Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Členovia vlády rokujú o menách ministrov: Rokovania trvajú dlhšie, pretože chceme nájsť zhodu v menách, tvrdí Remišová
Zdielať na

Členovia vlády rokujú o menách ministrov: Rokovania trvajú dlhšie, pretože chceme nájsť zhodu v menách, tvrdí Remišová

BRATISLAVA / Podľa viacerých členov vlády sa naďalej konajú rokovania, podľa ktorých sa následne určia noví ministri. Ministri za OĽaNO, Za ľudí aj Sme rodina sa zhodli, že za novými vedeniami rezortov budú stáť odborníci, nie politici.

"Dohodli sme sa úplne jasne - posty budú obsadené po dohode všetkých. Za štandardných okolností je to tak, že strany sa dohodnú, kto má aké kreslo a potom si ho vyberajú," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že energetická kríza všetko zmenila. Povedal, že ktoré ministerstvo bude ktorému koaličnému partnerovi patriť, medzi sebou zástupcovia strán nediskutujú takmer vôbec.

Aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) povedal, že v konečnom dôsledku je jedno, nominant ktorej strany zastane na aké ministerstvo. "Záleží nám na tom, aby to boli dobrí kandidáti," vysvetlil. Potvrdil tiež, že o konkrétnych menách sa momentálne vedú rokovania. 

"Myslím si, že čoskoro dôjdeme ku konkrétnemu záveru," pokračoval. "Rokujeme o dobrých ľuďoch, ktorí rezorty dokážu posunúť ešte ďalej a všetko ostatné je druhoradá otázka. Pôjde o odborníkov a zatiaľ to vyzerá, že pôjde o nestranníkov," dodal Naď.

"Navrhli sme to v Za ľudí pánovi premiérovi, aby uvoľnené posty po SaS neboli predmetom politického handrkovania, ale aby ich obsadili odborníci," povedala Remišová s tým, že nie je čas na hľadanie politikov. Podľa nej je dôležité, aby bola na odborníkoch, ktorí zastúpia riadenie rezortov, zhoda. "Našim cieľom je uzavrieť to, čo najskôr," dodala Remišová. Dlhšie trvanie rokovaní je podľa nej zapríčinené najmä tým, že koaličný trojlístok dbá na tom, aby bola úplná zhoda na menách.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) taktiež potvrdil, že koalícia sa blíži k vzájomnej dohode. "Bude to kombinácia klasickej a úradníckej vlády," vysvetlil politik. "Bude lepšie ak sa s kandidátmi môžeme rozprávať bez mediálneho nátlaku," dodal. V utorok sa začína rokovanie parlamentu, no podľa Matoviča v prípade ak ministerské stoličky dovtedy nebudú obsadené, nebude to problém.

Súvisiace články