Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo vnútra reaguje na obvinenia Fica: Verejne klame a svoje fantázie podsúva ako fakty
Zdielať na

Ministerstvo vnútra reaguje na obvinenia Fica: Verejne klame a svoje fantázie podsúva ako fakty

BRATISLAVA / Členovia opozičnej strany Smer-SD v stredu (17.8.) podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu sabotáže. Kým politici hovoria o likvidácii vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby či "útokoch" na Národný bezpečnostný úrad, samotný rezort vnúttra má na vec iný pohľad.

Podľa lídra strany Roberta Fica sa podozrenie okrem iného týka aj vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Počas tlačovej konferencie priblížil, že do podania zaradili napríklad aj prepisy z legálneho odpočúvania týchto vyšetrovateľov.

Ako ďalších podozrivých označil šéf Smeru prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, súčasného aj bývalého policajného prezidenta, sudcov a dokonca aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Podľa Ficových slov malo ísť dokonca o organizovanú skupinu.

Fico na brífingu uviedol, že príslušníci NAKA sa podľa neho mohli chcieť "zaútočiť" napríklad na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), inštitúcia totiž mohla zrušiť ich bezpečnostné previerky. "Nie je žiadnych pochýb, že ak sa bavíme o NBÚ, ak sa bavíme o súde, ak sa bavíme o útoku na Úrad inšpekčnej služby, na vyšetrovateľku Dianu Santusovú, ak sa bavíme o pripravenom a reálnom útoku na politickú stranu, že ide o útok na ústavné zriadenie," dodal.

Ministerstvo vnútra reaguje

Niekoľko hodín po brífingu Smeru-SD sa o slovo prihlásilo aj samotné ministerstvo vnútra, ktoré dôrazne odmietlo politické obvinenia strany. "Predseda danej politickej strany verejne klame a podsúva svoje fantázie ako fakty. Faktom však je, že jeho nominanti svedčia o zverstvách, ktoré sa diali počas vládnutia vlád, ktorej súčasťou bola strana Smer-SD," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Rezort vnútra zároveň v reakcii zdôraznil, že polícia má voľné ruky vo svojej práci. Dôkazom je podľa nich napríklad aj to, že zatiaľ bolo právoplatné odsúdených 17 vysokopostavených ľudí z vlád Smeru-SD. 

"Faktom tiež je, že pán predseda je obvinený spolu s ďalšími zo zosnovania zločineckej skupiny, orgány činné v trestnom konaní sú z jeho strany zastrašované, pán predseda tak pokračuje v prezentácii svojho konania z minulostii," dodala Eliášová.

Expremiér na brífingu hovoril aj o vyšetrovateľke Diane Santusovej a o tom, že ju "zlikvidovali". Aj tieto slová rezort vnútra vyvrátil. "Nikto nezlikvidoval pani Santusovú, naďalej pracuje na Úrade inšpekčnej služby," vysvetlila Eliášová.

Ministerstvo vnútra zároveň upozornilo na nedávny výrok šéfa Smeru, v ktorom poprel existenciu zlatých tehličiek, ktoré sa pred dvoma rokmi našli v trezore exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. "Pravdou je, že 16. júna 2020 Národná kriminálna agentúra zaistila päť kilogramov zlatých tehličiek. Zaistenie zlatých tehličiek obvineného v tom čase verejne pre médiá potvrdil aj jeho právny zástupca," zakončila Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie