Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka Kolíková posiela Ficovi odkaz: Referendové otázky nie sú v poriadku
Zdielať na

Ministerka Kolíková posiela Ficovi odkaz: Referendové otázky nie sú v poriadku

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti po rokovaní vlády ostro skritizovala referendové otázky, ktoré dnes opozícia doručila do Prezidentského paláca do kancelárie hlavy štátu. Otázky z pera Smeru-SD sú podľa ministerky ústavne problematické.

"Tie otázky nie sú ok," zareagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) po rokovaní vlády. Poznamenala, že ďalší postup po odovzdaní otázok je na konte hlavy štátu. Smer-SD sa v jednej otázke napríklad pýta občanov, či sú za demisiu celej vlády. 

Ministerka zároveň zdôraznila, že sa nevyhýba tomu, aby boli predčasné voľby zakotvené v Ústave SR. Najprv však treba vidieť návrh a Kolíková dodala aj to, že zatiaľ neprebehla ani odborná diskusia, ktorá je ústavnoprávna. 

Ministerka zároveň uviedla, že do parlamentu sa vráti ako poslankyňa za SaS a to napriek tomu, že bola zvolená za stranu Za ľudí. O miesto tak príde jej náhradníčka poslankyňa Pivková a Za ľudí budú mať len troch poslancov. "Tak sa vyvinula politická realita," poznamenala Kolíková a zdôraznila, že mandát dostala od ľudí ona a má v pláne si ho uplatniť. 

Referendum v paláci

Predstavitelia opozičného Smeru-SD a členovia petičného výboru odovzdali v stredu v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Referendum by podľa organizátorov malo obsahovať dve otázky. Občania by mali odpovedať na to, či súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu.

V druhej otázke by sa ich pýtali na to, či súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou ústavy.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec informoval, že odovzdaním podpisov začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej v prezidentskej kancelárii kontrolujú podpisy. "Zamestnanci budú overovať pravosť podpisov, musí ich byť 350.000. Potom sa dostaneme aj k politickým otázkam a ďalšiemu postupu zo strany prezidentky," povedal novinárom. Petičnú akciu k referendu inicioval Smer-SD v júni.

Politickú podporu referendu deklarovali aj mimoparlamentné subjekty Hlas-SD, SNS a Republika. Predseda Smeru-SD Robert Fico dodal, že pri zbere podpisov pomáhali aj nepolitické organizácie. Zároveň zopakoval, že žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby referendum vyhlásila na 29. októbra, aby sa mohlo konať so spojenými regionálnymi voľbami.

"Druhá otázka vedie priamo k zmene Ústavy SR tak, aby sa v budúcnosti mohli konať predčasné parlamentné voľby aj na základe ústavného zákona alebo na základe platného výsledku referenda. Tu dávame zadosť rozhodnutiu Ústavného súdu SR z roku 2021, ktorý konštatoval, že bez takejto zmeny ústavy v podstate nie je možné na Slovensku vyvolať parlamentné voľby," priblížil Fico pri odovzdávaní podpisov.

Prezidentka už pred časom avizovala, že s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Vykazuje podľa nej znaky neústavnosti. Šéf Smeru-SD v stredu uviedol, že pokiaľ sa hlava štátu obráti na ÚS, budú to považovať za zmarenie referenda a dôkaz, že je na strane lídra OĽANO Igora Matoviča. Fico zdôraznil, že zmenu nechcú dosiahnuť silou.

"Nikto nechce organizovať protesty, bujaré zhromažďovania, vyvaľovanie dverí," povedal s tým, že každá zmena má prebehnúť demokraticky, právne a legitímne, a preto chcú referendum. Referendum v zmysle Ústavy SR vyhlasuje prezident SR, ak o to petíciou požiada aspoň 350.000 občanov. Vyhlásiť ho má hlava štátu do 30 dní od prijatia petície občanov.

Opozícia chcela vyvolať referendum o skrátení volebného obdobia a predčasných voľbách už pred vyše rokom, keď vyzbierala 585.000 podpisov od občanov. Prezidentka sa vtedy obrátila na Ústavný súd, ktorý skonštatoval, že navrhovaná referendová otázka je protiústavná. Hlava štátu v reakcii uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by parlament rozhodol o zmene ústavy a následne prijal uznesenie, ktorým by požiadal o jeho konanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie