Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Realita menšinovej vlády? S odvolávaním Igora Matoviča to vôbec nemusí byť jednoduché
Zdielať na

Realita menšinovej vlády? S odvolávaním Igora Matoviča to vôbec nemusí byť jednoduché

BRATISLAVA / Eduard Heger žiadať parlament o opätovnú dôveru nebude, a to napriek tomu, že je v menšinovej vláde. Znamená to, že aktuálna vládna trojkoalícia nemá ani 76 poslancov. Začínali pritom s ústavnou väčšinou. Isté nie je ani odvolávanie ministra financií a expremiéra Igora Matoviča.

Požiadať parlament o dôveru vláde nie je potrebné. Myslí si to premiér Eduard Heger (OĽANO), pričom tvrdí, že o vyslovenie dôvery sa žiada, keď sa vláda ustanoví a nie je povinné ju dávať pravidelne schvaľovať.

Uvedomuje si, že by mohol dostať padáka

Premiér pripúšťa, že by hlasovanie nemusel ustáť. Pokiaľ by požiadal o dôveru v parlamente pri 70 vládnych poslancoch, môže podľa svojich slov rovno podať demisiu.

"Myslím si, že v tomto momente ísť pred parlament, kde viete, že máte 70 hlasov a dať si deklarovať dôveru, to môžem rovno dať demisiu. Ale ak by som dal teraz demisiu, nevedeli by sme ľuďom dať nič. Do najbližších volieb, a nevieme, kedy budú, by Slovensko bolo v agónii a nevedeli by sme ľuďom priniesť žiadne opatrenia. Takémuto riziku Slovensko nevystavím," povedal premiér počas utorkovej tlačovej konferencie v Jelke.

Premiér nerozumie, prečo by mala byť na stole požiadavka na požiadanie o dôveru v parlamente. "Nie je to vôbec potrebné. Vieme, že v parlamente máme 70 hlasov, ale nebudeme utekať z lode, keď vidíme, že ideme do náročnej energetickej búrky," dodal Heger.

O náhradníkoch za ministrov SaS sa stále len šepká

Heger nechcel ani v utorok hovoriť mená nových ministrov. Zverejní ich po tom, ako sa na nich dohodne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Líder OĽANO a minister financií Igor Matovič doplnil, že v prípade obsadenia postov v parlamentných výboroch sú určité tradície.

Záleží podľa neho od toho, ako sa bude SaS správať v opozícii. Premiér v pondelok (5. 9.) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. Šéf SaS Richard Sulík po podaní demisie zvyšných ministrov odmietol, že by utekal pred zodpovednosťou. Rád by podľa svojich slov ostal vo vedení rezortu hospodárstva a pokračoval v práci. Stačí podľa neho, ak by Matovič odišiel, a Sulík by sa vrátil dokončiť rozpracované.

S odvolávaním Matoviča to vôbec nemusí byť jednoduché

Na odvolanie ministra financií a bývalého predsedu vlády Igora Matoviča sa však v parlamente nemusí nazbierať dostatok hlasov. Ak by SaS zareagovala na výzvu Petra Pellegriniho a chcela predložiť návrh na odvolanie Matoviča do parlamentu, potrebovala by ďalších 9 hlasov. Tie by jej v tom prípade bol ochotný dodať Hlas-SD. 

Na odvolanie však opozícia potrebuje 76 hlasov a tie by zbierala pomerne ťažko. Z nezaradených poslancov by za vyslovenie nedôvery ministrovi financií nehlasovala Katarína Hatráková, ktorá ako bývalá členka OĽaNO stále podporuje vládu. Rovnako by sa zrejme zachoval aj exminister za OĽaNO Mičovský. 

Opozíciu by nepodporili ani Kuffovci, ktorí sa už dávno vyjadrili, že by vyslovenie nedôvery Matovičovi nepodporili. Otázne je aj to, ako by sa zachoval Smer-SD, ktorý dlhodobo tvrdí, že vládnej koalícii odmieta pomáhať a práve odchod Igora Matoviča by mohol vládu posilniť a stabilizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie