Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Gyimesi volá po vzniku maďarskej politickej strany, odísť z klubu OĽaNO však neplánuje
Zdielať na

Gyimesi volá po vzniku maďarskej politickej strany, odísť z klubu OĽaNO však neplánuje

BRATISLAVA / Poslanec klubu OĽaNO György Gyimesi na sociálnej sieti oznámil, že je potrebné vytvoriť maďarskú politickú stranu, ktorá by zastupovala potreby tejto menšiny. Súčasnú ponuku maďarských politických strán totiž nepovažuje za dostatočnú. Odísť z poslaneckého klubu OĽaNO sa však nechystá.

"Potrebujeme slušnú maďarskú politickú stranu," napísal na sociálnej sieti poslanec klubu OĽaNO György Gyimesi. Dodal, táto strana by mala mať jasný program a jej prioritou by mali byť "maďarskí ľudia Felvídeku, nie sebecké záujmy politikov či politických strán". 

"Potrebujeme stranu, ktorá sa odváži byť Maďarom vo svojom mene a ktorá dostane mandát z volieb, pri ktorej by voliči nemuseli voliť jedného zástupcu," dodal poslanec v statuse, ktorý napísal v maďarskom jazyku. "Spolu za Slovákov v Felvidíku bez kontaminácie zmiešanej strany," zakončil. 

Gyimesi: Súčasná ponuka nestačí

Na Slovensku v súčasnosti existujú viaceré strany, ktoré sa sústreďujú na maďarských voličov. V júlovom prieskume agentúry AKO pre TV JOJ napríklad Maďarské fórum skončilo s 1,8 percentami hlasov voličov a strana Aliancia s 1,1 percentami hlasov. Ani jedna z týchto strán by sa tak do parlamentu nedostala a nezískali by ani štátne peniaze za výsledky vo voľbách, pri ktorých musia strany presiahnuť trojpercentnú hranicu.

"Je isté, že na Slovensku treba jednu poriadnu stranu, ktorá by zastupovala záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku, pretože Aliancia tieto parametre nespĺňa napríklad ani tým, že nemá v názve maďarská," reagoval Gyimesi pre Noviny PLUS. Dodal, že strana sa stáva liberálno-centristickou, v ktorej pôsobia bývalí členovia Mostu-Híd, ktorí "sú stelesnením všetkého zlého, čo postihlo maďarskú komunitu za posledných 12 rokov". Poslanec dodal, že aj viacerí členovia strany si podobnú ideu vedia predstaviť.

Gyimesi pôsobí v poslaneckom klube OĽaNO, do Národnej rady sa dostal ako náhradník ministra obrany Jaroslava Naďa. Naposledy vyvolal záujem verejnosti po tom, keď spoločne s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom (Život-NS) predložili návrh zákona, ktorý by zakázal používanie dúhových vlajok na štátnych budovách. Poslancovi preto hrozila aj žltá karta, ktorú napokon nedostal. 

Status poslanca prichádza v čase, keď je budúcnosť koalície neistá. Podľa jeho slov je však v poslaneckom klube spokojný a opustiť sa ho nechystá. "Som spokojný, pretože poslanecký klub mi odsúhlasil všetky moje návrhy zákonov, ktoré som predkladal a nikdy som nezaznamenal nijaký problém pokiaľ išlo o presadzovanie práv národnostných komunít," dodal Gyimesi.

Čoskoro totiž vyprší takmer dvojmesačné ultimátum vládnej SaS, ktorá požaduje odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) zo svojho kresla. Zástupcovia vládnych strán sa pritom v piatok (12.8.) stretli na spoločnom rokovaní na Bôriku, no to neprinieslo žiaden výsledok. Stretnutie sa preto má zopakovať. 

Súvisiace články