Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na čelo rezortu školstva sa má postaviť Vašečka: S premiérom sme sa o mojom nástupcovi rozprávali, tvrdí Gröhling
Zdielať na

Na čelo rezortu školstva sa má postaviť Vašečka: S premiérom sme sa o mojom nástupcovi rozprávali, tvrdí Gröhling

BRATISLAVA / Na miesto ministra školstva by sa mohol postaviť poslanec Richard Vašečka (OĽaNO). Súčasný šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS) to nepotvrdil ani nevyvrátil.

Koniec ultimáta SaS sa blíži a s tým je spojená aj výmena ich štyroch ministrov, ktorí zrejme na konci augusta podajú demisie. V kuloároch sa spomína viacero mien, medzi nimi je aj poslanec OĽaNO Richard Vašečka, ktorý by mohol nahradiť Branislava Gröhlinga (SaS) na kresle ministra školstva. Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk.

Richard Vašečka sa dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO, no pôsobí v strane Kresťanská únia (KÚ) rovnako ako ďalší štyria jeho poslaneckí kolegovia - Anna Záborská, Katarína Hatráková, Radovan Marcinčin a Ján Szőllős. Aj oni sa do Národnej rady dostali z kandidátky  OĽaNO a okrem Hatrákovej, ktorú z klubu vylúčili po hlasovaní o vydaní šéfa Smeru-SD Roberta Fica do väzby, v súčasnosti pôsobia v klube OĽaNO.

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ sa členovia KÚ počas rokovaní za zatvorenými dverami postavili za zotrvanie Igora Matoviča (OĽaNO) vo funkcii ministra financií a podľa zdroja z prostredia OĽaNO to neurobili zadarmo. Práve odchod šéfa OĽaNO je ultimátum, ktorým SaS podmieňuje svoje zotrvanie v koalícii. Podľa našich zistení plánujú členovia KÚ v prípade Matovičovej demisie odchod z klubu OĽaNO. V súčasnosti má poslanecký klub 47 členov, po ich odchode by sa tak znížil na 43. 

​Vašečka zároveň pôsobí ako šéf školského výboru, jeho postup na miesto šéfa rezortu školstva by tak bol logický. Gröhling sa na piatkovej (26.8.) tlačovej konferencii vyjadril, že s Vašečkom sa ako so šéfom školského výboru stretáva pravidelne. Či sa namiesto neho postaví na čelo rezortu, nepotvrdil ani nevyvrátil. "V mediálnom priestore padajú rôzne mená, ja som túto diskusiu mal aj s pánom premiérom. On mi povedal svoj názor, dovoľte mi, aby som ho teraz nešíril," povedal minister. Oslovili sme aj Vašečku. V prípade jeho reakcie článok aktualizujeme.

Otázne je aj zastúpenie ďalších rezortov

Spoločne s Gröhlingom na konci augusta zrejme z vlády odídu aj ďalší traja ministri - Ivan Korčok, Richard Sulík a Mária Kolíková. Šéfka rezortu spravodlivosti sa na svoj post dostala pôvodne zo strany Za ľudí. Podľa Programového vyhlásenia vlády tento rezort strane aj patrí.

Zo strany Za ľudí by do úvahy pripadal poslanec Juraj Šeliga. "Robíme všetko pre to, aby SaS ostala v koalícii," reagoval. Politológ Tomáš Koziak však pre Noviny PLUS povedal, že v prípade prerozdeľovania ministerstiev budú politici zrejme vychádzať z pomerov v parlamente, ktoré sa od volieb zmenili. Oslabil sa poslanecký klub OĽaNO, klub Za ľudí sa rozpadol úplne a šéf Sme rodina Boris Kollár avizoval príchod nových poslancov do jeho klubu. Podľa Koziaka by tak mohlo nastať aj to, že Za ľudí by v tomto prípade vyšli naprázdno.

​Podľa informácií Noviny PLUS TV JOJ má však o miesto záujem aj poslanec a šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). "Neviem, odkiaľ je ta informácia, lebo aktuálne sa tou otázkou nezaoberám. Venujem sa čo najlepšie práci vo funkcii predsedu ústavnoprávneho výboru a verím, že sa premiérovi podarí niečo vymyslieť na zachovanie štvorkoalície," reagoval pre Noviny PLUS.

"Vidím obrovský problém pri hľadaní nového ministerstva zahraničných vecí, aj pri ministerstve hospodárstva. V týchto oblastiach je potrebné nájsť skúsených ľudí, ktorí majú autoritu a budú vedieť viesť rezort," myslí si Koziak.

Milan Vetrák o rezorte spravodlivosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie