Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovania v Bôriku pokračujú, Za ľudí chce Sulíka vo vláde: Nie každý si môže kúpiť ranč v Austrálii, hovorí Leščáková
Zdielať na

Rokovania v Bôriku pokračujú, Za ľudí chce Sulíka vo vláde: Nie každý si môže kúpiť ranč v Austrálii, hovorí Leščáková

BRATISLAVA / Rokovania o budúcnosti vlády opäť pokračujú. Strana Za ľudí požaduje od vládnej SaS, aby minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík ostal vo svojom rezorte počas energetickej krízy. Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) opäť pripustil scenár predčasných volieb.

Zástupcovia vládnych strán sa opäť stretli vo vládnom hoteli Bôrik. Rokovať budú o budúcnosti koalície. Na rozdiel od minulého stretnutia prišiel premiér Eduard Heger (OĽaNO) s viacerými návrhmi, ako by sa konflikt mohol vyriešiť. 

"Verím, že SaS bude ochotná urobiť krok späť a bude môcť na jeseň pokračovať v spolupráci v rámci štvorkoalície," povedal Heger v piatok (19.8.) pre TASR. SaS však reagovala, že svoj postoj nemení a naďalej trvá na odchode ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Dušan Velič zo Za ľudí pred rokovaním povedal, že presné návrhy predsedu vlády nepozná. "Je dobré, aby sa to predstavilo všetkým naraz. Za nás je dôležité vyzvať nášho partnera, že chápeme rôzne boliestky a osobné animozity, ale túto krajinu čaká neuveriteľne ťažké obdobie. Celá Európa sa pripravuje na energetickú krízu a my nemôžeme takto márnotratne strácať čas. Vyzývame ho ostať do doriešenia najhorúcejšej krízy," dodal s tým, že ide o stabilizáciu zásob plynu, prípravu krízového plánu, ako aj pomôcť bežným občanom.

​​Poslankyňa Za ľudí Viera Lešáková dodala, že minimálne počas energetickej krízy by mal minister hospodárstva ostať na svojom mieste a naďalej viesť svoj rezort. "Treba povedať, že nie vždy bude 35 stupňov. Nie všetci sa môžeme odsťahovať do Austrálie, kde je stále teplo," dodala, čím narážala na ranč, ktorý si Sulík v krajine kúpil.

Celé vyjadrenie zástupcov Za ľudí si môžete pozrieť vo videu:

"Strana SaS ešte pred rokovaním de facto tento návrh odmietla, takže som zvedavý, o čom vlastne bude debata. Jedna strana dáva návrhy, druhá ich ešte pred rokovaním odmieta," povedal predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že zrejme len jeho hnutie má v tejto kríze zdravý rozum. Na požiadavku SaS namieta, že vo voľbách získali 6 percent, pričom požadujú odchod predsedu hnutia, ktoré vo voľbách získalo 25 percent. "Ja sa hnutiu OĽaNO ani nečudujem, že na to nechce pristúpiť," dodal.

"Rútime sa do obrovských problémov ako Krajina aj Európa. A v takýchto časoch nechať nefunkčnú vládu a parlamentnú väčšinu de facto bez väčšiny podľa mňa nie je rozumné. Myslím si, že budeme musieť prijímať veľa tvrdých rozhodnutí súvisiacich práve s energetickou krízou," doplnil Pčolinský. Pokiaľ vláda nebude fungovať, podľa neho bude potrebné zvolať predčasné voľby, aby vznikla funkčná vláda. Verí, že rokovania prinesú posun v kríze.

Celé vyjadrenie Pčolinského nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie