Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vlčan o pomoci obyvateľom: Potravinári by mohli v dôsledku vysokých cien dostať určitú ochranu od štátu
Zdielať na

Vlčan o pomoci obyvateľom: Potravinári by mohli v dôsledku vysokých cien dostať určitú ochranu od štátu

BRATISLAVA / Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) počas rokovania vlády povedal, že so svojimi kolegami sa dohodol na novej legislatíve, ktorá má pomôcť spracovateľom potravín.

Minister Vlčan počas rokovania vlády informoval, že pripravili zmeny, ktoré pripravia na poruchy aj zlyhania trhu, ktoré môžu nastať v súvislosti s vojnou na Ukrajine i s "ekonomickou vojnou Ruska s Európou".

"Pripravili sme materiál, ktorý prešiel riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním," povedal Vlčan. Jeho cieľom bolo vytvoriť stupeň ochrany odvetví v potravinárstve, ktorý má ochrániť pred problémami s dodávkami elektrickej energie a plynu. "Legislatíva už v súčasnosti rieši odberové stupne pre plyn aj odpájanie jednotlivých odberateľov,"  povedal minister s tým, že nie je pripravená na súčasnú krízovú situáciu.

"Vláda dnes schválila, aby som do 15. septembra určil zoznam pododvetví poľnohospodárstva a potravinárstva, ktoré sú dôležité pre ďalšie fungovainie a ktoré budú mať určitý stupeň ochrany," dodal. Žiadajú napríklad, aby pekárne alebo spracovatelia mlieka boli v prípade problémov odpájaní od plynu až ako poslední. Žiadajú taktiež o to, aby určité odvetvia mohli v prípade finančných problémoch v súvislosti s vysokými cenami elektriny a plynu, dostať akýsi šesťmesačný odklad.

"Predpokladám, že s podobným návrhom prídu aj iné ministerstvá, napríklad ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny," povedal Vlčan s tým že koncept mai prpravený už koncom mája a v júni sa riešil v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do zákona nebudú zahŕňať výrobu alkoholu či iné odvetvia, ktoré nie sú nevyhnutné pre prežitie obyvateľstva.

"Som presvedčený, že naša vláda zabezpečí dostatok energie pre obyvateľov," dodal Vlčan. Každý deň podľa jeho slov komunikuje s potravinármi aj poľnohospodármi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie