Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Ukrajinská armáda stratila kontrolu nad mestom Lisičansk
Zdielať na

Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Ukrajinská armáda stratila kontrolu nad mestom Lisičansk

BACHMUT / Náš reportér Rasťo Striško sa vrátil na Ukrajinu a aktuálne pracuje priamo na frontovej línii na východe v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda stratila kontrolu nad mestom Lisičansk, a preto vojaci preskupujú svoje pozície. V blízkych dedinách ostalo len pár ľudí. Frontové línie sú neustále pod delostreleckou paľbou. Aj mesto Bachmut, cez ktoré vedú cesty ďalej na Ukrajinu.

Ruské delostrelectvo zasiahlo mesto Bachmut počas jedného dňa až trikrát. Zničili administratívne budovy blízko obytného domu v čase, keď sa ľudia vracali z práce domov. V byte na treťom poschodí žije Nina so synom, manžel jej zomrel pred tromi rokmi. Teplú vodu ani plyn po bombardovaní nemajú. Zo 120-eurového dôchodku si kúpila špirálu na zohrievanie vody na kúpanie. Jej 30-ročný elektrický varič funguje, a preto na ňom teraz varí. Aj 40-ročná kanvica na čaj jej teraz dobre slúži. 

Keď hovorí, aký dobrý chlieb mali v meste pred vojnou a aký majú teraz, rozplače sa. "Náš chlieb bol vždy čerstný a všetkého bolo dostatok," hovorí Nina. Stále pritom neverí, že sa Rusi dostanú do jej mesta, z ktorého nechce odísť. Keď bude vyhlásená evakuácia, pôjde. 

Zatiaľ čo Nina verí, že Rusi z Lisičanska už ďalej nepôjdu, priamo na frontovej línii je situácia zložitá. Ukrajinská armáda preskupuje svoje tankové aj delostrelecké pozície. V opustených dedinách sa presúvajú tanky a obrnené vozidlá. Granátmy zasiahnuté obytné domy sú v plameňoch, pri ktorých sa pasú kravy a osamelé hospodárské zvieratá.

Vojaci, ktorí čakajú na rozkazy svojich veliteľov upozorňujú, že sa chystajú na evakuáciu bojovníkov z frotu v blízkosti obsadeného mesta. Chcú len, aby neboli uverejnené čísla na tankoch a bojových vozidlách. Obavajú sa, že ruskí delostrelci by podľa nich mohli odhaliť ich presuny na nové pozície.

Lisičansk opustia v najbižších hodinách stovky ukrajinských vojakov, ktorí stále zostávaju na hranici Rusmi obsadeného mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie