Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Sulík o svojom nástupcovi: Jeho meno nepoznám, no bolo by dobré, ak by to bol Hirman
Zdielať na

Sulík o svojom nástupcovi: Jeho meno nepoznám, no bolo by dobré, ak by to bol Hirman

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas rokovania vlády reagoval na informácie o mene budúceho šéfa rezortu i tvrdenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka.

"Toto je prevdepodobne moja posledná návšteva vlády," povedal Sulík. Dodal, že v poslednom čase vo verejnom priestore zachytil viacero nepravdivých faktov z úst členov vlády. "Ľudsky chápem, že to hovoria a že im vyhovuje, že čím horšie tým lepšie, no my v SaS sa tomu bránime," povedal Sulík.

Dodal, že s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO) si na rozlúčku aj podal ruku. "Bolo to veľmi milé," povedal. Dodal, že čo sa týka jeho nástupcu, naďalej nepozná jeho meno a teda nevie, kto sa stane novým ministrom hospodárstva. Zdôraznil, že ho mrzí, že koalícia nevyužila dva mesiace ultimáta SaS na to, aby sa nový šéf rezortu zaučil. "Bolo by dobré, keby sa potvrdila informácia, že mojím nástupcom bude Karel Hirman," povedal Sulík s tým, že je to veľký odborník, čo sa týka energetiky.

Minister počas tlačovej konferencie ukázal tabuľku s opatreniami, ktoré odporúčajú spraviť v rezorte hospodárstva. Ako vysvetlil, niektoré z nich už sú v procese tvorby, iné treba vytvoriť. Poklady k im má dostať aj Sulíkov nástupca.

​Líder SaS tiež počas tlačovej konferencie skritizoval ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka za príspevok na scoiálnej sieti, pomocou ktorého kritizoval Sulíka. Zverejnil totiž tabuľku, ktorú mal na rokovaní predstaviť práve minister hospodárstva hovorí o cenách v budúcom roku. "Tabuľka bola ministrom Krajniakom spochybnená. Pritom veľmi dobre vedel, že nehovorí pravdu," povedal Sulík. Vysvetlil, že minister práce, sociálnych vecí a rodiny v tomto prípade zavádzal, pretože zatiaľ rezort hospodárstva nemá všetky potrebné údaje na vypočítanie ceny budúceho roka. Časť informácií totiž musí prísť od SEPS a následne ich má spracovať Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Krajniaka ohľadom zavádzania nekonfrontoval.

Krajniak neskôr reagoval, že počas stredajšieho (7.9.) rokovania vlády šiel priamo za šéfom ÚRSO. "Ak sa pán Sulík hnevá, že čísla nesedia, musí sa hnevať na seba alebo na svojho nominantna - šéfa ÚRSO," povedal Krajniak s tým že pri danej tabuľke vychádzal z výpočtov regulátora. Dodal, že napríklad na piatkové (2.9.) rokovanie vlády riaditeľ úradu nebol ani prizvaný. 

"Od každého očakávame, že ušetrí 15 % zo svojej spotreby. Sú prípady, ktoré to už robia alebo si niekto kúpil nové odberové čerpadlo," povedal Sulík s tým, že ďalší prípad je ten, že si niekto kúpil nový byt, a teda dostal novú zmluvu. Dodal, že tí ľudia, ktorí na energiách šetrili doposiaľ, mal by mať ušetrenú požadovanú sumu. 

Súvisiace články