Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Heger ostro skritizoval Fica: S občanmi hráte nebezpečnú hru, ktorá rozosieva len strach a nenávisť
Zdielať na

Heger ostro skritizoval Fica: S občanmi hráte nebezpečnú hru, ktorá rozosieva len strach a nenávisť

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) sa pustil do lídra opozičného Smeru-SD a poslanca Roberta Fica. V podvečer výročia SNP politikovi pripomenul aj jeho nedávne video s lídrom hnutia Republika Milanom Uhríkom.

Oficiálne oslavy SNP sa v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici konajú bez prítomnosti verejnosti. Vstup bude možný len pre tých, ktorí dostali oficiálne pozvánky. Slávnostnej ceremónie sa tak zúčastní prezidentka Zuzana Čaputová aj viacerí predstavitelia vlády. Po ukončení oficiálnej časti programu bude do areálu vpustená aj široká verejnosť.

"Zdôrazňujeme, že Múzeum SNP patrí pod rezort obrany a platia preň zvýšené bezpečnostné opatrenia, a to najmä v súvislosti so zmenou bezpečnostného prostredia v dôsledku vojny na Ukrajine," píše sa na webe Múzea SNP.

Toto rozhodnutie však ostro skritizoval opozičný Smer-SD na čele s Robertom Ficom. "Je to nehorázne nedemokratické rozhodnutie. SNP malo občiansky rozmer a nevpustiť zajtra verejnosť na oficiálne oslavy je hrubé zneváženie charakteru a podstaty SNP," reagoval v stanovisku. "Takéto šialenstvo môžu vymyslieť len politici, ktorí sa boja ľudí a ich oprávnenej kritiky na katastrofálny výkon vládnej politiky a prezidentskej funkcie," dodal Fico.

Heger ostro reagoval

Na Ficove slová kritiky zareagoval premiér statusom na sociálnej sieti, v ktorom Ficovi pripomenul jeho nedávne kroky. "Keď bol Fico predsedom vlády a cítil sa vo svojej funkcii bezpečne, osláv SNP či hrozieb druhej svetovej vojny mal plné ústa. Časy sa však menia a so strachom o budúcnosť sa vytrácajú aj hodnoty a odkaz, ktoré SNP so sebou nesie," napísal Heger na sociálnej sieti.

​Šéfovi Smeru predseda vlády pripomenul aj jeho výroky z minulosti, keď povedal, že "protifašistická orientácia strany SMER - SD je úplne jasná a nemenná". Ako podotkol, to sa s rozdielom rokov výrazne zmenilo. "Z deklarovaného ľavičiara, bývalého člena komunistickej strany je človek spolupracujúci s extrémistami," pokračoval premiér a svojmu politickému rivalovi pripomenul aj jeho nedávne video, v ktorom si podáva ruku so šéfom Republiky Milanom Uhríkom. "Ten v priamom prenose poprel holokaust, lebo vraj nie je historik, tak sa nevie k nemu vyjadriť. Bol to práve on, kto ako riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, nechal Mariána Kotlebu na deň osláv SNP vyvesiť smútočné zástavy," zdôraznil.

"Svojimi prokremeľskými chúťkami a činmi sa snažíte Slovensko odtiahnuť od demokratických hodnôt a západného sveta," odkázal mu Heger. Dodal, že vyznávaním totalitných režimov hrá "nebezpečnú hru"

Kontroverzné video s Uhríkom

Fico len pred niekoľkými dňami zverejnil video, v ktorom si podáva ruky so šéfom Republiky Milanom Uhríkom. Politik pritom pred niekoľkými rokmi deklaroval, že jeho vtedy novozniknutá vláda bude "hrádzou proti extrémizmu".

​Prípadné spojenectvo Smeru s Republikou v minulosti skritizovala aj jedna zo spoluzakladateľov Smeru Monika Beňová. "Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len NÁZNAKOM o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s M. Uhríkom a so “stranou” Republika," napísala v marci tohto roku.

Na video, na konci ktorého si Fico s Uhríkom podávajú ruku, kriticky zareagovalo viacero koaličných politikov i členov vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie