Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stretnutie Fica so Sulíkom pobúrilo Za ľudí: Sklamalo ma, že namiesto snahy pomôcť hovorí so šéfom Smeru, vyčíta Remišová
Zdielať na

Stretnutie Fica so Sulíkom pobúrilo Za ľudí: Sklamalo ma, že namiesto snahy pomôcť hovorí so šéfom Smeru, vyčíta Remišová

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa na pôde rezortu stretol s lídrom Smeru a poslancom Robertom Ficom. Členovia koaličnej strany Za ľudí sa na to pozerajú s kritikou, no politológ Radoslav Štefančík hovorí, že v podobnom stretnutí problém nevidí.

Stretnutie oboch politikov sa udialo vo štvrtok (25.8.) dopoludnia na pôde ministerstva hospodárstva. Diskutovali o raste cien energií aj o návrhoch, ktoré na stredajšie (24.8.) rokovanie vlády predložil Sulík. Tie sa týkajú aj všeobecného hospodárskeho záujmu, čo v preklade znamená znárodnenie plynových rezerv. V krajnom prípade sa návrh môže týkať aj elektriny.

Šéf Smeru-SD po stretnutí pre médiá povedal, že návrhy podporí, ak by to "pomohlo obyvateľom Slovenska". Stretnutie oboch politikov však vyvolalo ostrú kritiku zo strany Za ľudí. 

​Kritika od Za ľudí

"Sklamalo ma, že kolega Sulík sa namiesto úsilia pomôcť krajine stretáva s Robertom Ficom. Kto aspoň trochu vníma politickú realitu, tak vie, že Robertovi Ficovi nemá zmysel čokoľvek vysvetľovať," reagovala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Dodala, že stretnutia považuje za rovnako zbytočné a škodlivé, ako stretnutia s lídrom ĽSNS Marianom Kotlebom či odsúdeným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

Do lídra SaS sa pustil aj poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). "Podľa mňa to nie je OK. Ak sa chcel Richard Sulík rozprávať s Robertom Ficom, tak mohol prísť na Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti a tam aj celej verejnosti predstaviť opatrenia, ktoré pripravil," reagoval politik.

Politik dodal, že aj on sám čaká na predstavenie viacerých riešení problém zo strany ministerstva hospodárstva. "Sú prostriedky a spôsoby, ako kultúrne komunikovať s opozíciou tak, aby bolo jasné aj verejnosti o čom sa rokovalo," zakončil Šeliga.

Politológ Radoslav Štefančík by podobným stretnutiam nepripisoval veľkú váhu. "Je to prejav pozitívnej opozičnej kultúry, ked sa opozičný líder stretne s ministrom a ten mu niektoré konkrétne veci dokáže vysvetliť. Na druhej strane to nepovažujem za až tak dôležité, pretože Ficovi ide o jedno, a to kritizovať koalíciu hlava-nehlava," vysvetlil odborník.

Podobné stretnutia podľa neho šéfa Smeru nestopnú od kritiky koalície. Práve tému zdražovania cien energií podľa politológa Smer obráti vo svoj prospech a pomocou nej sa pokúsi získať hlasy voličov v najbližších voľbách.

"Nemyslím si, že toto je nejaký problém. Minister má právo a možnosť pozvať si na ministerstvo kohokoľvek vrátane šéfa opozičnej strany," povedal s tým, že by si vedel predstaviť aj stretnutie Sulíka s lídrom mimoparlamentného Hlasu-SD Petrom Pellegrinim. "Dôležité je, že Robert Fico je súčasťou parlamentnej opozície a jednou z ich úloh je kontrolovať vládu. Pokiaľ to bral ako súčasť toho, je to v poriadku," dodal Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie