Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hamran sa pustil do Smeru-SD aj Gašpara: Počas vašej vlády zomrel novinár, teraz sú vyšetrovatelia slobodní
Zdielať na

Hamran sa pustil do Smeru-SD aj Gašpara: Počas vašej vlády zomrel novinár, teraz sú vyšetrovatelia slobodní

BRATISLAVA / Policajný prezident Štefan Hamran sa na tlačovej konferencii pustil do exministerky vnútra a poslankyne Denisy Sakovej (Hlas-SD) aj predstaviteľov opozičného Smeru-SD. Zhodnotil, že systematicky podkopávajú vyšetrovanie prípadov a dostal sa aj k zhrnutiu viacerých aktuálnych káuz.

Štefan Hamran sa v úvode tlačovej konferencie dostal k výrokom opozičných politikov, ktorí v minulosti pôsobili v exekutíve. Ako prvú spomenul exministerku Sakovú, ktorá sa v minulosti na sociálnej sieti viackrát kriticky vyjadrila k pôsobeniu polície i problémoch s dôverou v tento orgán. Ako jej Hamran vytýkal, paradoxne dôvera v políciu podľa posledných štatistík stúpla.

Hamran má ťažké srdce aj na Smer-SD. Ako na tlačovej konferencii zdôraznil, opozičná strana počas svojich tlačových konferencií dlhodobo a systematicky dehonestuje a "zastrašuje" OČTK. "Pripisujem to tomu, že je to strach," zhodnotil neskôr a zdôraznil, že práve počas bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) bol zavraždený novinár a jeho snúbenica. 

Podľa Hamrana treba vraždu novinára Ficovi pripomínať

"Budeme to pripomínať. Aby sme nezabudli, akú éru sme mali a tá sa skončila vraždou novinára a jeho snúbenice," povedal šéf polície s tým, že v súčasnosti bývalý policajný šéf Tibor Gašpar kritizuje prácu polície, pritom práve počas jeho šéfovania polícii sa daná vražda udiala. "V súčasnosti vyšetrovatelia pracujú nezávisle," dodal Harman s tým, že vysokopostavení pracovníci Policajného zboru majú v súčasnosti vo svojej práci úplnú voľnosť. 

 "V rámci kauzy Očistec bolo 11 akcií, vedie sa pritom niekoľko stíhaní," povedal Hamran s tým, že obžaloba bola podaná na 25 ľudí a ďalších 22 osôb sa k činom priznalo. Mnohí z nich pritom spolupracujú s políciou. "Korupcia sa postupne počas vyšetrovaní objavila aj na tých najvyšších poschodiach," dodal s tým, že vyšetrovaním sa dostali k podnikateľom i k ľuďom, ktorí pôsobili priamo v štátnej správe. "V súčasnosti NAKA pracuje tak, ako má. Neriadia sa pokynmi politikov tak, ako to bolo naznačované," povedal. 

Obvinení v kauzách sú dôkazom

Ako príklad uviedol napríklad kauzu Venal 1-6, ktorá sa udiala v Seredi. "Dlhodobo sa s týmto nedalo pohnúť, teraz tam máme viac než 70 ľudí obvinených," dodal s tým, že v prípade je aj 46 spolupracujúcich obvinených a viacero odsúdených. Pokračoval s tým, že v podobných prípadoch je inštitút spolupracujúceho obvineného nenahraditeľný. 

Hamran sa dostal aj ku kauze Súmrak, v ktorej sú obvinení aj líder Smeru-SD Robert Fico či exminister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák. Poukázal na to, že generálny prokurátor Maroš Žilinka v prípade skonštatoval prieťahy v konaní. Avšak Hamran uviedol viacero prípadov, napríklad prípad vyšetrovateľov Čurillu a spol., v ktorých rozhodovala Generálna prokuratúra SR pri dlhších lehotách a oficiálne v prípadoch neprišlo k žiadnym prieťahom.

Súvisiace články

Najčítanejšie