Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovalco končí s výrobou hliníka. Peňazí z envirofondu sa nedočkali, Sulík tvrdí, že financie blokuje Matovič
Zdielať na

Slovalco končí s výrobou hliníka. Peňazí z envirofondu sa nedočkali, Sulík tvrdí, že financie blokuje Matovič

BRATISLAVA / Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu, na ktoré v uplynulých dvoch rokoch podnik upozorňuje. Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že ide o katastrofu, Matovičov rezort tvrdí, že ho to mrzí.

S výrobou končia definitívne

Odstavenie pecí sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti. TASR o tom v stredu informoval vedúci oddelenia integrovaných systémov spoločnosti Peter Oťapka. Slovalco svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že vzhľadom na vysoké ceny elektriny na rok 2023 je výroba hliníka v budúcom roku pre podnik ekonomicky neudržateľná.

Problémom sú podľa hlinikárne aj nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel, vysoké ceny emisných povoleniek a nízke ceny hliníka. "Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec Európskej únie na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty," uviedol vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco Ola Saeter.

Slovalco patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji, v Žiari nad Hronom má výroba hliníka vyše 70-ročnú tradíciu. Rozhodnutie o odstavení výroby sa dotkne 300 zamestnancov podniku a podľa spoločnosti ovplyvní i vyše 1000 externých zamestnancov v subdodávateľskom reťazci.

"Hlinikáreň Slovalco je zároveň kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj európske podniky. Odstavením výroby tak bude Európa nútená hliník dovážať z krajín ako napríklad Čína alebo Rusko," skonštatoval generálny riaditeľ podniku Milan Veselý. Ako dodal, pre zamestnancov dotknutých odstavením výroby pripravuje spoločnosť viaceré podporné opatrenia.

S vládou sa snažia rokovať

Člen predstavenstva Slovalca a partner finančnej skupiny Penta, ktorá je menšinovým vlastníkom hlinikárne, Marián Slivovič v stredu pre médiá uviedol, že akcionári neuvažujú o sťahovaní podniku zo Žiaru nad Hronom. Plánujú tiež naďalej rokovať s vládou o vytvorení takých podmienok, aby sa výroba hliníka na Pohroní mohla v budúcnosti opäť spustiť.

"Štandardne ten proces trvá rok a je ekonomicky extrémne náročný. Znovurozbehnutie výroby stojí možno 100 miliónov eur. Aby sme sa vôbec vedeli baviť o tom, čo so Slovalcom bude, musia byť splnené dva predpoklady. Musí dôjsť ku korekcii cien elektriny v Európe, druhá vec sú podmienky pre to, aby sme mali rovnaké konkurenčné prostredie ako naši konkurenti v Nemecku a podobne," uviedol Slivovič.

Ako pre TASR uviedol Veselý ešte v polovici júla, v Slovalcu by po odstavení primárnej výroby hliníka malo fungovať iba recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu, ktoré podnik uviedol do prevádzky tento rok. Kľúčových zamestnancov potrebných pre prípadný reštart výroby si spoločnosť plánuje ponechať. "Budeme ďalej pretavovať, vyrábať budeme zhruba 75.000 ton výrobkov. Pre túto prevádzku potrebujeme rádovo 130 ľudí," upresnil Veselý. Ako dodal, v prípade, že sa nerozhodne o reštarte výroby, zvyšných približne 300 zamestnancov bude musieť skôr či neskôr odísť.

Prerušenie výroby je podľa Sulíka katastrofou

Avizované prerušenie výroby v hlinikárni Slovalco rezort hospodárstva vníma ako katastrofu pre celý slovenský priemysel. Odstavenie pecí na výrobu primárneho hliníka značne ovplyvní aj ďalšie európske spoločnosti. V reakcii na oznámenie Slovalca to v stredu uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

"Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu na tom, aby sa zrealizovala adresná pomoc pre tak energeticky náročný podnik," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Pripomenul, že presne na tieto účely má Slovensko Environmentálny fond, do ktorého plynú tržby z predaja povoleniek CO2.

"O uvedenú kompenzáciu zo strany štátu sa pritom firma dožadovala už takmer dva roky na ministerstve financií, kde však zjavne majú iné priority, ako je slovenský priemysel a jeho konkurencieschopnosť," zdôraznil Sulík. Spoločnosť Slovalco patrí medzi najekologickejšie a najmodernejšie hlinikárne vo svete a bola jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne Banskej Bystrice.

Jej výrobná kapacita je až 175.000 ton primárneho hliníka, kapacita jej odlievarne je približne 250.000 ton. Odstavenie pecí sa dotkne nielen približne 300 priamych zamestnancov spoločnosti, zasiahnutých bude podľa rezortu ďalších približne 2500 naviazaných pracovných miest.

Ministerstvo hospodárstva upozornilo na environmentálnu záťaž, ktorá bude v prípade dovážania tejto komodity z Číny ďaleko väčšia, a to nielen z hľadiska dovozu, ale i z dôvodu menej prísnych ekologických kritérií, ako sú v Európskej únii. "Rezort hospodárstva pritom podnikol všetky kroky k zníženiu poplatkov v koncových cenách energií, ktoré má vo svojej kompetencii," dodal Sulík.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa téme venoval aj v 24podcaste TV JOJ. Už vtedy priznal, že financie z envirofondu blokuje Igor Matovič s tým, že tvrdí, že na ich vyplácanie mu chýbajú prostriedky. "Nech si každý urobí záver sám," povedal Sulík. 

Matovičov rezort tvrdí, že ho to mrzí

Problémy na trhu s hliníkom sú celoeurópske a možnosti Slovenska sú extrémne limitované. Štát nedokáže a nemôže dlhodobo kompenzovať vstupné náklady podnikateľským subjektom, uviedlo v stredu Ministerstvo financií (MF) SR v reakcii na plánované ukončenie výroby primárneho hliníka v spoločnosti Slovalco. Rezort mrzia prípadné individuálne dopady tejto krízy na zamestnancov.

Situáciu pozorne monitoruje. O plánovanom odstavení výroby z dôvodu vysokých cien energií informovala v stredu spoločnosť Slovalco a za prvotnú príčinu označila nedostatočné kompenzácie vysokých cien energií pre energeticky náročný priemysel zo strany štátu.

Zatiaľ čo rezort hospodárstva označil zrušenie produkcie primárneho hliníka za katastrofu, ministerstvo financií upozornilo, že kompenzácie sú len prechodným a okrajovým nástrojom európskej legislatívy a približne polovica členských krajín EÚ ich neposkytuje vôbec.

"MF SR zároveň upozorňuje, že Slovalco je aj v súčasnosti výrazným beneficientom energetickej legislatívy, pričom okrem predmetných kompenzácií z Environmentálneho fondu má dlhodobo o 95 % znížené rozhodujúce tarifné poplatky za prenos elektrickej energie. Súčasne je priamo napojené na našu dcérsku spoločnosť SEPS, a.s., a nie prostredníctvom distribútora," uviedol rezort.

K pravdepodobnému prepúšťaniu zamestnancov v Slovalcu sa vyjadrilo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Minister Milan Krajniak (Sme rodina) zastáva názor, že štát by mal pracovné miesta zachrániť. "Ak bol štát ochotný investovať stámilióny eur na to, aby presvedčil Volvo, je legitímne urobiť maximum na udržanie pracovných miest v regióne Žiaru nad Hronom," uviedol rezort.