Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrad hrozí vyššími cenami elektriny o 135 percent, Sulík upokojuje: Na riešení problému pracujeme
Zdielať na

Úrad hrozí vyššími cenami elektriny o 135 percent, Sulík upokojuje: Na riešení problému pracujeme

BRATISLAVA / Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bije na poplach. Podľa ich najnovších prepočtov totiž môže ročná spotreba elektriny pre domácnosti stúpnuť až o 1780 eur. Problémom sú detaily memoranda, ktoré začiatkom roka podpísal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), minister financií Igor Matovič (OĽaNO) so zástupcami Slovenských elektrárni (SE). Rezort hospodárstva však tvrdí, že zaručí nižšie ceny elektriny.

Ako úrad informuje, proces regulácie cien elektriny na budúci rok sa už začal. Problémom je, že doposiaľ chýbajú pravidlá pre implementáciu Memoranda o porozumení. To podpísal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a zástupcovia SE ešte vo februári tohto roku. Podľa dohody mali SE domácnostiam poskytnúť elektrinu za garantované ceny, štát mal výmenou za to stopnúť zavedenie mimoriadnej dane.

Štát sa vtedy dohodol na celkovom objeme energie za sadzbu 61,26 eur / MWh na úrovni 6,15 terawatthodín ročne (TWh). "Dnešná dohoda priniesla domácnostiam stabilitu, aby vedeli, na čom sú a aby dokázali čo najlepšie znášať cenovú záťaž v podobe inflácie,“ reagoval v tom čase Sulík. 

K cenám energií aj pohonných hmôt sa nedávno minister hospodárstva vyjadril aj v 24 Podcaste:

​​K naplneniu sľubov však zatiaľ nedošlo. Ako informuje energie-portal.sk, vláda na naplnenie podmienok memoranda zatiaľ čaká na odobrenie dokumentu Európskou komisiou. Tá k nemu zatiaľ nezaujala stanovisko.

Memorandum stojí a padá na novom reaktore v Mochovciach

Ako dodáva odborník na energetiku Karel Hirman, problémom s dotiahnutím memoranda do praxe je viac. "Celé memorandum stojí a padá na tom, že má ísť o elektrinu, ktorá je doteraz nepredaná z doteraz neprodukujúceho nového reaktora v Mochovciach. Neviem ako vy, ale ja som za posledné obdobie o tom, že má ísť do prevádzky a má byť spustený, nič nové nepočul," vysvetlil odborník.

ÚRSO vo svojej správe upozorňuje, že očakávaný nárast trhových cien elektriny pre domácnosti je následkom najmä absencie pravidiel pre implementáciu memoranda. Úrad totiž v najbližšom období bude pracovať na konečne výške trhových cien, ktoré budú platiť pre nasledujúci rok. "ÚRSO sa opiera o pravidlá, ktoré sú dané zákonom a vyhláškami. Tieto výpočty sa dejú na základe reálnych dát," vysvetlil Hirman.

Riešením by mohli byť kompenzácie cien

Ako úrad vysvetľuje, je pravdepodobné, že dodávatelia elektriny pre regulovaných odberateľov, teda pre domácnosti, začnú nakupovať elektrinu v rámci existujúcich právne-záväzných pravidiel. "V prípade, ak ju dodávatelia nakúpia na trhu a bude im neskôr stanovená právna povinnosť odoberať elektrinu aj z Memoranda, môže vzniknúť riziko nedodávky zlacnenej elektriny z Memoranda pre cieľových zraniteľných odberateľov, prípadne si dotknutí dodávatelia budú môcť nárokovať vzniknuté finančné škody z nadbytočného nákupu elektriny," vysvetlil ÚRSO.

Na poplach bije aj šéf úradu Andrej Juris. Vládu vyzýva, aby čo najskôr zverejnila konečné znenie memoranda. Kompetentným rezortom dal aj návrh, ako vážnu situáciu vyriešiť. "Úrad vníma vysokú komplexitu súvisiacich tém, ktoré si vyžadujú čas na prípravu a finalizáciu. V záujme minimalizovania vyššie uvedených rizík odporúčame zvážiť implementáciu Memoranda formou adresných finančných kompenzácií pre cieľové skupiny odberateľov," povedal Juris.

"Zatiaľ sme tu počuli len návrhy memoranda o regulovanej cene elektriny. Minister Sulík tiež hovorí o limitnom zvýšení cien plynu od určitých dodávateľov. Ale pri oboch týchto návrhoch sme doteraz nepočuli konkrétne vykonávacie predpisy," upozornil Hirman.

Podľa výpočtov ÚRSO by sa ročná cena elektriny pre domácnosti mohla zvýšiť až o 135 percent, teda o 1781 eur. 

Sulíkov rezort sľubuje: Problém s cenami elektriny vyriešime

Ministerstvo hospodárstva informovalo, že s SE v júli podpísali Dohodu o podmienkach implementačnej zmluvy. V nej sa mali definitívne dohodnúť na implementácii memoranda o porozumení. 

"Zúčastnenou stranou Dohody bola aj štátna spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP), ktorá bude mať v uvedenom riešení postavenie tzv. „agenta“. Štátny SPP zabezpečí premenu elektriny od SE vyrobenej v jadrových zdrojoch v produkte baseload na diagram kopírujúci spotrebu domácností. Následne zabezpečí jej dodávku všetkým dodávateľom elektriny, ktorí majú uzavreté zmluvy s domácnosťami. Podmienky tejto implementačnej zmluvy podliehajú notifikácii Európskej komisii (EK), schváleniu vládou a orgánmi Slovenskej energetiky," vysvetlil Sulíkov rezort s dôvetkom, že v súčasnosti komunikujú s EK ohľadom notifikácie. V prípade jej potvrdenia sa podpis implementačnej zmluvy očakáva na konci roka 2022.

Rezort hospodárstva zároveň pracuje a riešení, ktoré zabezpečí zachovanie cien elektriny pre domácnosti na úrovni z roku 2022 na nasledujúce dva roky. "V tejto nadväznosti ministerstvo hospodárstva ubezpečilo listom všetkých 34 dodávateľov elektriny pre domácnosti, že celkový objem elektriny pre domácnosti na roky 2023 a 2024 im bude dodaný od štátu, prostredníctvom spoločnosti SPP. Uvedení dodávatelia tak nemusia nakupovať elektrinu na trhu pre svoje portfólio domácností za extrémne vysoké ceny," dodalo ministerstvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie