoval

BRATISLAVA / Hoci sa väčšina odborníkov na ekonomiku a sociálne veci zhoduje, že najzásadnejšie by v aktuálnej ekonomickej situácii pomohlo zdvihnutie životného minima, vláda si vybrala pomoc rodinám. V parlamente poslanci v stredu (22.6. 2022) prelomili veto prezidentky a Matovičov balíček pôjde na Ústavný súd. V utorok však Sme rodina predstavila ďalšie opatrenia, ktoré by mali smerovať rodinám.

Rodiny s deťmi si tento mesiac polepšia. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny totiž začalo vyplácať avizovaný 100-eurový príspevok. Získa ho dokopy 660-tisíc rodín s deťmi. "Toto je výsledok trojmesačného rokovania s našimi koaličnými partnermi," povedal Kollár v úvode tlačovej konferencie. "Namiesto toho, aby sme sa škriepili, hádali a urážali, sme s koaličnými partnermi rokovali," povedal šéf parlamentu. 

V najbližších týždňoch si jednorazovo polepší aj viacero ohrozených skupín obyvateľov. Vláda vyplatí príspevok 1,12 miliónom nezaopatrených detí (pomocou zvýšeného prídavku na dieťa), polepší si tiež 57-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7-tisíc náhradných rodičov, 63-tisíc poberateľov príspevku na opatrovanie.

O pomoc môže požiadať aj približne 16-tisíc ľudí, ktorí vykonávajú osobnú asistenciu, 2-tisíc občanov, ktorí sa starajú o občanov ŤZP a 70-tisíc seniorov nad 60 rokov, ktorí nie sú poberateľmi dôchodkov. Štát tieto opatrenia vyjdú na približne 105 miliónov eur. "Celková výška bude záležať od toho, kto o ňu požiada. Časť pomoci už vyplácame. Je to kryté, inak by sme to nemohli vyplácať," reagoval Krajniak na otázku, ako táto pomoc zaťaží štátny rozpočet. 

​Napriek ďalšej pomoci vláda nepristúpila k zvyšovaniu životného minima od ktorého sa odvíjajú ďalšie sociálne dávky, ale aj nezdaniteľná položka príjmu. Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Tieto údaje poskytuje ministerstvu Štatistický úrad SR. Aktuálne je životné minimum pre jednu osobu vyplácané vo výške 218 eur.

Ako by to dopadlo ak by sa zvýšilo na 400 eur a bude ho vláda zvyšovať? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie