Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Remišová chápe Naďove úvahy o konci v politike, OĽaNO za nimi vidí kampaň SaS
Zdielať na

Remišová chápe Naďove úvahy o konci v politike, OĽaNO za nimi vidí kampaň SaS

BRATISLAVA / Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa zamýšľa nad úplným koncom v politike. Oznámil to uplynulý víkend. Kým vládne hnutie OĽaNO odkazuje, že ide o zákulisné hry SaS, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí niečo úplne iné.

"Oznámil som to aj oficiálne, ako Igorovi, tak aj Edovi Hegerovi, že zvažujem, čo ďalej... Keď sa rozhodnem odísť z politiky, tak z nej odídem úplne," povedal minister Naď počas víkendovej diskusie Denníka N. Upresnil tiež, že ak by z politiky odišiel, bolo by to definitívne. Nevstúpil by teda do žiadnej inej strany. 

Podľa politológa Tomáša Koziaka by bol odchod ministra obrany z hnutia Igora Matoviča viacnásobnou stratou - osobnostnou aj symbolickou. Naď sa totiž radí medzi najväčších obrancov ministra financií.

Samotné OĽaNO tvrdí, že za možným odchodom ministra obrany z politiky je výsledkom neprestávajúcej kampane SaS. "Na rozdiel od SaS, my nikoho z vlády nevyhadzujeme a nevyvolávame napätie. Vnášanie osobných pocitov a animozít do riadenia krajiny je neprofesionálne a nezodpovedné," povedalo OĽaNO pre TASR.

K situácii sa najnovšie vyjadrila aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. "Za našimi hranicami máme vojnu, hrozí nám celoeurópska energetická kríza a takéto malicherné, absurdné a zbytočné škriepky medzi dvomi koaličnými partnermi zbytočne demotivujú a unavujú," povedala politička s tým, že Naďove úvahy chápe.

Minister školstva Branislav Gröhling vníma možný odchod Naďa ako stratu pre zahraničnú politiku Slovenska. "Bol to práve minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý spolu s Jaroslavom Naďom zásadným spôsobom určovali zahraničné smerovanie našej krajiny, nielen v otázkach zmluvy s USA, ale aj pri jasnom postoji k vojne na Ukrajine," napísal na sociálnej sieti s tým, že verí vo víťazstvo záujmov krajiny, nie jedného človeka.

Zlomový bol odchod Krúpu

Minister Naď v diskusii Denníka N povedal, že za jeho rozhodovaním o zotrvaní v politike stojí napríklad aj nedávny odchod poslanca Juraja Krúpu z poslaneckého klubu OĽaNO. Ako dodal, osobne mu ublížilo, že poslanec ho o svojich úmysloch vopred neinformoval aj napriek tomu, že sa poznajú dlhé roky a majú spolu dobrý vzťah.

​Krúpa odišiel z klubu OĽaNO na základe udalostí z posledných týždňov. "Zistil som, že OĽaNO v roku 2022 už nie je tým hnutím ako v roku 2020. Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo tým zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách," oznámil poslanec na sociálnej sieti.

O deň neskôr vstúpil do poslaneckého klubu SaS. V prípade odchodu Naďa by tak hnutie stratilo dvoch významných odborníkov na obranné témy. Ako zhodnotil politológ Koziak, hľadanie nového ministra by bolo pre hnutie náročné.

Súvisiace články

Najčítanejšie