Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štátny tajomník Galek o svojom odchode: Novému ministrovi pomôžem, medzi kandidátmi sa spomína aj Kremský
Zdielať na

Štátny tajomník Galek o svojom odchode: Novému ministrovi pomôžem, medzi kandidátmi sa spomína aj Kremský

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek počas rokovania vlády prehovoril o svojom možnom odchode z rezortu. Potvrdil, že po prípadnej demisii Richarda Sulíka (SaS) taktiež odíde no najskôr chce dopracovať viacero vecí.

Na Úrade vlády SR sa koná rokovanie vlády aj bezpečnostná rada. Stretnutí sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Ako už informoval šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík, po jeho prípadnej demisii sa z rezortu poberú aj štátni tajomníci. 

"Budem sa snažiť zariadiť, aby tam nejakú dobu ostali. Povedzme týždeň, desať dní," vyjadril sa Sulík v utorok (23.8.) s tým, že štátni tajomníci by mali aspoň čiastočne informovať nového ministra hospodárstva o agende rezortu, aby to preňho nebol "skok do studenej vody".

Galek v stredu (24.8.) povedal, že na rezorte hospodárstva majú v súčasnosti rozpracovaných viacero vecí. "Sme pripravení dotiahnuť všetky tieto veci do konca," povedal. Štátny tajomník je preto pripravený zotrvať vo funkcii kým sa dopracujú. "Toto som komunikoval aj premiérovi," dodal s tým, že akonáhle príde na vládu návrh na jeho odvolanie, odstúpi. "Čo sa týka práce, ktorú mám rozrobenú, je to na mesiac, maximálne mesiac a pol," doplnil.

​Štátny tajomník si však netrúfa odhadnúť, ako dlho bude trvať zaúčanie nového šéfa rezortu. Ten sa totiž nachádza v krízovej situácii. "Nie je to taký ľahký prechod, ako keď sme nastupovali na ministerstvo. Vtedy bola situácia v energetike dobrá. V tom období sme na ministerstve našli prázdne šuflíky, neboli tam naozaj žiadne dokumenty, veľa vecí sme si museli dožiadavať. Dnes by som povedal, že sme prirpavení nechať komplet celú agendu pripravenú, aby ktokoľvek mohol prísť, prevziať to a hneď pracovať," pokračoval Galek.

Meno nového ministra nie je známe

Kto by mohol Sulíka nahradiť, zatiaľ nie je známe. Šéf rezortu hospodástva povedal ešte počas víkendových rokovaní vo vládnom hoteli Bôrik, že ešte pred niekoľkými týždňami ponúkol svoju pomoc a zaučenie nového ministra. Podľa jeho slov mu však nebolo povedané žiadne meno jeho nástupcu. To isté Sulík zopakoval aj počas utorkovej (23.8.) tlačovej konferencie.

​Aj napriak tomu sa v súvislosti s novým ministrom rezortu hospodárstva spomína meno poslanca a šéfa hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽaNO). Galek vyhlásil, že politika považuje za skutočného odborníka. "Pokiaľ mu bude potrebné pomôcť, nechávam mu skúsený tím. Na ministerstve hospodárstva sme nevyhadzovali z politických dôvodov. To znamená, že tam ostávajú naozaj kvalitní ľudia," vysvetlil štátny tajomník.

Dodal, že meno Kremského je jedným z tých, ktorí sa za možnú Sulíkovu náhradu spomínajú. Avšak, ako zdôraznil, na ministerstve zatiaľ osobne nebol, teda je to naďalej na úrovni špekulácií. Samotný Kremský v 24 Podcaste TV JOJ poprel, že by mal byť novým ministrom hospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie