Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajný prezident Hamran: Ficove vyjadrenia sú začiatkom konca právneho štátu
Zdielať na

Policajný prezident Hamran: Ficove vyjadrenia sú začiatkom konca právneho štátu

BRATISLAVA / Šéf policajného zboru vyzýva kompetentné orgány, aby začali konať vo veci nátlaku zo strany expremiéra Fica, ktorý pravidelne zastrašuje OČTK aj súdy.

"My, policajti, sme zvyknutí na ostrú kritiku politikov, ale to, čo na včerajšej tlačovej konferencii prezentoval Robert Fico nemôže zostať bez povšimnutia," uviedol Štefan Hamran na úvod s tým, že niečo také je v právnom štáte neprijateľné. Odvolával sa na tému tlačovej konferencie, ktorá uvádzala, že na NAKA nepracujú ľudia, ale zvieratá. 

Dušan Kováčik je odsúdený zločinec, o vyšetrovateľoch platí presný opak

Práve kritizovaní vyšetrovatelia boli odmeňovaní aj za bývalej éry, keď bol pri moci Robert Fico a jeho Smer-SD. Obvinenia, že vyšetrovatelia postupujú protizákonne, zásadne odmietol. "Zverstvá sa diali za čias Roberta Fica, o čom svedčia aj rozhodnutia nezávislých súdov," zdôraznil policajný prezident. Súdy potvrdili aj to, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je zločinec.

Hamran ďalej dodal aj to, že je nemysliteľné, aby politici zastrašovali OČTK a nezávislé súdy. "Dúfam, že v našej spoločnosti toto do budúcna nebude akceptované, pretože táto éra tu už bola, keď sa rozhodnutie kupovali za kabelky," poznamenal Hamran s tým, že čaká, kedy sa orgány zobudia a začnú proti takémuto správaniu konať. 

"Ďakujeme, viackrát si neprosíme," poznamenal na margo toho, ako mala fungovať polícia za éry Roberta Fica. Špecializovaný trestný súd vyslovil obdobný záver, ako sťažnostný Krajský súd. "Je to už štvrtý súd, ktorý tak rozhodol," pokračoval Hamran na margo obvinených vyšetrovateľov. 

Hamran citoval aj súdy, ktoré sa vyjadrili, že sa zdá skôr to, že niekto sa snaží účelovo vytvárať zdanie protiprávnej činnosti zo strany vyšetrovateľov. Hamran reagoval aj na to, že vyšetrovatelia sa 12 mesiacov nedostali ku kompletnému spisu, pretože chýbajú zvukové nahrávky, ktoré by podľa Hamrana mali byť súčasťou v celistvosti. "Musíme sa spýtať generálneho prokurátora, čo s tým budeme robiť," pokračoval policajný prezident. 

Odstupovanie celistvých nahrávok je pritom, podľa šéfa pozície, bežnou praxou a zákonným postupom. Argumentoval pritom aj kauzou "Poľovnícka chata", kde vyšetrovateľ celý zvukový záznam postúpil aj do spisu kauzy Očistec. "Nechcem špekulovať o tom, čo vedie dozorového prokurátora k tomu, aby zabetónoval spis," pokračoval Hamran s akcentom, že to, aby sa vyšetrovatelia vedeli dostať ku kompletným nahrávkam je rozhodujúce aj pri ich následnej obhajobe. 

Hamran upozornil na to, že je nevyhnutné, aby sa s informáciami narábalo komplexne, pretože vytrhávanie viet z kontextu môže byť, a často aj je, účelové. "Nepoznám krajinu, kde by si bývalý premiér dovolil takú rétoriku," poznamenal Hamran s tým, že verí, že sa konečne preberú aj ďalšie OČTK. Zdôraznil aj to, že Ficove vyjadrenia sú začiatkom konca právneho štátu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie