Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Galek o cenách elektriny pre domácnosti: Myslíme na všetky situácie, ktoré môžu nastať
Zdielať na

Galek o cenách elektriny pre domácnosti: Myslíme na všetky situácie, ktoré môžu nastať

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek po rokovaní vlády vysvetlil, aká by mala byť cena elektriny v ďalšej vykurovacej sezóne. Vysvetlil, že obyvatelia budú musieť ušetriť. v rámci svojej spotreby.

"Vysvetlili sme si niektoré fatky, ktoré boli dezinterpretované," hovoril Galek o rokovaní vlády s tým, že toto stretnutie bolo konštruktívne. Vláda sa opäť stretne v stredu (7.9.) a v piatok (9.9.) bude Galek o energetike rokovať na európskej úrovni.

V prípade uznesenia všetobecného hospodárskeho záujmu sa podľa Galeka budú ceny odvíjať od viacerých rozhodnutí. "V prípade elektriny to budú dve rozhodnutia. Budú riešiť, akým spôsobom sa dostane slovenská elektrina k SPP a následne ako sa dostane z SPP k dodávateľom a do domácností," vysvetlil s tým, že prvé rozhodnutie, medzi štátom a SPP, už je dohodnuté a bude ho podmieňovať istý diagram. Ten SPP dodá dodávateľom.

"SPP diagram vytvorí za rovnakú cenu ako v tomto roku, teda za 61 eur. To znemaná, že zachovávame nielen cenu komoditiy ako elektriny, ale aj cenu diagramu," povedal s tým, že k tomu si dodávatelia stanovujú poplatky, ktoré určuje ÚRSO. Koncová cena by sa tak mala hýbať medzi súčasnou a tou o 50 % zvýšenou. "Tým že máme memorandum, zmluvu a návrh uznesenia, cena elektriny už je vyriešená," povedal Galek.

Domácnosti by však mali počas vykurovacej sezóny ušetriť 15 % zo spotreby roku 2020 alebo 2021. "Zvýšenú spotrebu zistíte tým spôsobom, že aplikujete úsporné nastavenia. Viete komunikovať so svojím dodávateľom, viete si to počítať," vysvetlil Galek s tým, že samotná Európska komisia šetrenie vo výške 15 % vyžaduje. Zdôraznil, že napríklad v Rakúsku budú musieť občania ušetriť 20 %. Európska únia má tiež poskytnúť manuál s radami, ako ušetriť.

Nové odberné miesta elektriny by mali spotrebovať 85 % z priemeru tarifnej skupiny, do ktorej patria. Podobne sa zrejme bude postupovať v prípade domácností, ktoré v priebehu tohto roka prešli na kúrenie elektrinou. Podľa Galeka tak majú pokryté všetky situácie, ktoré môžu nastať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie