Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Heger predstavil návrhy nového fungovania koalície: V hre je výmena rezortov, rozhodcovská komisia aj sankcie
Zdielať na

Heger predstavil návrhy nového fungovania koalície: V hre je výmena rezortov, rozhodcovská komisia aj sankcie

BRATISLAVA / Rokovanie vo vládnom hoteli Bôrik sa skončilo. Podľa vládnej SaS sa zástupcovia vládneho štvorlístka stretnú opäť budúci týždeň. Avšak ako dodal, všetko podľa neho speje k demisiách zo strany ministrov SaS koncom augusta.

Líder SaS Richard Sulík po rokovaní v hoteli Bôrik povedal, že liberáli sú pripravení na diskusiu. Líder SaS sa vyjadril aj k požiadavka predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). "Sú to návrhy napríklad aj o tom, ako nebude dovolené len tak znenadajky predkladať návrhy," povedal Sulík s tým, že premiér vychádzal z predchádzajúcich problémov koalície. Dodal, že jeho strana naďalej trvá na svojej požiadavke na odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Zároveň je pripravený vzdať sa svojej funkcie, v prípade ak by to malo koaličnú krízu 

Líder liberálov dodal, že s Matovičom mali počas rokovania otvorené výstupy. "Veci sa udiali, vláda takto nemôže fungovať. Neveríme, že Igor Matovič zmení svoje správanie zmení a ani z dneška nevychádzalo, že ho plánuje zmeniť," pokračoval.

Peter Pčolinský (Sme rodina) pred rokovaním vládnych strán naznačil, že v prípade odchodu SaS z vlády, budú preferovať scenár s predčasnými voľbami. S tým však Sulík nesúhlasí. "Nemyslíme si, že je správny čas na predčasné voľby," reagoval Sulík.

Pozrite si vyjadrenie Pčolinského pred rokovaním vlády:

​Vládne strany sa opäť stretnú najbližší piatok na ďalšom rokovaní. Predseda SaS v tom však podľa svojich slov veľký zmysel nevidí. "Všetko speje k tom, že k 31. augustu podáme demisiu a to sme povedali aj našim kolegom. Tým vláda nepadá," povedal s tým, že v prípade odchodu do opozície SaS nebude mať problém s prijatím návrhov. "Povedal som, že odchádzame, ale máme záujem o pokračovanie vlády. Povedal som, že v prípade ak Igor Matovič odíde, ostaneme vo vláde," dodal šéf liberálov.

Celé vyjadrenie SaS nájdete vo videu:

​Návrhy OĽaNO pre ďalšie fungovanie koalície 

Predseda vlády na rokovaní na spoločnom rokovaní predstavil päť bodov, ktoré majú viesť k zlepšeniu vzťahov v koalícii. Prvý z nich je výmena štátnych tajomníkov na ministerstve hospodárstva aj financií. Ďalšia zmena, ktorú Heger navrhuje, je nový systém koaličných rád. Tie by sa po novom konali bez prítomnosti Richarda Sulíka aj Igora Matoviča. "Dnes už koaličná zmluva umožňuje poveriť zástupcu namiesto seba," povedal premiér s tým, že daní zástupcovia by na koaličných radách rokovali v ich mene.

Po novom by sa tiež vytvorila akási "rozhodcovská komisia", v ktorej by mala každá koaličná strana troch zástupcov. "Spolu ide o 12 hlasov. V prípade remízy by mala rozhodujúci hlas strana SaS," dodal premiér s tým, že by šlo o krok v ústrety SaS.

Zaviedli by sa tiež sankcie pre členov koalície. "Toto v koaličnej zmluve nemáme a je to zásadný posun smerom k SaS," vysvetlil Heger. Išlo by napríklad o postihy v podobe straty postu predsedu výboru alebo odchod ministra. Heger tiež chce pripraviť definíciu jasného plánu na pomoc ľuďom do volieb v roku 2024. "Ide o zadefinovanie veľmi konkrétnych opatrení, ako ľudí prevedieme energetickou krízou," dodal premiér. Posledným bodom je výmena, respektíve iné prerozdelenie ministerstiev. "Záver dnešného rokovania je, že Sme rodina aj Za ľudí, platí to aj o OĽaNO, sme sa zhodli na tom, že jediný a najlepší scenár je ten, že SaS ustúpi od svojho ulitmáta," zakončil Heger.

"Ja mám pocit, že Richard Sulík doslova trpí posadnutosťou nenávisti voči Igor Matovič a je to veľmi veľmi osobné," skonštatoval po rokovaní minister financií s tým, že opätovne zažíva scenár ako počas pádu vlády Ivety Radičovej. Dodal, že Sulík chce "svoje dielo" ohľadom pádu vlády dokonať.

Aj napriek tomu, že Sulík po rokovaniach o osude koalície povedal, že je ochotný podať demisiu, ak by z vlády odišiel aj Matovič, minister financií to popiera. "Samozrejme, že by som neodišiel," povedal. Odvolával sa na minuloročnú vládnu krízu, počas ktorej odišiel z postu predsedu vlády, no Sulík ostal na svojom poste.  "Je čas, aby svoj sľub, že odíde, dodržal," vysvetlil.

​Kollár: Dohodnúť sa musí SaS s OĽaNO

Koaličné hnutie Sme rodina súhlasí s návrhmi, ktoré počas spoločného rokovania predstavil premiér Eduard Heger. Líder hnutia Boris Kollár zdôraznil, že v koaličnej kríze ide o konflikt SaS a OĽaNO. "To, čo navrhoval premiér, je veľmi rozumné, ale žiaľ, je tu ultimátum zo strany SaS a tá sa musí rozhodnúť, či to prijme alebo neprijme," povedal Kollár s tým, že je na OĽaNO a SaS, či sa napokon dohodnú. 

"Ako môžeme vládnuť v minorite? A nevieme to ukončiť, pretože SaS povedala, že nepodporí predčasné voľby, čiže budeme 20 mesiacov sedieť a nebudeme vedieť prijať jeden zákon," vyjadril sa Kollár k scenáru predčasných volieb.

V prípade ak sa obe strany nedohodnú, tak bude Sme rodina za smerovanie k predčasným voľbám. Dodal, že je zároveň za akékoľvek ultimátum, ktoré by bolo zhodné pre SaS aj OĽaNO. 

Celé vyjadrenie Sme rodina si môžete pozrieť tu:

Uspeje "trojmesačná výpovedná lehota" pre Sulíka?

Poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí po rokovaní zopakoval, že vládne strany sa nedohodli. "Dnes to nebolo len o Matovičovi a Sulíkovi," povedal s tým, že debata sa týkala aj okolo nadchádzajúcej zimy a problémami, ktoré s ním sú spojené. 

"Začali sme sa baviť aj o tom, čo je pre nás, Za ľudí, najdôležitejšie - pripraviť sa na to, čo bude," povedal Dušan Velič (Za ľudí) s tým že Sulíkovi navrhli akési "trojmesačné výpovedné obdobie". Liberáli mali reagovať, že svoj úmysel odísť z koalície verejne vyhlásili takmer dva mesiace dozadu, no sú ochotní zaučiť nového ministra hospodárstva, prípadne podporiť vládne návrhy aj z opozičných lavíc. "Na to, aby sme mali 76 poslancov, potrebujeme všetky štyri strany... bol by som rád, keby sa Matovič so Sulíkom dodohli," povedal Šeliga.

"Sme za to, aby fungovala štvorkoalícia," povedal Šeliga s tým, že predčasné voľby preňho nie sú reálnym scenárom. 

Pozrite si celé vyjadrenie Za ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie