Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Naď sa zamýšľa nad koncom v politike: OĽaNO by utrpelo dvojnásobne a Sulík by získal dôležitú zbraň, hovorí Koziak
Zdielať na

Naď sa zamýšľa nad koncom v politike: OĽaNO by utrpelo dvojnásobne a Sulík by získal dôležitú zbraň, hovorí Koziak

BRATISLAVA / Skončí v politike? Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) svojimi slovami poriadne prekvapil. V diskusii Denníka N na festivale Atmosféra totiž povedal, že zvažuje svoj úplný odchod z politiky. Podľa politológa Tomáša Koziaka by jeho odchod hnutiu Igora Matoviča poškodil politicky i symbolicky. Pomôcť by mohol aj šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi.

Len pár niekoľkými dňami svoj odchod z klubu OĽaNO oznámil poslanec Juraj Krúpa a o deň neskôr vstúpil do klubu SaS. Ďalším politikom, ktorý zvažuje odchod nielen z OĽaNO, ale aj z politiky celkovo, je minister obrany Jaroslav Naď. Povedal to v diskusii Denníka N.

"Aj osobne zvažujem, čo bude ďalej," povedal v rozhovore s tým, že odchod Krúpu ho hlboko sklamal. Ako dodal, dôvodom je najmä to, že svoje úmysly ministrovi neoznámil vopred aj napriek tomu, že sa poznajú mnohé roky a majú medzi sebou dobrý vzťah.

Zvažuje úplný odchod z politiky

Ako minister obrany popísal, súčasná politická situácia ho znechutila natoľko, že zvažuje svoj úplný odchod. "Oznámil som to aj oficiálne, ako Igorovi, tak aj Edovi Hegerovi, že zvažujem, čo ďalej... Keď sa rozhodnem odísť z politiky, tak z nej odídem úplne," vysvetlil s dôvetkom, že v takomto prípade neplánuje vstúpiť do inej politickej strany či hnutia.

"Keď vidím, že niektorí politickí lídri, dovolím si povedať, že z viacerých strán, uprednostňujú osobné alebo stranícke priority pred prioritami tejto krajiny, tak prepáčte, ale na čo mám potom byť 20 hodín denne v robote, 7 dní v týždni na úkor rodiny," pýtal sa Naď.

Čo by jeho možný odchod spôsobil

Podľa politológa Tomáša Koziaka by mal možný Naďov odchod z politiky veľký dopad. "Náhradu by podľa mňa OĽaNO za neho nedokázalo nájsť," vysvetlil s  tým, že v prípade odchodu ministra obrany by OĽaNO opustil jeden z najväčších odborníkov hnutia.

"Bola by to veľká personálna i symbolická strata. Pretože Naď je dlhodobo jednou z najviac výrazných tvárí OĽaNO," zhodnotil Koziak. Dodal, že zároveň ide politik má tiež nespochybniteľnú kompetenciou, čo sa týka obranných tém. "OĽaNO by sa postupne po odchode Krúpu i Naďa začalo odbornostne vyprázdňovať," dodal.

Problémov by však podľa odborníka nastalo viac. Aj pozícia OĽaNO v rámci koaličných sporov by bola oslabená, vysvetlil Koziak. "Naď  patril dlhodobo medzi najvýraznejších a najhlasnejších obrancov politiky Igora Matoviča," dodal. Naďov možný odchod tak ukazuje na celkové problémy Matovičovho hnutia i obraz udalostí posledných týždňov.

Koalícia je v kríze

Možný odchod ministra obrany z politiky by mohol ovplyvniť aj vývoj koaličnej krízy. V súčasnosti totiž plynie letné ultimátum SaS, ktorá začiatkom júla vypovedala koaličnú zmluvu. Liberáli od zvyšku štvorlístka požadujú vytvorenie novej zmluvy, z ktorej bude vyplývať, že minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič príde o svoj rezort.

​Ak sa tak nestane, ministri za SaS podajú koncom augusta demisie. Aj napriek tomu, že politici majú už len tri týždne na vyriešenie konfliktu, jeho záver je otázny. Minister Naď v diskusii Denníka N povedal, že neformálne rokovania sa stále konajú.

"Pokiaľ odíde Naď, ktorý je jedným z najväčších podporovateľov Matoviča, tak jeho pozícia sa v rámci koaličnej krízy môže oslabiť," vysvetlil Koziak. Dodal, že situáciu sťažuje aj vysoká odbornosť samotného Naďa. "Krúpa ale aj Naď, v prípade ak by z politiky odišiel, nabíjajú Sulíkovi argumenty proti Igorovi Matovičovi. V prípade odchodu Naďa by Sulík dostal druhú zbraň s veľmi ostrými nábojmi, ktoré Matoviča môžu poškodiť ešte viac," zakončil odborník.

Súvisiace články

Najčítanejšie