Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Leščáková zo Za ľudí pred vládnym rokovaním: Sulíkova kauza by stačila na tri demisie, už ho nebudem presviedčať
Zdielať na

Leščáková zo Za ľudí pred vládnym rokovaním: Sulíkova kauza by stačila na tri demisie, už ho nebudem presviedčať

BRATISLAVA / Predstavitelia vládnych strán sa opäť stretávajú v hoteli Bôrik, aby diskutovali o budúcnosti koalície. Líder SaS Richard Sulík očakáva, že to bude posledné kolo rokovaní a zástupkyňa Za ľudí Viera Leščáková otvorene hovorí o tom, že šéfa liberálov nebude presviedčať o zotrvaní v koalícii.

V hoteli Bôrik sa v piatok (26.8.) uskutoční v poradí tretie stretnutie vyjednávacích tímov vládneho štvorlístka. V prípade, ak počas stretnutia nepríde k výraznému posunu, zdá sa, že ministri za SaS v stredu (31.8.) podajú demisie a tým sa oficiálne presunú do opozície. 

"Vypočujeme si návrhy, minule sa to nikam nepohlo, ani to ničomu nenasvedčovalo. Myslím si, že toto by mohlo byť posledné kolo," Povedal Sulík počas príchodu na stretnutie. Ak sa tak skutočne stane, nasledujúci scenár je podľa neho jasný. "V stredu na vláde sa to uzavrie a už prestaneme obťažovať verejnosť," dodal.

​Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič sa počas stretnutia nachádza na dovolenke v Španielsku, o čom informoval aj na sociálnej sieti. Či jeho neprítomnosť pomôže piatkovému rokovaniu, Sulík odhadnúť nevedel. Taktiež nebol informovaný o tom, či sa na rokovanie Matovič prihlási online. 

Leščáková nebude presviedčať Sulíka

Na stretnutie dorazila aj zástupkyňa Za ľudí Viera Leščáková. Pri príchode skonštatovala, že v otázke na zotrvanie Sulíka vo vláde zmenila názor. Reagovala tak na slová ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), podľa ktorého šéf rezortu hospodárstva blokoval dodanie systému S-300 Ukrajine a neskôr výmenou za súhlas požadoval vrtuľník Black Hawk pre rodinu Geissenovcov, ktorí v tom čase mali prísť na Slovensko. Sulík tieto obvinenie odmieta. 

"Títo ľudia na Ukrajine počítali sekundy aj minúty a určite nepočítali s tým, že pomoc nedostanú v horizonte týždňov alebo mesiacov. Je pre mňa neakceptovateľné, kvôli čomu pán minister zdržiaval túto pomoc," povedala Leščáková. Dodala, že tento fakt zmenil jej názor na zotrvanie Sulíka vo vláde. "Za seba chcem povedať, že dnes nebudem apelovať ani prosiť Richarda Sulíka, aby ostal ministrom hospodárstva, pretože si myslím, že vo vyspelej krajine by toto stačilo na tri demisie," vysvetlila.

​Politička nebude šéfa liberálov zároveň ani aktívne vyzývať na odchod. "Myslím si, že Richard Sulík od 6.7. hrá divadlo... Podľa mňa, je od júla presvedčený o odchode," dodala.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) v rozhovore pre aktuality.sk povedal, že na stretnutie na Bôriku príde hnutie s ďalšími požiadavkami, nekonkretizoval však to o aké má ísť. Detaily nepoznala ani Leščáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie