Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
K Visolajského kritike sa pridáva ďalší inštitút: Vnímanie problémov zdravotníctva je zo strany politikov obmedzené, tvrdia
Zdielať na

K Visolajského kritike sa pridáva ďalší inštitút: Vnímanie problémov zdravotníctva je zo strany politikov obmedzené, tvrdia

BRATISLAVA / Na zlý stav v zdravotníctve upozorňuje ďalšia organizácia. Slovenský zdravotnícky inštitút (SZI) podobne ako Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdí, že problémy slovenského zdravotníctva nesúvisia len s platmi lekárskeho personálu.

Niekoľkomesačné rokovanie členov vlády so zástupcami lekárov pokračovalo aj v piatok (19.8.). Jeho záverom bola tlačová konferencia, na ktorej minister financií Ifgor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) predstavili návrh na zvýšenie platov lekárov a záchranárov.

Odborári však s návrhom nie sú spokojní. Od vlády totiž požadujú viacero bodov, pričom zvýšenie platov zdravotníckeho personálu tvorí len časť z nich. "Nám lekárom z nemocníc z ďaleka nejde o výšku výplaty, ale o to, aby do nemocníc prišli noví lekári a tí, čo tam ešte robia, aby neodišli," napísal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský po rokovaní.

K odborárom sa pridal aj SZI, ktorý vyčíta, že na verejnosti rezonujú najmä požiadavky na zvýšenie platov. "Podľa SZI je takéto vnímanie problémov slovenského zdravotníctva zo strany politikov veľmi obmedzené, nerieši sa komplexne, prečo naše zdravotníctvo nefunguje ako v iných vyspelých krajinách," píše SZI vo vyhlásení.

Počas odbornej konferencie preto zhrnuli okruhy problémov, ktoré sa podľa výsledkov stretnutia dlhodobo neriešia a spôsobujú tak znefunkčnené zdravotníctvo. Ide napríklad o absenciu dlhodobej zdravotnej politiky v prospech zdravotníkov aj pacientov, nedostatočné financovanie zo strany štátu, nedostatočný systém vzdelávania zdravotníckeho personálu, vysoké doplatky za lieky, nedostatočná komunikácia so stavovskými organizáciami či absencia motivácie. "Vláda a príslušné ministerstvá neriešia problémy v spolupráci so stavovskými organizáciami, predkladajú niekedy aj zásadné zmeny v zdravotníctve bez diskusie s odbornou verejnosťou," píše SZI.

Odborári vyzývajú na výpovede

Šéf LOZ po piatkovom rokovaní s vládou vyhlásil, že zvýšenie platov lekárov nevyrieši problémy zdravotníctva. "Od vlády žiadame 8 požiadaviek, ktorých riešenie môže zabrániť personálnemu kolapsu nemocníc. Dnes sme žiadali, aby nám vláda a ministri predložili aspoň návrh ako to idú riešiť. Ani na dnešnom rokovaní (po 10 mesiacoch od začiatku rokovaní) sme od vlády reálne kroky ako to idú riešiť," napísal po stretnutí.

​Visolajský tiež po stretnutí s vládou zhodnotil, že iná možnosť než hromadné výpovede lekárov v súčasnosti neexistuje. "Chcem vyzvať všetkých lekárov v slovenských nemocniciach, aby sa pridali k tlaku na vládu svojou výpoveďou, lebo inú cestu nemáme," povedal. Ochotu podať výpoveď pritom deklarovalo približne 3500 lekárov.

Ministri počas tlačovej konferencie predstavili návrh, podľa ktorého by sa po novom mal zvýšiť koeficient základného platu lekárov, zarátať by sa mali tiež odpracované roky lekárov. Podobný návrh predstavili aj pri zvyšovaní platov zdravotných sestier.

Súvisiace články

Najčítanejšie