Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Galek o cenách elektriny: Máme pripravený šetriaci mechanizmus, v hre je aj schéma pomoci pre podnikateľov
Zdielať na

Galek o cenách elektriny: Máme pripravený šetriaci mechanizmus, v hre je aj schéma pomoci pre podnikateľov

BRATISLAVA / Rokovanie vlády neprinieslo dohodu na prijatie všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie dodávok plynu a elektriny pre domácnosti. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek vysvetlil dôvody prečo. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) doterajšie návrhy označil za nedostatočné.

Pred prijatím spomínaných uznesení má parlament schváliť štyri legislatívne zmeny a následne aj uznesenia. Podľa štátneho tajomníka je takýto postup výhodný aj v prípade budúcich žalôb či problémov. "Sú to naozaj jednoduché zmeny, ide napríklad o pridanie niektorých slov do zákonov," vysvetlil s tým, že budú prijaté na najbližšej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní. "Následne budú prijaté uznesenia," dodal.

Uznenie vlády, ktoré sa týka cien elektriny pre domácnosti, je v objeme 6,1 terawatthodinu. To by mali zabezpečiť Slovenské elektrárne v zastropovanej výške približne 60 eur za megawatthodinu. Rezort chce taktiež zaviesť šetriaci mechanizmus, ten vyžaduje aj Európska únia.

"Máme 6,1 terawatthodinu pre všetky domácnosti na Slovensku s jediným rozdielom, a to že takáto elektrina nebude pre domácnosti poskytnutá za 60 eur, ale bude poskytnutá pre domácnosti po znížení spotreby o 15 % voči referenčnému obdobiu v roku 2020," vysvetlil Galek s tým, že už rok 2020 bol obmedzený pandémiou, a teda spotreba elektriny domácnosťami bola vyššia. "Garantujeme elektrinu pre domácnosti. Bude k dispozícii v plnom objeme," dodal. V prípade ak by domácnosti prevýšili objem 85 % spotreby z roku 2020, táto časť im bude účtovaná vo vyššom objeme. Tí, ktorí od roku 2020 prešli na tepelné čerpadlá, budú posudzovaní separátne.

​Galek tiež informoval, že rezort hospodárstva pripravil spôsob, ktorým by ceny elektriny zastropovali aj pre podnikateľov a priemysel. "Máme pripravenú aj schému štátnej pomoci," dodal s tým, že sa bude týkať cien plynu aj elektriny.

V prípade, ak by opatrenia pre podnikateľov neuspeli, podľa Galeka by sme sa dostali do stavu núdze. "Dostávame sa do kategórie luxusného tovaru, ktorý si nie každý môže dovoliť. A pokiaľ by mal napríklad pekár preniesť cenu elektriny 700 alebo 1000 eur do svojho výrobku, znamenalo by to niekoľkonásobné zvýšenie ceny výrobku. Napríklad chlieb by nestál 1-1,5 eur ako dnes, ale stáleby 8 alebo 15 eur," vysvetlil. Ďalšie rokovanie vlády venujúce sa zvýšeniu cien energií sa bude konať v piatok (2.9.).

Minister práce Milan Krajniak povedal, že základom pre Sme rodina je prijatie zastropovania cien energií. "Urobíme všetko pre to, aby tí, ktorí to majú v kompetencii, predložili opatrenia," vyjadril sa po skončení rokovania na margo rezortu hospodárstva. Doterajšie návrhy považujú za dobrý základ, no za nedostatočné. "Je to ako keby ste zápal pľúc liečili paralenom," vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie