Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Matoviča chcú odvolávať, podpora Smeru je neistá: Ficove slová sú silné aj pre sci-fi autorov, reaguje Štefančík
Zdielať na

Matoviča chcú odvolávať, podpora Smeru je neistá: Ficove slová sú silné aj pre sci-fi autorov, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Obháji si svoje miesto? Ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča zrejme čoskoro čaká odvolávanie v Národnej rade. Situácia spred vyše roka sa tak zopakuje. Otázne však nie sú len hlasy SaS, ktorá vypovedala koaličnú zmluvu. Negatívny postoj k zvolaniu mimoriadnej schôdze zaujal aj šéf Smeru-SD Robert Fico.

Zvolanie mimoriadnej schôdze avizovali nezaradení poslanci z hnutia Republiky. "Našim zámerom je, aby sa Igor Matovič odvolával začiatkom septembra," povedali poslanci pre TASR. 

V minulosti čelili odvolávaniu viacerí ministri, no všetci napokon ostali na svojich postoch. Momentálne to však vyzerá, že situácia môže byť omnoho komplikovanejšia.

Matovič si v minulosti post obhájil

Ministra financií poslanci odvolávali aj vlani koncom júna. Schôdzu vtedy zvolal mimoparlamentný Hlas-SD. Ako dôvod uvádzal, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie. Pod návrh sa vtedy podpísalo 39 poslancov.

V tom čase za jeho odvolanie hlasovalo 51 poslancov, proti bolo 67 a 17 sa zdržalo. Návrh podporili členovia klubov Smer-SD, ĽSNS aj niektorí nezaradení poslanci. Proti boli poslanci Sme rodina a OĽaNO. Vínimkou bol poslanec Ján Krošlák, ktorý sa hlasovania zdržal. Ten však medzičasom z klubu odišiel a v súčasnosti spolupracuje so Sme rodina. Zdržala sa aj časť klubu Za ľudí a poslanci SaS.

V súčasnosti je však situácia iná. Časť poslancov Za ľudí odišla do klubu SaS, zmenšil sa aj poslanecký klub OĽaNO. Zároveň v koalícii vrie kríza, ktorej rozuzlenie by malo nastať na konci augusta. Jednou z možností je aj to, že ministri SaS podajú demisie a teda po vypovedaní koaličnej zmluvy oficiálne vstúpia do opozície. To by im mohlo dať voľnosť v prípadnej podpore odvolania Matoviča.

Otvorenie schôdze je otázne

Na zvolanie mimoriadnej schôdze potrebujú poslanci Republiky nazbierať minimálne 30 podpisov. Poslanec Martin Beluský z ĽSNS pre Noviny PLUS potvrdil, že v prípade, ak budú oslovení, návrh popíšu. Poslanci z Republiky tak majú istých 12 podpisov. 

​Pri ďalších stranách to je otázne. Šéf Smeru-SD Robert Fico povedal, že v najbližších dňoch budú o mimoriadnej schôdzi s poslancami Republiky rokovať. “Koordinujem túto vec so stranou Smer,” reagoval nezaradený poslanec Tomáš Taraba zo strany Život-NS. Stranu v Národnej rade reprezentujú aj Štefan a Filip Kuffa. Hlas-SD na naše otázky odpovedal, že situáciou sa budú zaoberať, až keď bude aktuálna. Jasné nie podpore zvolania mimoriadnej schôdze povedal nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu). Rovnako zeragovali aj Katarína Hatráková a Romana Tabák, ktoré odišli z klubu OĽaNO. "Nepodpíšem žiaden návrh Republiky v parlamente, či tento, či iný," reagoval nezaradený poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko).

Otvorenie schôdze svojimi podpismi nepodporí ani poslanecký klub Sme rodina. Odpoveď strany SaS sme nezískali, článok budeme aktualizovať o ich vyjadrenie. Podľa politológa Radoslava Štefančíka však návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze svojimi podpismi nepodporia.

Je teda otázne, či sa Republike podarí schôdzu otvoriť. V prípade, ak ich podporia aj poslanci Hlasu-SD, opozícii bude stále chýbať sedem podpisov. Pomôcť im môžu ďalší nezaradení poslanci alebo členovia klubu SaS. V prípade, ak liberáli návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze nepodpíšu, budú sa musieť spoliehať na aspoň čiastočnú podporu Hlasu a Smeru.

Hlasovanie môže dopadnúť tesne

Pri poslednom odvolávaní Matoviča tento návrh podporili poslanci Smeru-SD, Hlasu-SD, ĽSNS aj Republiky, čo je dokopy 51 hlasov. Situácia je v šak v tomto prípade iná. "Vy od nás chcete, aby sme urobili za koalíciu špinavú robotu, aby sme odvolali Matoviča a potom sa Sulík vráti do vlády,” reagoval Fico. Podobný názor má aj Taraba. “Myslím si, že každému je dnes jasné, že sa Sulík potrebuje zbaviť Matoviča, aby si odstránil prekážku a mohol ostať vo vláde,” povedal pre Noviny PLUS. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD sa k tejto otázke zatiaľ nevyjadrujú.

“Po skúsenostiach s hlasovacími zariadeniami nebudem vopred hovoriť, ako sa zachovám,” povedala nám Tabák. Nie je jasné ani to, ako bude hlasovať Hatráková. Naopak, Miroslav Kollár odvolanie Matoviča podporí. Otázne sú aj hlasy ďalších nezaradených poslancov.

S Ficovou interpretáciou aktuálnej situácie však nesúhlasí politológ Radoslav Štefančík. “To, čo tvrdí Fico a jeho interpretácie sú podľa mňa nezmyslom. Keby SaS chcela ostať vo vláde, tak na to nepotrebuje podpisy Republiky. Vrátiť sa do vlády práve takouto obkľukou je veľa aj pre spisovateľov, ktorí píšu sci-fi romány,” povedal.

Ficov scenár by podľa odborníka mohol byť reálny, avšak má to jeden háčik. “Návrat SaS do vlády by musel navrhnúť predseda vlády Eduard Heger a podpísať by to musela aj prezidentka, no zdá sa mi to absurdné,” dodal Štefančík.

Otázne tiež je, ako sa vyvinie koaličná kríza. Ak skončia poslanci SaS v opozícii, budú mať voľnú ruku v hlasovaní. Podporu však už avizovali viacerí poslanci SaS. A práve tí zrejme budú mať rozhodujúcu plohu pri otázke, či Matovič ostane ministrom financií aj naďalej. V taktomto prípade by opozícia vedela vyzbierať 76 podpisov. Museli by sa však pridať aj poslanci Smeru, Hlasu a Života. “Poslanci SaS by svojimi hlasmi mali podporiť odvolávanie ministra financií, keďže sú jeho hlavnými kritikmi,” myslí si Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie